Van de tuin op het bord.
Enne het moet allemaal niet te ingewikkeld, met deze temperaturen ... Dit is een van onze favorieten .... je snijdt verschillende soorten stevige groenten in plakken, leg op een bakplaat, bestrijk met een pureetje dat je met de staafmixer maakt van een handvol verse kruiden, wat olijven, olie, knoflooktenen, gedroogde tomaat, en wat zout en peper. Mooi uitsmeren over de plakken en bak dat een half uurtje op 200 graden.
Op het laatst even de grill erop. Broodje erbij, klaar.
Dat was een vorstelijke lunch vandaag voor Anke en mij!
Behalve in het eten kun je nog veel meer met die kruiden doen. Maak eens een haar-watertje. Je kunt bijna alle kruiden die je hebt staan daarvoor gebruiken. Kamille, brandnetel, rozemarijn, lavendel, goudsbloem, smeerwortel, weegbree, violen, maar ook zelfs jonge grassen en dennentakjes zijn heel geschikt.
In de meeste kruiden en planten zitten allerlei mineralen die goed zijn voor je huid en haar. Ik nam hier een handje goudsbloem, rozemarijn en wat smeerwortelblad. Heet water erover en even laten trekken. Dan laten afkoelen, zeven, en na het wassen over je hoofd en haar gieten. Niet uitspoelen.
En je shampoo, daar kun je natuurlijk ook kruiden aan toevoegen. Bij ons ging er deze keer een bos rozemarijn en lavendel in, stop het in een fles, en giet er een goeie kwaliteit shampoo overheen. Dan zet je het te trekken, mag wel op een warm plekje in de zon. Na een week of twee zeven, en het is klaar.
Veel mensen die ik ken hebben kruiden in hun tuin. Of in potjes, op het terras of de tuintafel. Maar ze doen er haast niks mee. Hooguit eens een takje door de pastasaus, of in de thee.
Dat is jammer ... je moet ze echt gebruiken, er zitten zoveel goeie stoffen in, en in hogere concentraties dan in onze groenten. Gebruik je kruiden veel en vaak, niet alleen in al je eten, maar ook in je cosmetica. Meng wat gesnipperd kruid door je huidolie. Gooi een handvol in bad. Hang bosjes op in huis, of leg ze in zakjes in je kledingkast. Wrijf lavendel over je huid tegen muggen, s avonds.
Als je gewoon een simpel kruidenboekje aanschaft kom je op zoveel ideeën. Ja en dan ook nog doen natuurlijk! Hoe meer je knipt en plukt, hoe meer ze gaan groeien en bloeien.
Ik moest vandaag nog dat zieke aardappelloof trekken. Phytophthora, die aardappelziekte, die zit inmiddels ook al in de tomatenplanten iets verderop ....
Want de tomaat is familie van de aardappel. Kijk maar es op de foto hierboven, het vruchtje van de aardappelplant is net een cherry tomaatje. Maar niet eetbaar. De cherry is trouwens ook niet eetbaar als hij nog groen is.
Maar goed ... vervelend dus dat die neef en nicht elkaars ziektes kunnen overnemen.
Ja en hier stonden ook de courgettes maar die zijn overwoekerd door de pompoenen. Ik haal er per week nog een stuk of wat courgettes onderuit, maar de overvloed van vorig jaar hebben we zeker niet. De pompoenen klimmen nu ook dwars over de tomaten heen en hebben zelfs het konijnennet omlaag getrokken. Ach .... we zijn heel tolerant geworden op Moeskers Moestuin. Het mag allemaal.
En behalve een kruidenweelde is er ook de Grote Juli Bloemenweelde. Haha op vele blogs zie ik ze voorbij komen, schitterende foto's van schitterende bloemen en bijen en vlinders.
Nou bij mij ook! Want dit moet je bewaren. Voor als het weer winter is en kleurloos en koud. Dan wordt je hier zo blij van!
Alle bloemen zijn dit jaar uit zaad opgekweekt.
En de vlinderstruiken, dat is net één grote buurtkroeg. De hommels en vlinders verdringen zich om bij de nectar te komen. Hoewel ... soms zijn ze heel beleefd, of zou hier een flirt aan de gang zijn?
Iemand versieren in de BloemenBar ... nou ik ken wel mindere plekken!
Wij nemen ook een slokje honing .... honingbier! :D
Proost!
2 reacties:
Prachtig die bloemen en die vlinders. Wij hebben dit jaar ook vlinderstruiken aangeplant en die bloeien ook al, echt genieten.
Even een vraagje, wat doe jij met het aangetaste aardappelloof en tomatenblad? Gaat dat wel op de gewone composthoop? Meestal lees je dat het er niet op mag en nu heb ik wel de mogelijkheid om het in de kilo te doen, maar stel je hebt dat niet.
Ja Ellen dat zieke loof leg ik ook altijd apart, dus niet op de composthoop. Ik heb een aparte hoek voor ´zieke´ plantenresten, ook pompoen en courgette gaat daarop, want daar komt altijd meeldauw in aan het eind van het seizoen. En die hoop rouleert dan pas na twee of drie jaar weer mee op de tuin, want de natuur kan alles de baas en lost uiteindelijk ook phytophtera en meeldauw op. Alleen duurt het wat langer.
Een reactie posten