Monument.

on vrijdag 10 februari 2017

Het leven zit vol wendingen.

De ene dag is vol kleur en vol leven en vrolijkheid, en de andere dag .....

...... ben je ineens in Winschoten, in een grijs gebouw, met allemaal grote grijze platen en stenen eromheen, nou ja de hele buurt hier lijkt wel grijs ......We zijn een monument aan het uitzoeken voor onze lieve Wiebrand. En ja dan wil je iets moois, iets persoonlijks, iets wat bij hem past.

.... er is keuze genoeg.


Maar zo makkelijk is dat nou ook weer niet. Toch wilde ik je even meenemen naar deze grauwe hal, en naar dit serieuze moment. Gewoon, omdat dat ook bij het leven hoort. Een grafsteen kiezen voor een dierbare.

Vaak doe je dat niet. En veel mensen wandelen hier ook niet rond. Je bent hier alleen, of met je familie, en moet een belangrijke keuze maken.

Je kunt denken .... wat een handel, wat een commercie. En dat is het ook natuurlijk. Het is handel. Hier verdienen mensen hun brood mee. Nou, geeft niks toch?

Je kunt ook denken ... het is onderdeel van de rouwverwerking. Een mooie steen kiezen, een mooie tekst voor je dierbare, en eigenlijk zeg je daarmee ...... ik hou van je.


We zijn er wel even zoet mee.

Bernard leidt ons rond en maakt een mooie tekening van een steen zoals wij die voor ogen hebben. Ja dat komt wel goed in de handen van Bernard. En dan .... zegt mijn moeder ... mogen we nog even door de fabriek want dat vindt mijn dochter altijd zo leuk. Voor haar blog. Ja zo is mijn moeder. 😊😊

Ja hoor het mag!!


Daar is niks lugubers aan hoor! Gewoon een stenenslijperij is het!

Er staat een grote straaljager, of hoe heet zo'n ding, waarmee die letters in het graniet worden gestraald. Dat is eigenlijk heel eenvoudig.

Het graniet komt uit  ... nou zeg uit China. Dat komt hier in de hal. Dan worden de letters en tekeningen of wat je er ook maar op wilt hebben, via de computer uit een vel kunststof gedrukt. Dat kunststof dat leggen ze op die plak graniet. En dat wordt dan gezandstraald. Kijk hier zie je dat zand.

Wat bijzonder is, het zand straalt wél door dat keiharde graniet heen, maar ... het kunststof blijft heel! Dus, precies onder die uitgestanste letters komt er een uitholling in het graniet. Dan wordt er verf overheen gespoten, en zo komen de letters in het graniet.

Niks geen gedoe dus meer met letters die loslaten. Dit is voor eeuwig.


Prachtig zo'n oude productiehal. Jammer dat de heren net even allemaal aan het schaften zijn .... ik had ze graag aan het werk gezien.
.... of vind je er niks aan? Haha ik ken er nog twee!

Na al die ernst ... kiezen we voor een vrolijke lunch.


Weer thuis ..... is er een paus gekozen!! Witte rook!

Grapje hoor, maar .... bijna nét zo belangrijk ... de verwarmingsketel in de paardenstal is aangesloten vandaag! Het is daar .... warm!! Het einde van de verbouwing komt nu in zicht. Bijzonder is dat, je gaat aan alles wennen, ook aan continue verbouwingsdrukte om je heen. We gaan het nog missen!

Maar we hebben ook onze eigen drukte. Over vijf minuten staan hier oudste dochter met 5 studentenvrienden op de stoep. Komen even een nachtje Punthorst doen. Welja. Kom maar hoor.

Lang leve AH. 😉


4 reacties:

Emie zei

Wat heb je een fantastische moeder!

Ecosjop zei

Geweldig, dat ze daar op zo'n moment aan denkt!

Unknown zei

Wat geniet ik altijd van jouw blogs!

Anoniem zei

Wat zijn jullie een fijne, hechte familie. Mag je blij om zijn en trots op zijn.