Nieuw tassenteam! Deelnemers gezocht!

on woensdag 22 februari 2017Als je blogt dan kom je nog eens ergens .... vanmiddag was ik diep in het Reestdal te gast! Op een plek midden in de wildernis!

Maar eerst even de kiemgroente bij langs. Wat is er gekiemd en wat niet? Nou het is wel duidelijk.
De berglinzen en de alfafa gaan door naar de volgende ronde! Die groeien prachtig op. Maar de gerst en de haver zijn te oud. Dat is een schimmelig zootje geworden en dat kan allemaal op de compost.

Nou weten we dat ook weer.

De bonen en de erwten in het zand zijn ook allemaal aan het kiemen dus dat moet van ´t weekend de grond in. Zodra het droog is. Want met dit weer zie je mij niet op de tuin!

En dan even een kadootje fabrieken, voor vanmiddag, en dan maar hopen dat die dame het kan waarderen dat ze een zak uien krijgt, en een bakje met gekiemde suiker-erwten om te poten in haar moestuin.

Of staat dat sjofel ? Naja ik heb niks anders.


Ja en waar gaat de reis heen?

Ik ben heel enthousiast want we staan aan het begin van een tweede tassenteam! Nou ja dat wil zeggen, het team was er al, in Zuidwolde, en ik mag nu aansluiten.

Het is ergens midden in de wildernis, achter Oud-Avereest, een schitterend mooi dorpje in het Reestdal. Eerst, bij Balkbrug linksaf. En dan wordt het zoeken. Nou gewoon maar achter de tuinmeesters aanrijden! :D


Het wordt stiller en stiller en mooier en mooier. De Reest is een van de weinige rivieren in Nederland die nog zijn oorspronkelijke kronkelige loop heeft.

Op een kruising kan ik er niet langs. Daar staat een trekker stil en de weg is helemaal versperd. Fotootje maken van die mooie boerderij in de verte, en wat staat daar op dat bord? Biologische Boerderij De Pieper?? Onthouden!!

Na vijf minuten wachten blijkt dat je er gewoon aan de andere kant langs kan. Slim weer. Maar zo'n boer roept dat ook niet even.

Verder rijden. Bij het bos rechtsaf, een zandpad op. Man man man zit ik hier wel goed? Hier zijn geen huizen meer!

Hou je vast ..... we gaan door diepe kuilen. Liep die wolf hier ook niet ergens? 😓


Maar dan .... opent het bos zich ... en ligt daar verscholen 'De Wildenberg' ... een prachtig mooi stuk cultuur erfgoed. Dat is de plek waar ik moet zijn. Daar wonen Stanieke en Klaas Brandsma. Je vindt hier alle informatie over dit mooie plekje.

Want je kan hier ook logeren.En daar .... zijn Corrie en Stanieke! Wat een vertrouwd gezicht ... die naaimachines en al die lappen!

Corrie is al lange tijd actief met haar tassenteam. Zij hebben al veel tassen verspreid op allerlei markten en via de kerk. Ze vertelt ons over de Groene Kerken. Kerken met aandacht voor duurzaamheid. Zonnepanelen, duurzame koffie schenken, energiebewust zijn, een groot hart voor de aarde hebben en zorg voor de medemens.

Er zijn al 120 kerken 'Groen' geworden!

Hier bij Stanieke en Klaas is het ook heel groen .... prachtig .... maar helaas is het te nat voor een wandelingetje dus we gaan maar aan het ratelen. Nou ik moet eerlijk zeggen bij mij ratelt de mond meer dan de naaimachine ....
Nog wat ideetjes opdoen voor andere anti-plastic projecten? Kijk hier heb je een lunch wrap. Makkelijk te maken. Scheelt duizenden plastic zakjes!

En deze dan ... ideetje uit Japan!

Het is een vierkante lap met vier gaten erin geknipt, die zijn afgebiesd met een bandje. Klaar is je tas! Corrie geeft even een demo hoe het werkt.
Perfect snel tasje om een taartdoos of een stapel boeken of wat flessen of wat Kruidvat dingetjes ofzoiets in mee te nemen.

Die Japanners ... slimme lui!

Nou dit heeft niet zoveel met plastic te maken, maar ik vond hem gewoon heel mooi. De stola van Stanieke. Zelf gemaakt. Lapjes gebreid en aan elkaar genaaid.

Dat is nou echt iets voor mensen met niet zoveel zitvlees .... gewoon één lapje per keer ... en uiteindelijk heb je zo'n sjaal! Meteen alle restjes wol weggewerkt. En erg mooi!

Met Klaas loop ik de gebinten in het huis bij langs .... deze plek is al bewoond vanaf 1379 ofzoiets ... of nog langer. Er is natuurlijk steeds aan gebouwd en verbouwd .. maar die gebinten zijn in elk geval stokoud!

Elk gebinte werd genummerd. Bijvoorbeeld zoals je hierboven ziet, in elk onderdeel van dat ding kwamen twee gaatjes. Want anders kwamen al die delen natuurlijk in de war.


Nou, Tassenteam Reestdal (ofzo) is van start! Volgende keer komen we bij ons thuis, in Punthorst. Woon je in de buurt en heb je zin om te komen? Misschien meedoen? Corrie's koek proeven?

Laat het me weten dan krijg je een berichtje!4 reacties:

Corrie zei

Ja, wat was het leuk hè!
Groetjes, Corrie

Anoniem zei

Leuk, dat je ook op je nieuwe plek terug aan de slag kan met een tassenteam. Wat die lunchwrap betreft , ik kan het niet zo goed zien op de foto maar het lijkt wel of er een geplastificeerd stofje voor werd gebruikt. Je kan ook zelf makkelijk zo'n stofje maken door een dun laagje geraspte bijenwas (of van die pareltjes) gelijkmatig over de lapje stof te verdelen, 10 min in een oven van een kleine 85° en klaar is je lunchwrap.

Catrien zei

zou je het patroon van de lunchwrap eens willen doorgeven? tuin is nou n moeras, gaan we lekker binnen nuttig zijn. verjaardagcadeautjes voor (schoon)zusjes maken met n boodschap!
nog een vraag; als je nu tomaten zaait zijn ze dan niet te vroeg "pootrijp" voor buiten?
ik geniet elke dag van je verhalen!!
groetjes

grandma zei

wat een grote gezelligheid !