Twee bezoekjes.

on dinsdag 15 maart 2016
Petra heeft twee dochters op de basisschool. En ze wonen tegenover die school. Daarbij is Petra ook nog es een heel GROEN mens, altijd in de weer om de planeet te redden en dingen voor anderen doen enzo. Een paar jaar geleden heeft ze besloten om voor de basisschool schooltuintjes te ontwerpen, die zij, als overbuurvrouw, ook zelf bijhoudt.

Nou dat is een hele taak, want leerkrachten op basisscholen hebben vaak helemaal geen tijd voor al dat gedoe met schooltuintjes en zaaien en oogsten, en daar lekkere dingen mee koken. Die hebben het al druk genoeg met de gewone dingen.

Dus Petra coördineert dat allemaal. Samen met een groepje andere ouders. Maar vooral Petra. Want zo gaat dat in de praktijk. En het loopt als een trein, die schooltuintjes!

Nu is ze bezig met het programma voor komend seizoen, en ze had wat vragen. Dus ging ik vanmorgen even langs.


Het is zo leuk om steeds meer vrienden en kennissen te hebben die ook bezig zijn met groenten kweken, want dan heb je altijd een kadootje. Ik had een doosje sla-zaailingen over, die stonden in de kas, over te zijn. Dus die gingen mee voor in de schooltuinen.
Omdat Petra al een paar jaren dat project doet met die schooltuinen, kent ze ook de valkuilen. Uit enthousiasme wil je soms teveel tegelijk. Allemaal verschillende dingen zaaien, en geen kind die het nog uit elkaar kan houden.

Of je maakt het voor jezelf te ingewikkeld.

Maar inmiddels heeft ze een heel mooi programma gemaakt, met voor elke klas een leuk project, bijvoorbeeld een rekenles met tuinbonen. Hoe je dat zaait met rijen en plantafstanden. Hartstikke leuk voor de kinderen en ze leren én rekenen én de bonen op de goeie afstand zaaien.

Zo heeft ze voor elke groep een les bedacht met zaaien, oogsten, koken en ook dingen zoals kringloop van de natuur, en rekenen, en kruisbestuiving. Echt geweldig!!! Er is nu alleen nog maar een kladje, maar als het onderwerp af is mag ik dat hier ook laten zien van Petra. Zij is ook echt van het delen! Klasse!!


We gaan natuurlijk even kijken bij school. Even bekijken of er nog compost op de bakken moet, hoe de bomen gesnoeid moeten worden, waar het beste wat gezaaid kan worden.

Heb je ook kinderen op de basisschool? En zijn er ook tuintjes? Misschien een idee om dat op te starten? Want die kinderen die leren dat zo makkelijk en spelenderwijs. Dat is echt de moeite waard om ze daar wat over te leren!

En het tweede bezoekje vandaag ... was aan De Zonnehorst. Onze toekomstige buren!


Henk heeft een heel veld vol met krokussen geplant vlakbij de bijenstal. Super idee want die bijen lusten wel wat natuurlijk, na een lange honingloze winter. Als het even wat warmer wordt zie je ze hier meteen rondzwermen en in die krokussen duiken.

Ik kon eerst niemand vinden. Hallo hallo waar zijn jullie?

Ja het werk is al volop begonnen hier op de Zonnehorst. Zo'n tuinderij komt helemaal op stoom in maart! Daar helemaal achterop het land vond ik Henk, bezig met het land te bemesten, en een stagiaire, ik noem hem even Joost, was bij de paddenpoel bezig.


Ik ben Joost gaan helpen. Hij was bezig met snoeien rondom de poel. Want daar moet het open en licht blijven, voor de padden en de salamanders en de kikkers. Die willen wel wat zonlicht op het water.

We hebben de jonge meidoorn en sleedoorn stekken uitgetrokken. Die worden op een andere plek weer herplant. En dan realiseer je je .....  hoeveel je eigenlijk niet weet .... ik kan écht geen sleedoorn van een meidoorn onderscheiden, ondanks de takkentoets van lang geleden ....

Volgende klus. Een walnoot verplaatsen.                                 


Heel fijn dat Joost veel verstand heeft van bomen verplaatsen. Want het is niet even hopla de spa erin steken en graven maar. Nee het gaat anders. Je trekt een circel om de boom heen ter grootte van de kruin. Zo groot is de wortelkluit ook ongeveer. Dan graaf je een ring uit zo groot als die circel, en dan beschadig je de wortels dus niet.

Van daar uit werk je naar het midden. Aarde en gras eraf scheppen. En dan voorzichtig steeds lager scheppen totdat de wortelkluit bloot komt te liggen en je het jonge boompje kan bewegen.

Dan steek je de wortels door die buiten de circel uitsteken. En op een gegeven moment komt de kluit los.

Pffff zwaar werk man! Gelukkig kan ik tussendoor even wat anders doen .....


En tadaaaa! Daar staat hij! Nou Joost heeft het bijna alleen gedaan.

---------------


..... en weer thuis, in de post, is er een verrassing. Een pakje zaden. Tomatenzaadjes met een grappige naam: Amish Paste.

Dankjewel Patricia, ik ga ze morgen voorzaaien!


2 reacties:

Es zei

Wat een prachtige mensen ontmoet je toch in het groene land, heerlijk! Ik geniet met je mee
X Es

Zonnetje zei

Wat betreft de schooltuintjes is de de Makkelijke Moestuin een aanrader. Zie http://www.makkelijkemoestuin.nl/ dit is niet als reclame bedoeld. Een vriendin in het Noorden van het land heeft als directeur van twee basisscholen dit project ingevoerd en is een groot succes. Ook een subsidie aanvraag werd gehonoreerd.