Witte boorden blauwe boorden.

on donderdag 16 februari 2017Ooit was er een scherp onderscheid tussen witte boorden en blauwe boorden. Oftewel tussen degenen die meest met het hoofd werken en degenen die vooral met de handen werken.

Hoe zit dat nu anno 2017? Is dat onderscheid nog zo scherp? Laatst hoorde ik onder het koffiedrinken dat er steeds meer jongelui die een ambachtsopleiding hebben gevolgd, verder willen leren en hogerop willen komen. Weg van de werkvloer. Tja, begrijpelijk. Van blauw naar wit.

Maar er moeten ook nog steeds huizen worden gebouwd, wegen aangelegd, schepen gelost, er moet voedsel worden verbouwd, en machines moeten bestuurd.

Het kan ook andersom.

Zoals die meneer in de Spoorstraat, hij woonde vlak bij ons in Bussum. Ooit zat hij in het bankwezen, maar hij werd ontslagen. Solliciteren leverde niks op. Na een paar jaar is hij een klusbedrijf begonnen. Het loopt goed, ze zijn nu met z'n tweeën en hebben zat werk. Van wit naar blauw dus.

Sommigen kiezen vrijwillig voor zo'n switch omdat ze achter een bureau niet gelukkig worden.

Het ene is niet beter dan het ander, maar je bent een gelukkig mens als je iets doet wat bij je past. Waar je je creativiteit en je talenten in kwijt kan.


Zelf ben ik ook ooit geswitcht, van wit naar blauw. Heeft wel wat jaren geduurd om die keuze te maken want het heeft nogal wat consequenties. Maar beter laat dan nooit. Dit past beter.

Heb jij werk wat bij je past? Overweeg je wel eens om te veranderen?


7 reacties:

Es zei

Ik heb een groene tuinbroek en ben zielsgelukkig :)
Al hoor je als eigenaar van een inmiddels best grote onderneming natuurlijk een wit bloesje te dragen maar die is hier zo zwart hahaha

X Es

Anoniem zei

Hi Clarien,

ik kan niet kiezen tussen wit of blauw. Ik hou van denken, hard werken achter een bureau en overleggen. Maar ik kan ook zó genieten van wroeten in de aarde, dat ik tijd tekort kom. Gezin, drukke baan en een moestuin. Ga er maar aan staan:-) Wij hebben besloten dat we daarom iemand nemen om schoon te maken, zodat we toch alle leuke dingen kunnen combineren.
Maar omdat onze volkstuin zo groot is, willen we dit jaar een stuk niet bewerken. Hoe zouden we dat het beste kunnen doen om onkruidgroei te voorkomen, gewoon afdekken met een zeil of is dat niet goed voor de bodem?

Jeanneke zei

Nu 37 jaar 24/7 bezig met hoofd, hart en handen in mijn ideale 'baan' als moeder en huisvrouw, met de eerste schitterende promotie
tot grootmoeder, zes jaar geleden; en die promotie wordt over twee maanden, bij leven en welzijn, voor de vijfde keer verhevigd en verstevigd met de geboorte van een nieuw kleinkind.
Ik ben zeer gelukkig in en met mijn leven en 'werk'.
Liefs,

Jeanneke.

Clarien zei

Wat fijn altijd die reacies ... zo mooi om ook bij anderen mee te kunnen kijken. En te lezen wat voor keuzes mensen maken en waarom.

Geweldig als je een balans hebt gevonden. Soms is het inderdaad een combinatie van wit en blauw, waar je voor kiest.

Anoniem ik weet dat het veel gebeurt, de bodem afdekken. Zelf doe ik dat nooit. Het voelt niet goed, dat de regen, frisse lucht en het zonlicht niet meer bij de aarde kan.

Je kun er een pak mulch op leggen. Of stro misschien?

Of rommel de grond even om en zaai er een mooie groenbemester op zoals phacelia of blauwe lupine. Hebben de bijen er ook wat aan! En het is prachtig mooi. Boekweit kan ook dan kan je misschien wat zaden oogsten. Google maar op groenbemester. een mix kan ook natuurlijk.

Anoniem zei

Hallo Clarien, al tijden lees ik je blog maar reageren.....eigenlijk nooit tot nu. Tja zolang witte boorden als "meer" ervaren wordt dan blauwe boorden.....Ik werk in een operatiekamer en in mijn vrije tijd doe ik veel in een gezamenlijke moestuin , ik vilt en ik wandel veel. Mijn werk is mijn passie , alleen die administratie......en ik zou het niet willen missen. Het geven van aandacht op een moment dat iemand zich moet overgeven aan een ander is wat ik als een voorrecht zie. Mijn grote taak is iemand het vertrouwen geven dat ik goed op iemand let en zorgdraag voor een goed einde, en dat uiteraard waarmaak.
Is dat blauw of wit? Wat mij betreft blauw, maar er zit tegenwoordig wel heel veel wit in. Wanneer ik jouw blog lees denk ik wel eens dat zou ik ook willen, een grote moestuin niet elke dag om 5.15 uur op om op tijd op mijn werk te zijn , maar .....mijn patiënten. Dus moet de levenswijze zoals jij op dit moment beleefd nog een jaar of 10 wachten.

Clarien zei

nou ik hoop als ik ooit een operatiekamer in moet, dat ik dan iemand tref die zo werkt als jij omschrijft!

Véronique zei

Hallo,
Wat het bedekken betreft van de grond:met een zeil sluit je inderdaad de grond volledig af.Als je er een dikke laag stro op legt zal je zien dat je volgend seizoen een heerlijke losse grond hebt vol regenwormen,vol leven,klaar om in te zaaien.Je kan het stro dan volledig weghalen,of juist daar waar je zaait de grond vrijmaken en tussen de rijen laat je het stro gewoon liggen,nooit onkruid.(-: