Een blog breien van restjes.

on woensdag 23 maart 2016




Restjes. Draadjes. Kliekjes.

Haha heb jij die ook? Van die restanten waar je nog wat mee wil maar die maar liggen te liggen? Nou vandaag heb ik zo'n restjes-blog.

Wat hebben we zoal.... ja een dode hommel bijvoorbeeld. Met een gat erin en een afgebeten achterlijf. Die vond ik gisteren. Op Facebook wisten ze ook niet wat er met die hommel was gebeurd, maar iemand dacht dat er larven van een sluipwesp waren uitgekropen ....







... wat een gruwelijk einde! En het allerzieligst vond ik dat de voelsprieten nog steeds bewogen. Het leek alsof ze nog steeds leefde.

Volgende plaatje. In de kas staan de bakken met jonge bieten en wortel. Ik doe dat voor het éérst dit jaar, wortel voorzaaien. Wortel verplanten is niet makkelijk, het gaat vaak mis. Maar toch maar es proberen, want dat scheelt een hoop uitdunnen later.






In een lange rechte geul gaat wat water, en daar gaan de kluitjes met de ieniemienie worteltjes in. Ze zijn nog zo klein en teer, grappig dat hier van die dikke oranje knapen uit groeien, met zo'n enorme groene pruik loof boven de grond uit.

Voorlopig maar zien of ze operatie 'verplanten' overleven, en niet met z'n allen gaan doorschieten!

... ja en dat geultje heb ik natuurlijk naderhand weer dichtgemaakt!






Ook gisteren ... een pakketje in de post, van Mevrouw Onkruid. Zij is een klasgenootje van de Warmonderhof, en ze is helemaal stapelgek van tomaten. Ze heeft een enorme kas vol, in Ilpendam, met allerlei soorten.

Maar ik geloof dat ze met bloggen gestopt is? Maaike?? Nou ja hier een fotootje van tomatenmaaike.


                    


En ik ben blij met al die zaadjes. Ik ga ze in potten opkweken en dan kunnen ze mee na de verhuizing. Want hier in de tomatenkas komen dit jaar geen tomaten meer. Of misschien een paar planten ... voor de volgende eigenaars.

Volgende foto. Daar zie je de oude weckketel, die zit vol met as. Die staat al de hele winter buiten en daar gaat alle rommel uit de aslade in. Om zeep van te maken.

Zeep kan je maken van as en vet. Vorig jaar heb ik dat ook geprobeerd, er is nog steeds een beetje van die zeep over. Ik gebruik het vooral voor handen wassen, want het is heel zacht voor de huid door het varkensvet wat was gebruikt.





Het is wel even een gedoe om de loog (een soort zout) uit de as te krijgen. Vorig jaar had ik die as in een kussensloop gedaan, en heb het toen gekookt. Dit keer maar weer een andere manier proberen. Ook ergens gelezen.

Je neemt een grote emmer met gaatjes onderin, stopt die halfvol met stro, en daar gaat de as dan boven op.





Dan zet je die emmer in een groot vat. Zonder gaatjes! Giet er nu regenwater overheen. Hoeveel? Weet ik niet precies. Ik goot er kleine beetjes in, telkens als het doorgelopen is weer wat erbij, ik denk ongeveer een liter of tien. Met de gieter met een broes erop.

De as wordt modderig. Het water druppelt er heel langzaam doorheen. En als het goed is lost de loog nu op, in dat water, en komt dus met het doorgelopen water mee in het onderste vat.

Nieuwsgierig naar die zeep? Blijf lezen! Ik ben er nog mee bezig. Het loogwater is nu drie keer opnieuw door gegoten en staat nu weer te druppelen.





Ja en dan weer een ander blog-breiseltje.

Want er stond zo'n zielig basilicumplantje op het aanrecht. Die gaan bij mij haast altijd dood. Wat geen wonder is, want er zitten veel te veel plantjes bij elkaar in een veel te klein potje.

Je kunt er heel makkelijk vier of vijf van maken. Haal eerst de kluit eruit, en verdeel die in stukken.






Die gaan allemaal in een eigen potje, met verse aarde en wat water. En dan op een warme lichte plek om te herstellen. Niet meteen knippen!

Geef ze even tijd en je krijgt een paar sterke basil planten ervoor terug. Het is best een sterke plant, alleen is hij een beetje mishandeld door de groothandel. Eigenlijk is het vergelijkbaar met de plofkippen ... ze worden razendsnel opgekweekt en opgeblazen, en zijn helemaal uitgeput als ze in de winkel staan.

Nou, zorg goed voor je plantje en hij kan weer wekenlang op de pasta!





Over pasta gesproken! Toevallig zeg!

Want daar eindigden mijn foto's mee vandaag. Met verse pasta maken. Wat er vaak ingewikkeld uitziet als je het leest, maar dit is zoiets van, de eerste keer is het een beetje gedoe, maar daarna ... maak je het in een wip. En wat een plastic scheelt dat weer!

Voor 4 personen neem je 300 gram bloem en 3 eieren. Een snuf kruidenzout mág maar hoeft niet. Bloem in een kom, kuiltje erin, de eieren in dat kuiltje, en roeren met een vork. Steeds een beetje meer ei erbij roeren. Als het dikker wordt kieper je de hele blups op je aanrecht en kneed het goed door.





Maak er een bal van en verdeel in 12 gelijke stukken.

Oh ... had ik al gezegd dat je een pasta machine nodig hebt? Heb je die niet? Ga hem kopen of op je verjaardag vragen want daar kan je zo verschrikkelijk veel leuke dingen mee doen! En ze zijn onverwoestbaar.

Je kúnt het deeg ook wel uitrollen met de deegroller natuurlijk ....  maar dat is wel een geknoei. Dit gaat sneller. Eén bolletje deeg door de machine draaien, en er dan tagliatelle van snijden.

Kijk maar.







Ja wij hingen ze maar even te drogen over een theedoek. Je hebt daar ook prachtige houten rekjes voor. Die gaan we ooit nog wel es maken. Maar zo gaat het ook.

Marlieke maakt de pasta verder af, en ik maak de groentesaus. Neem .... de groenten die je in de groentelade vindt. Bijvoorbeeld wortel, tomaten, uien, een courgette, een restje olijven.

Verhit een flinke scheut olie, roerbak de groenten, niet te lang, en knijp er wat knoflooktenen boven uit. Wat peper, zout en flink oregano, tijm en rozemarijn erbij, en een schep tomatenpuree. Dan het deksel erop en even laten garen. Zonodig een scheutje water erbij.







Breng een grote pan water met wat zout aan de kook. Schud de pasta in een kom op met wat bloem, zodat het niet aan elkaar plakt. En dan ... daar gaan de slierten!!





Het hoeft maar héél even koken. Vijf minuten is meer dan genoeg, proef maar even of je het zacht genoeg vindt.

En dan is het stapelen geblazen. Bordje sla of winterpostelein, pasta eroverheen, dikke schep groentesaus, en dan ... ja de een wil geraspte kaas, de ander misschien een gehaktsaus, maar ik nam







.... gewoon tonijn uit een blikje. Ook heel lekker!

Nou, dat was hem dan, de restjes-blog. Enjoy! :D



1 reacties:

cornelia zei

Dag Clarien,
dank voor je leuke blog elke dag maar weer. Goed idee van die basilicumplant in pot!
wat de arme hommel betreft: dit is het werk van vogels, vaak een mees, die op deze manier een lekker vers hapje heeft, zonder dat hij/zij te maken krijgt met de angel met gif. Ook bij meikevers gebeurt dit wel.