Zelfvoorzienend?

on maandag 13 februari 2017
In Bussum waren we al een aardig eind op weg ... naar zelfvoorzienend leven. Groente en kruiden kwamen uit eigen tuin, en de compost en de mest kwamen gewoon uit de buurt. Uit de schapenkraal op de hei, en het afgevallen blad en gemaaid gras uit de omliggende straten.

Wasmiddel, allesreiniger, azijn, zuurdesem, bouillon, frisdrank, gemberbier, kruiden, zeep, kruidensiropen, je kunt het vrij simpel allemaal zelf maken. Vaak ook nog met ingrediënten uit de natuur.

Nou hier in Punthorst zijn we nog helemaal niet zelfvoorzienend. We kopen haast alles. Ik gebruik al een half jaar wasmiddel uit een pak, en ik mis de zelfgemaakte, die zo lekker naar citronella ruikt. Maar het is gewoon nog te druk voor al die dingen.

Ook het zelfgebakken brood mis ik, en de zeep, en de siropen. Ik hoop echt de komende weken die dingen weer op te starten. De droger is inmiddels wel weer op non-aktief. Nou ja eerlijk gezegd is hij ook kapot.
de sla is op!!


Laatst in de winkel was er iets waardoor de noodzaak om meer zelfvoorzienend te leven werd onderstreept. Wij zijn zo afhankelijk geworden van aanvoer uit verre landen ....

..... ja en als ze dan in Spanje ineens sneeuw hebben, en zware regen in Italië, dan hebben wij ineens geen sla!

Dan denk je misschien ... nou en?? Een keertje geen sla. Geeft toch niks? Nee dat geeft ook niks maar ik denk wel dat dit steeds vaker voor gaat komen. Dat iets er gewoon niet is! Dan is het wel handig als je een beetje uit je tuin kan halen, of van je eigen vensterbank, toch?
Hoe dan ook. We gaan weer aan het werk! Weer zoveel mogelijk zelf maken en opkweken dit jaar!

Eerst maar es in de tuinschuur op zoek naar de zadendoos. Ik wilde vandaag tomatenzaad voorzaaien.

Het tomatenzaad van de Bolster bevalt heel goed. Een enorme groeikracht hebben die rassen, en ze kunnen goed groeien in een onverwarmde kas. Zelfs ook wel buiten op een beschut en zonnig plekje.

Ik moet zelfs eerlijk zeggen dat ik de buitentomaten het lekkerst vind. Maar ja je moet er wel geluk mee hebben want het weer moet dan wel mee zitten. Warme zomers!

Ik doe daarom meestal een deel buiten, en een deel in de kas. Alleen hebben we nog geen kas.


Nou daar gaat ie weer! Platte bak, zaai-aarde erin, water erop, plat maken, zaden erop, en een laagje gezeefde aarde erover.


En dan mag de bak op een warme lichte plek. Tomaat kiemt bij warmte dus zet hem lekker op de vensterbank. Glasplaat erover, die eraf mag nadat de plantjes opkomen. En regelmatig sproeien.

Tomaat is zo leuk. Ze kiemen snel en zijn makkelijk te verspenen. En de plantjes groeien ook erg hard. Ze zijn ook veelvraten, die jonge plantjes, geef ze vooral aftreksel van jonge voorjaarskruiden, liefst getrokken in regenwater. Dan krijg je superplanten!

Maar nu nog niet hoor. Nu gewoon wat water, héél veel licht, en een beetje tegen ze praten!  :D


 

Buiten is het nog stil. Weinig te zien. Alleen wat tengere knoflooksprietjes, heel dapper in de sneeuw, t lijken wel sneeuwklokjes.

Nou, kijk dan maar mee in de pannen vanavond.


Maandagavond ..... wat aten we?

Alle groente die over was .... in blokjes of dikke plakken gesneden ... en opgeschud met een mengsel van 4 eetlepels olijfolie, 2 el zoete ketjap, 2 el citroensap, vier geraspte knoflooktenen, een stukje geraspte gemberwortel, en zout en peper naar smaak.

Dan roosteren, een half uurtje op de bakplaat, in een gloeiend hete oven.

Wij hadden dit keer zoete bataat, een paar aardappels, een courgette, een paar uien en een paar winterwortels. Maar alle stevige groenten kun je gebruiken. Champignons, pompoen, bieten, pastinaken, aubergine, paprika, etc.

Maak een bedje van winterpostelein, grote schep geroosterde groenten erop, en pp één of twee gebakken eieren.
Nog niet helemaal zelfvoorzienend ... maar wel lekker! :D1 reacties:

Catrien zei

Fijn dat je mee laat kijken naar de soorten die je zaait, k heb toevallig zelfde tomatenzaad liggen. Morgen ga ik ook aan het voorzaaien. Volgens mij zijn de wintergroenten uit eigen land ook veel gezonder voor ons dan al die sla enzo uit Spanje...en dan de belasting voor onze planeet met al dat vervoer, hartelijke groet