Ietsje-minder-plastic maandag (2)

on maandag 14 maart 2016
Ik ging vandaag maar es naar de Lidl. De komende maandagen wil ik alle supermarkten in Bussum bij langs om te kijken hoe hun biologische aanbod is, en hoe ze met plastic omgaan.

Nou, het begon wel goed bij de Lidl ....De noten kan je zelf scheppen en in een papieren zak doen. Slim.

De bloemkolen zitten in leuke houten kratjes, ook slim, dat lijkt meteen al heel duurzaam. Maar jammer genoeg kon ik maar weinig biologische groenten vinden. Ook bij de houdbare spullen haast geen bio.

Nou het lijkt erop dat de Lidl op gebied van duurzaamheid nog wel een weg te gaan heeft!

Deze maandag gaan we de tortilla-wraps zelf maken. Ze zitten altijd met 6 of 8 in een dikke plastic verpakking, met zo'n kartonnetje er achter. Wij eten ze vaak en ik koop ze altijd kant en klaar.


Vorige week, in de reacties, gaf Annemiek van Deursen er al een recept voor. En ik vond nog een ander recept op dit healthy-vegan blog. 

Daar gaan we. Ik begin met het Vegan recept. Je hebt nodig:

  • 300 gram (spelt)bloem
  • halve theelepel zout
  • 125 ml warm water
  • scheut olijfolie

Meng alle ingredienten tot een deeg en kneed het vijf minuten goed door. Verdeel het dan in acht gelijke stukken.

Dan, met de deegroller een stuk deeg uitrollen (het pastte helaas niet in de pastamachine ...) tot een platte cirkel. Rooster dit in een hete droge koekenpan, snel, aan beide kanten een minuut of anderhalf.
Kijk soms blaast hij op als een kikker! Let op dat je hem maar kost roostert, anders wordt hij te droog en kan je hem niet meer rollen.

Nou daar liggen acht prachtige tortilla's. Dat was een fluitje van een cent! Alleen dat rollen was lastig want dat plakt altijd wat aan je deegroller.

Vulling erin, in de oven met kaas erover, half uur bakken op 200 graden, en je hebt een prachtig mooi maal op tafel staan!

Nu de andere methode, die van Annemarie, waarbij je ze bakt als pannenkoeken. Het deeg is dan dus ook veel dunner met veel meer vocht.

Ik heb het recept iets aangepast want wilde graag een deel maismeel gebruiken:

200 gram tarwebloem
100 maismeel
1/2 theelepel zout
1/2 theelepel baksoda of bakpoeder
zoveel lauw-warm water toevoegen totdat je een dun beslag krijgt

Ook hier weer, in een gloeiend hete pan bakken, je laat een grote lepel beslag héél snel uitlopen, als hij droog is en wat steviger, keren en nog een minuutje of twee bakken aan de andere kant.

Voorzichtig keren, anders breekt hij in stukken. Zoals bij mij een paar keer gebeurde. Maismeel is wat minder elastisch dan bloem.

Terwijl je de tortilla's bakt, rooster je een paar bakplaten met je favoriete groenten in de oven, lekker flink olie en knoflook en kruidenzout erover ....


..... en daar vul je de tortilla's mee. Maak er wraps van door ze op te rollen. Het verbaasde mij hoe stevig ze waren. Behalve die paar kapotte dan, maar die hadden we al meteen opgegeten.

Het hoeft niet geloof ik, maar ik zette de schaal gevulde tortilla wraps nog even 20 minuten terug in de hete oven. Zonder kaas dit keer, gewoon uit nieuwsgierigheid hoe ze van zichzelf smaken.

Omdat ze vrij 'basic' zijn zet je er lekkere sausjes en smaakmakers bij op tafel. Zoete sausjes, salsa's, plakken kaas, geraspte kaas, zure room, guacamole, tapenades, gewoon al je mexicaanse favorieten.


Nou, een hele middag weer aan het prutsen geweest - of eigenlijk twéé middagen - en wat hebben we bespaard?

Eén hele plastic verpakking!!!!


Wat een gedoe he? Ach het was ook weer leuk om te doen. Enne, het is net zoiets als wat Paul laatst ergens had gelezen ... als elke Nederlander elke dag één dingetje van straat opraapt en in de prullenbak gooit, is Nederland in no time brandschoon!

Dusse..  hup tortilla's maken.

En, wat gooi jij uit je kar, aan plastic?
9 reacties:

Marie zei

en weet je, er zit geen troep in jouw tortilla's. maar wat een werk he! vind ik ook met roti bakken.pffff....maar zo lekker en zo goed bezig...

Marie zei

en weet je, er zit geen troep in jouw tortilla's. maar wat een werk he! vind ik ook met roti bakken.pffff....maar zo lekker en zo goed bezig...

Crafts 'n' Skills zei

Ik ben overgestapt naar groenten en fruit van de markt. Dat scheelt plastic!

Crafts 'n' Skills zei

Ik ben overgestapt naar groenten en fruit van de markt. Dat scheelt plastic!

tientonnerelf zei

Ik koop geen bad- en douchegel meer, gewoon een stuk zeep. Ook shampoo kun je als een stuk zeep kopen. En ik heb weer, lach niet, ouderwets maandverband gemaakt van een oude lap katoen en oude handdoeken. Ik ga binnenkort zakjes maken voor groenten en fruit.
En ik heb al jaren zelfgemaakte tasjes !!
Dit jaar is voor mij ook het jaar om plastic te verminderen. En afgesproken met vriend om, als we een wandeling gaan maken, ook plastic gaan opruimen.

Mijmeringen zei

Dag Clarien,
Zonder bakpoeder zijn ze dunner en beter te vouwen.......

Jacqueline zei

Mijn ervaring is dat het bakken van wraps best wel snel gaat, sneller dan pannenkoeken in ieder geval. Ik heb het recept van de Eenvoudig Leven blog gebruikt. Om het makkelijker te maken, kun je meteen een hele stapel bakken en het overschot invriezen. Dat gaat prima.

Clarien zei

Erge leuke aanvullende tips, dank jullie wel! Mooi om te zien hoeveel dingen er al gedaan worden anti-plastic.

Unknown zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.