Maismeel en koppensnellers.

on donderdag 26 oktober 2017




Ontbijt

Er staat zo'n pot gedroogde maiskorrels in de keuken. Van de oogst van vorig jaar. Eigenlijk doe je daar niet veel mee. Ik vergeet het altijd. Maar vandaag kwam hij tevoorschijn, voor maismeel, voor in het ontbijt.

Een handvol korrels malen en hopla je hebt zomaar mooi geel meel. Ik moet altijd iets van granen door mijn ontbijt anders val ik om 11 uur om van de trek. Maismeel is minder voedzaam dan rogge of tarwe maar in combinatie met veel fruit, noten en yoghurt, gaf het een stevige bodem.

Stoofperen en nectarines, over van gisteren, ook in de mix!





Als je voorraden hebt moet je die regelmatig langs lopen. Eén rotte aardappel of ui kan een hele kist bederven.

Er rot altijd wel iets. Dat is normaal. Het leeft, dus het kan ook vergaan. Bij alle voorraden staat een emmertje om de rotte exemplaren meteen weg te gooien.

Soms gaan ze in de soep. Niet aan de familie vertellen hoor.






Bij een deel van de droogbonen was het bijna misgegaan. Die liggen op tafels en dat moet je elke dag opschudden. Nou dat was ik één week vergeten en ik kon een kwart weggooien. Beschimmeld.

Die bonen, daar zijn we druk mee. Elke dag een doos vol bonen doppen. En er een plek voor zoeken.

We hebben zo'n rij glazen potten in de keuken, met de voorraden. Maar alle potten zijn vol. Dus dacht ik .... leuk ... nieuwe potten kopen! Maar toen las ik het blog van Annemiek ....





.... en Annemiek zei ... hou het rustig in je huis en kijk met nieuwe ogen naar de spullen die je al hebt. En toen ik dat deed zag ik ineens de kratten met lege flessen staan. Daar kunnen die bonen óók wel in! Staat ook nog leuk!

Er gaat precies één kilo droogbonen in zo'n fles, dat is makkelijk afwegen. En je giet er heel makkelijk wat uit.

Dankjewel Annemiek, je tip kwam precies op het goeie moment!

Verder heb ik weer opgeruimd rond het huis. Alle potten zijn geleegd. En de gebruikte aarde, die gooi je in je borders. Of op je compost. Of in je wintertuin. Die aarde zit vol met wortelweefsel en turf, en en dat is prima compost. Beetje mest erbij volgend voorjaar en je kan het weer hergebruiken.






Een ander deel van de oogst, de kolen, hangen in de tuinschuur. Maar het ziet er wel luguber uit. Als je ze in het donker tegenkomt lijken het net afgesneden koppen. Echt eng.

Maar het schijnt goed te werken. Eventueel vocht wat erin gelopen in kan eruit druppen. Dus minder rot. We zullen het wel zien.





Avondeten.

 De lunch sla ik over want dat was gewoon weer de groentensoep van gisteren.

's Avonds aten we wéér maismeel. Als je dat eenmaal ontdekt hebt dan gaat dat zo he? Ik heb er tortilla's van gemaakt. Met dit recept.

Wij hebben ook zo'n knijpding om superdunne tortilla's te maken. Tot vandaag nog nooit gebruikt! Maar het is echt heel makkelijk! En geen vet nodig. Je keuken ziet dan ook niet blauw, zoals gisteren bij die pannenkoeken.








Het is leuk werk, en je hebt heel snel een stapel warme tortilla's.

Die tortilla's, die worden in Mexico, net als het naan brood in India, gebruikt om het eten mee op te pakken, of in te stoppen. Je hebt dan eigenlijk geen bestek nodig.

Als vulling hadden we een bonenschotel. Met onze eigen bonen uiteraard. En pompoen en de laatste courgettes en uien en chilipeper. Ook het kookvocht van de bonen erbij, en een schep bouillon. Véél knoflook. En dan laten sudderen tot het een goeie dikke saus is geworden.





Er ging een kostbaar zakje zoete mais bij, uit de vriezer. Kostbaar want daar zijn er maar zes van.

En er ging wat hagelslag door. Dat maakt zo'n Mexicaans recept helemaal af. Ik vind het echt bijzonder dat je dit hier onder helemaal uit je eigen tuin kan halen! Nou ja op 1 of 2 kleinigheden na. Zoals zout en cacao.

We hadden courgette als rauwkost en de meiden dachten dat het komkommer was.






Het is wel een gedoe zo'n hele week alleen eigen spullen gebruiken en dat dan ook nog in een blog zetten. Maar het is ook een mijlpaal. Want dat is nou wat we wilden. En ... het kan dus!!

Liek maakte een foto waarop mijn hoofd eraf is gehakt. En dat deed mij weer denken aan de koppensnellers in de tuinschuur.

Nou ja .... behalve op koppen, lijkt het ook wel een beetje op kerst. Met vrolijk bengelende ballen!




3 reacties:

Anoniem zei

Zoveel verschillende bonen soorten op voorraad is fijn, gebruik zelf veel bonen in allerlei gerechten, gezond en eiwitrijk. Mooi dat het jullie lukt om steeds meer de gewenste levensstijl te krijgen.

Yvonne zei

Hoe heb je de mais eigenlijk gedroogd?

Clarien zei

Mais afritsen en de korrels op grote houten dienbladen met doeken erin te drogen leggen. Duurt wel even. Het moet keihard worden. :)