Keep Quiet ..... (Quiet 500 - slot)

on woensdag 20 juli 2016
Keep quiet ... ja dat moet je echt doen met deze temperaturen! Rustig binnen blijven, niet teveel buiten rondstruinen. Er lagen hier genoeg stapels werk binnen. Dus bleven we achter de geraniums! :D

En ik kan dan mooi het verhaal van Quiet verder vertellen. Ik heb er hier en hier al over verteld, maar het verhaal was nog niet af. Het gaat nog veel verder. Quiet is niet alleen maar een bedrijfje in Tilburg dat zich richt op mensen onder de armoede grens.

Nee, Quiet ..... is iets aan het bouwen. Iets geweldigs. Als het lukt. Iets, waardoor het voor alle Nederlanders straks een stuk makkelijker wordt om spullen en diensten te geven en te krijgen.

Met Quiet wordt het mogelijk om relatief makkelijk te brengen, te halen, en dus om te delen. Voor iedereen die dat wil.
Stel ...... jij bent ondernemer en je organiseert grote evenementen. Feesten, exposities, festivals, sportwedstrijden, en wie weet zelfs wel een Trekker-Trek-Race :D.

En stel ...... het gaat regenen, en de helft van jouw publiek komt niet opdagen. Dan zit je daar bijvoorbeeld met een paar honderd belegde broodjes, niet langer dan één dag houdbaar. Jij wilt van die broodjes af, heel snel, en omdat je ook nog een goed mens bent wil je ze weggeven. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Hoe krijg je dat heel snel bij .....

...... bijvoorbeeld kansarme gezinnen, voor wie die belegde broodjes een Grote Verwennerij zijn?

In de zéér nabije toekomst .... bel je dan de mensen van Quiet! Want die hebben de personen onder de armoede grens in kaart gebracht. En die helpen jou om die broodjes bij kansarme gezinnen in jouw eigen buurt te krijgen. Vandaag nog. En via een eerlijk distributiesysteem. Zodat het nou ook weer niet altijd dezelfden zijn die de spullen krijgen, maar juist ook de personen die normaliter vaak ... nét misgrijpen, nét niet op tijd erbij zijn, nét niet handig genoeg met de pc.


Zo zijn in het bedrijfsleven ook vaak overschotten. Wat dacht je van al die over-de-datum maar nog prima eetbare producten van de supermarkten? Of blikken voedsel met een etiketfoutje? Rollen tapijt met een drukfout. Nou bedenk zelf maar wat er allemaal 'over' is in ons land. Het zou toch prachtig zijn als er een platform is zodat al die spullen naar mensen gaan die tekort hebben? En daar in de buurt wonen?

Hoe mooi en hoe duurzaam is dat wel niet?

Ideologisch? Jazeker! Utopie? Nee, want in Tilburg is het al deels in de praktijk gebracht.

Vorige week schreef ik over ons bezoekje aan Tilburg. Waar we met eigen ogen konden zien hoe daar een team van vrijwilligers, waaronder ook (juist!) mensen uit de kansarme groep, de hele dag zitten te bellen om te matchen. Produkten en diensten die 'over' zijn bij bedrijven en particulieren in Tilburg, worden gematched met personen die tekorten hebben.

Dat gaat nu nog deels per telefoon, maar zal in de toekomst steeds meer via de Quiet Community gaan. Online dus. Er is geen kostbare opslagcapaciteit nodig. Op de Quiet Community komt alle aanbod en vraag bij elkaar. En op een eerlijke manier worden 'overschotten' verdeeld. Op vaste ditrubutiepunten.

Natuurlijk zijn er vele kansarmen voor wie 'online' niet haalbaar is. Vandaar dat Quiet ook een fysieke plek heeft in Tilburg, waar je binnen kunt lopen. Om bijvoorbeeld hulp te krijgen met het invullen van je intake formulier, waarop jouw persoonlijke behoeften staan. Of hulp bij online zoeken naar spullen die je nodig hebt. Of hulp om de arbeidsmarkt weer op gaan. Want in het pand zit ook de 'Krachtcentrale' waar je geholpen wordt je eigen Talenten te vinden, en misschien wel een baan.

Er is een creatieve werkplaats, een grote keuken, een koffieruimte, vergaderplekken. Toen wij er waren afgelopen week kregen we een heerlijke lunch, en later op de middag rook ik geweldige 'fusion' kookkunsten .....Tuurlijk, er zitten nog heel wat haken en ogen aan. Het systeem werkt nu nog vooral om de armoede te 'verzachten'. De armoede 'oplossen' gaat verder. Maar daar is men ook mee bezig. Door iedereen te motiveren om mee te helpen. Door mensen uit een isolement te halen. Talenten boven tafel krijgen en verder ontwikkelen.

Ha! net als vorige week ... ik kan er wel uren en uren over doorgaan. Er waarom? Omdat ik niet kan wachten tot dat platform er is. Ook op andere plekken in Nederland .... want dat zou toch prachtig zijn?

okee .............. even door fantaseren ..........  


Stel .... jij bent kapper .... en je wilt wel 2 uurtjes per maand van je tijd 'doneren' aan Quiet. Dan kun jij een bijdrage geven door in je buurt, aan een onbekende familie, of misschien een ouder echtpaar, een knipbeurt weg te geven! Dat doe je via Quiet.

Wat zouden we dan makkelijk kunnen delen, als zo'n systeem er kwam! En nog leuk ook! Je ontmoet de leukste mensen, het is zo verrijkend. En je zult zien, als jij dat ouder echtpaar geknipt hebt, bieden zij aan om een avond op jouw kinderen te passen ... of ... een kind uit dat kansarme gezin, dat jij geknipt hebt, ziet hoe leuk dat is, en besluit om ook naar de kapperschool te gaan, en krijgt werk!! Allemaal als gevolg van jouw aktie!! En verzin maar door! :D

(want veel gevolgen van jouw goeie daden krijg je zelf nooit te zien maar ze zijn er echt!!)

(niet alleen als je kapper bent maar ook als je tandarts bent of pianoleraar of bijlesgever of timmerman natuurlijk, of je biedt aan iemand te helpen een moestuin aan te leggen)

(Of stel ... je hebt een boerderijtje met een paar extra slaapkamers ... biedt dan via Quiet aan een jong gezin een weekje vakantie aan ... )

(Wat ik eigenlijk bedoel is ... iedereen heeft wel iets om weg te geven ook al denk je van niet. Ook al heb je geen cent ... je kunt diensten aanbieden)

Hahaha dat is één van de voordelen van een blog ... je kunt maar doorratelen zonder dat iemand je de mond snoert. Of snavel. Maar ik hou er over op hoor! Voor nu tenminste!Er zijn ook nog veel andere mooie initiatieven in Nederland. Er zijn al weggeefwinkels, en veel particuliere inzamelingen, en wat dacht je van het Consuminderhuis van Annemarie? En van De Gooise Matras, het Bussumse initiatief van Eveline?

En ook, op onze eigen Bussumse hei, de speelweken voor kinderen die niet op vakantie kunnen. Ook anderen mogen meedoen, maar de kern van dit festival vormt die groep.

Ik heb ze vanmiddag even bespied. Maar ze gingen net in een grote kolonne naar het zwembad. Haha heel slim ...


........... keep cool, keep Quiet!


2 reacties:

Es zei

WhoopWhoop ik word zo blij van de Quiet berichten!! Ik wil ook graag meebroeden.....Hart boven hard me like
X Es

Clarien zei

Da gaat ook wel gebeuren hoor Es .. goeie ideeën komen altijd boven drijven!