Ochtendwandelingetje.

on zaterdag 26 maart 2016


Hoe meer ik in de natuur rondstruin hoe meer ik me realiseer dat ik er er maar een zielig beetje vanaf weet. Bijna geen enkele vogel kan ik herkennen.

Nou ja, wel het tink-tink-tink van TomTom de roodborst. Dat ken ik! Want die is ook dagelijks op Moeskers Moestuin. Zodra je de spade oppakt komt TomTom eraan om een wormpje mee te pikken. Kijk hier in het bos was hij ook alweer vanmorgen vroeg ...

.... en schapenkeutels, die herken ik ook wel. Die vormen de basis voor Moeskers Moestuin. Ja op de hei is de natuur vrij beperkt, hei, dennen, wat berkjes en krenteboompjes, grassen en schapenkeutels. Dat is makkelijk.

Maar in het bos. Wat een hoop natuur is daar! En wat weet je dan weinig. Een kale boom is erg mooi, zo van onder gezien, maar wat voor eentje het is?En zo'n zwam die op een stervende boomstronk groeit, ook heel mooi. Van onder is hij zelfs nog mooier dan van bovenaf.

Maar hoe hij heet? Geen idee. Boomzwam noem ik hem!

En dit hieronder .... het gat van een specht denk ik. Maar het kan net zo goed wat anders zijn.

Zodra er eindelijk weer es tijd is .... zou ik graag es een dag met een boswachter meelopen. Een hele dag. En dan alles leren over bomen en wilde natuur herkennen, en dan vooral de vogelgeluiden.

Ik hoor teetwiet teetwiet. Wat dat voor een vogel is? Ik weet het niet. Alléén de houtduif, de merel, de specht en mijn eigen TomTom herken ik. Da's maar een droevig beetje.En sommige vogels zijn zo fascinerend. Er was er ééntje vanochtend, die van alles door elkaar zong. Allerlei deuntjes en verschillende geluiden, alsof één vogel in zijn eentje het hele bos aan het imiteren was.      

 Zou dat een spotvogel kunnen zijn?
                                      
Fijn paasweekend!

6 reacties:

Anoniem zei

Vogelgeluiden herkennen is echt wel moeilijk hoor. Je kunt trouwens niet overal expert in zijn. Een vriend van me was jaren boswachter maar toen ik hem uitnodigde naar de tuin, zei hij meteen "ja, maar van fruitbomen weet ik niets" Trouwens met een paar goede natuurgidsen kom je al een heel eind. Zo heb ik vandaag ontdekt dat er een koppeltje glanskoppen in de tuin zit, een soort zwart witte pimpelmezen. Had ik ook nog nooit van gehoord of gezien.

Anoniem zei

Herken ook weinig vogelgeluiden en ken weinig namen van zwammen. Moet steeds m'n natuur-, of paddenstoelenboek erbij pakken om te zien dat de zwam op de boom een echte tonderzwam is. Groet en fijne Paasdagen, MiekeR

Unknown zei

Toen ik je beschrijving las "van alles door elkaar" dacht ik dat het een spreeuw moest zijn, die pikken vaak allerlei deuntjes van andere vogels (bij mijn ouders zat er een tijdje eentje die het fluitje dat mijn vader gebruikt om de honden te roepen nadeed in zijn zang, heel verwarrend voor de honden :) ), maar je filmpje klinkt niet als een spreeuw.
Ik vind het superleuk om vogels te herkennen, oefende het vroeger al met mijn opa.

cornelia zei

De vogel die je hoort is een zanglijster. Het is een geweldige zanger die voortdurend korte strofen herhaalt en prachtige klanken voortbrengt!
de zwam op de boom is een tonderzwam.
Fijne Pasen!

Clarien zei

Kijk zo heb je helemaal geen boswachter nodig!! Zanglijster en tondelzwam! Die twee vergeet ik niet weer, bedankt! :D

Anoniem zei

Kijk eens op http://www.vogelvisie.nl/ en op http://www.soortenbank.nl/.
Groetjes Petra