Als er vandaag een bom zou vallen op de IJsselhallen in Zwolle is de hele duurzame sector in Nederland in één klap weggevaagd! Want daar zitten ze allemaal vandaag. Alle duurzame en biologische ondernemers van Nederland. In de BioBeurs in Zwolle. Gelukkig is dat niet zo´n politiek doelwit, die biologische sector ;-)
Leuk was het om oude klasgenoeten van de Warmonderhof tegen te komen!! Lekker bijkletsen op het Demeter-plein, waar koffie en sapjes klaarstonden.
Waar ben jij mee bezig? Ben je al boer? ;)
Grappig al die verschillende verhalen. Mariet, met haar tuinderij-in-wording, in Drente. En Marijke die volop werkt in verschillende tuinen. Wietse runt z'n zelfoogstgroep. Wesley heeft een eigen tuinderij-maatschap opgericht met een partner. Lidy geeft les in aardappelteelt. Gea brengt structuur aan, in de zorg-tuinderij van een bevriend echtpaar. Leuk om al die verhalen te horen!!
Dan een rondje langs de stands.
Ik haal bij de zaadbedrijven de catalogi. Ben een beetje laat met zaad bestellen. Maar de boekjes heb ik nu tenminste. Vitalis, De Bolster, en nog een catalogus van wilde bloemen, van de Cruydt Hoek.
Lekkere hapjes in overvloed. Bij de Marienweerd ligt nog één zo'n lekker toostje....
Grappig genoeg vind ik hier ook de mosterdmakerij uit Eenrum, in Groningen, waar we afgelopen zomer zijn langsgefietst. Toen was de mosterdmaker er niet. Dus geen rondleiding. Terwijl ik graag wilde zien hoe je mosterd maakt. Om het dan zelf ook te kunnen maken, van zelf geteeld mosterdzaad.
En hier stonden ze!! En dat mosterd maken? Nou, dat ga ik dus niet doen. Het is een behoorlijke klus om die zaadjes te persen, en dan moet je het nog goed vermengen. En dan ben je er nog niet. Want mosterd moet wekenlang rijpen om goed op smaak te komen, vertelde de ontzettend aardige dame van Abrahams Mosterdmakerij.
Mosterd koop ik dus gewoon. In zo'n emmer van een kilo. Goeie verse mosterd. Blijft heel lang goed.
zelf maken, wel leuk, maar een heel gedoe |
enorme ouderwetse mosterd maalder |
Er waren twéé stands waar ik info wilde halen. Eentje die alle informatie had over evenwichtig composteren, en eentje waar ik info kreeg over biologische netwerken en organisaties, waar ik lid van wil worden, om hulp en advies te krijgen bij het opzetten van een tuinderij.
Ja toen dat allemaal achter de rug was, wat doe je dan op zo'n beurs? Slenteren. Mensen kijken. Proeven. Spulletjes bekijken, kletsen, nog meer mensen kijken. Want mensen zijn natuurlijk het leukste!
Deze mevrouw uit Assen verkoopt bronzen gereedschap. Beter voor de bodem, schijnt. Zie Kopersporen.nl |
vrolijke biologische slager! |
Met een kop vol plaatjes en praatjes rij ik weer terug. Wat worden we duurzaam in Nederland!!
3 reacties:
had er ook heen gewild, leuk dat ik het zo toch een beetje kan proeven....
Als ik weer naar een beurs ga zal ik dat eerder zeggen, misschien dat we dan een blogger koffietje kunnen doen met mede-geinteresseerden!
Leuk om te lezen! Ben er niet geweest, maar krijg zo toch een indruk. Misschien volgende keer toch gaan!
Een reactie posten