Schoorsteen.

on dinsdag 19 juli 2016



Als je plannen hebt om iets te veranderen aan je moestuin, ga dan nu een schets maken! Je kunt nu goed zien wat er wel en wat niet goed groeit, hoe de schaduw valt, welke muren of hekjes warm genoeg zijn voor bijvoorbeeld tomaten, of misschien juist meer geschikt voor stokbonen.

Maak een globaal plan, dan kun je in de winter wel de details bedenken. Hoewel ... zelf heb ik goeie ervaring met een tuin opbouwen in de herfst. Dan heb je rustig de tijd, hoef je niet als een gek die bedden in te delen.

Ik ben alvast een plan aan het maken voor de moestuin van 2017. Hij komt achter de paardenbak. En misschien dan daarlangs, dus in de lengte een veldje met wat laagstam fruit.







Ook heb ik vandaag voor de vijfde keer bieten gezaaid. Want het was alweer misgegaan. De bietjes waren hier mooi opgekomen, twee rijtjes, maar toen met al die regen ging er iets mis. Ineens waren ze weg. Opgegeten? Nou niet door ons.

Maar we geven niet op. Want ik wil echt graag bieten. Misschien lijkt dat raar, waarom die bieten? Maar als zelfvoorziener is de biet een topper! Je kung hem bijna de hele winter wel bewaren en hebt dus steeds verse groente. Zonder drogen of wecken of vriezen. En je kunt hem in bijna elk recept gebruiken. De biet, de wortel, de pieper, de ui, knoflook en de kolen, dat zijn echt super gewassen.

Dus ... voor de vijfde keer ...... (nou eerst maar even wieden)





Ik heb ze vóórgeweekt, dan gaat het wat sneller. Ik laat ook even de regenton zien. Die stond op zo'n plastic kruk, onder een lek in de dakgoot. Hij zat boordevol schoon regenwater.

Hee fijn, want ik heb nog niet ontdekt hoe de beregening hier werkt.

.... maar ook daar ging iets mis ....





Die plastic kruk stond pal in de zon, en werd zacht aan één kant waardoor de ton omkieperde. Bijna tweehonderd liter water naar de wormen. Pfffff stom hoor. Daar denk je toch niet aan?

Nou de bieten zitten erin! Volgens het pakje kan het nog, bieten zaaien in juli.




Vervolgens kreeg ik weer huiswerk van Jan. Hij vroeg namelijk wat voor een schoorsteen wij eigenlijk op het huis willen. Nou gewoon een van steen, zei ik. Nou, dat wordt wat lastig, want dan moet dat allemaal weer extra ondersteund worden. Er zit in onze kap geen zwaar draagsysteem. ofzoiets.

Kijk eerst maar es naar een houten schoorsteen, zei Jan. Die vinden jullie vast ook wel mooi. 

Ik kreeg instructies waar die te vinden waren dus hup, op de fiets en een rondje Punthorst fietsen. Om te kijken naar houten schoorstenen. Of wij die mooi vinden.





Maar er waren nog veel meer dingen te zien dan alleen maar schoorstenen. Wat een mooi fietstochtje was dat. Eerst door Punthorst zelf ... een dorpje van niks, je bent er zó doorheen. En ik zag een echtpaar aan het hooien, met net zo'n apparaat als er bij ons in de schuur staat. Respect voor die mevrouw .. zo hard werken met al die rokken ....






Mooie houten hekken, prachtige erven, sommige nieuw en verzorgd, sommige heel oud, maar ook goed onderhouden. En wat opviel ... bij elk huis zijn dieren. Soms een geit, of een paar schapen. Soms lopen er een stuk of wat paarden in de voortuin.





En dan ergens heel achteraf, een huis met wel duizend beelden en kitsch rondom het huis. Hoe kom je ooit aan zoveel prullen? Je ziet hier de voorkant. maar het ging nog wel tweehonderd meter diep verder het land in daarachter. Helemaal propvol met beelden.





Maar goed. Oja, schoorstenen kijken.

Ik had het niet goed begrepen, de foto's waar ik mee terug kwam dat waren bijna allemaal géén schoorstenen maar ontluchtingskanalen. Jammer want ik vond ze wel leuk, met die koeien erop.





Tja, zei Jan, we kunnen ook steenstrips nemen. Nee-ee! Paul krijgt denk ik een rolberoerte als hij zo'n strip ziet. Nee dat past echt niet op een rieten kap.

Maar deze hieronder had ik ook gezien. Die is wel mooi. En niet ingewikkeld, die kunnen de jongens van Jansen ook wel maken.




En dan op de nok. Dacht ik.


1 reacties:

Anoniem zei

Hee Clarien!

Ondanks dat we elkaar weinig spreken, volg ik trouw je blog ;) Wij hebben ook weinig succes met bietjes rechtstreeks zaaien, en als ze wel opkomen dan ben je nog een eeuwigheid aan het dunnen. Dus we doen dit jaar (en vorig jaar ook al geloof ik?) alle bietjes voorzaaien in perspotjes. Werkt prima, en als er heel veel plantjes uit zo'n zaadclustertje komen kun je heel makkelijk dunnen gelijk bij het uitplanten. Die bieten-zaadclusters zijn ook mooi groot, dus goed te hanteren. Bij andere zaden is het nog al eens priegelen ;)

En heb je al een apparaatje om zelf perspotjes te maken? Deze hebben wij op de tuin en werkt fijn: http://www.tuinadvies.nl/tuinwinkel/product/2497

Groetjes!
Remy