Het gaat weer beginnen! (2)

on dinsdag 3 januari 2017


Ik zie ze al wel lopen hoor? Jij nog niet? De geiten, kippen, schapen, oh, en kijk zelfs een koe!!

Haha nou je kunt ze in elk geval alvast verbéélden, toch?


Ja we gaan weer beginnen met de moestuin. Vorige week de eerste stap -letterlijk-  gezet, en  nu elke week een stap verder. Ik begon vandaag met een kadootje voor mijzelf. Goeie spullen, dat nodigt uit om aan het werk te gaan! Nee, geen hark en schoffel, dit keer waren het kleurtjes!

Dan even op zoek naar het éérste schemaatje, van vorige week, en even de rekenmachine erbij, en kijken hoeveel aardappels we bijvoorbeeld kwijt kunnen op een veldje van 9 bij 9. Dat soort dingen.


Het is allemaal nog globaal, natte vinger werk. Kijk als je al váák een teeltplan gemaakt hebt dan is het elk jaar steeds makkelijker. Je weet dan, wat je vorig jaar helemaal niet opat, en waar je juist wéér veel te weinig van had. Dat verwerk je in je teeltplan voor komend jaar.

Als je voor het eerst een plan maakt voor een moestuintje, dan stop je er van-alles-wat in en kijk wat er goed slaagt bij jou, en wat je veel eet. En elk jaar wordt je teeltplan dan persoonlijker, en meer bij jou passend. Je moet mij dus vooral niet nadoen in de details, alleen misschien de vruchtwissel volgorde. Die kun je misschien wel gebruiken.

Hier komt de die van mij nog een keertje ....


 ..... maar er zijn ook vele andere volgordes te bedenken.

Als je die vakken hebt bedacht, kun je ze gaan vullen. Ik weet nu bijvoorbeeld na al die jaren precies, dat ik maar weinig peultjes hoef, en juist véél erwten. Verse groene zoete erwtjes, om in te vriezen. Die eten we veel.

Ook bieten en wortels komen er veel, en heel veel uien. Ja zo heeft ieder zijn persoonlijke voorkeuren. Bij mij staat de invulling nog niet vast, het is allemaal voorlopig.


 

Wat wél vast staat is dat de moestuin uit zes vakken bestaat dit jaar, van precies negen bij negen meter. Ik hou wel van vierkant. Enne, met negen meter kan je precies zes bedden maken van anderhalve meter breed. Inclusief het paadje ertussen.

Enne met bedden van anderhalve meter breed, dan kan ik daar precies overhéén stappen!! Van het ene paadje op het andere. Zonder dat ik met m'n poot in het bed beland en de grond dichttrap. Want ... lopen op de bedden, dat doe je dus nóóóóóóóóóóit he??

Als je nou langere of kortere benen hebt dan ik, dan zijn je bedden misschien smaller of breder. Allemaal heel persoonlijk dus.

Wat ook leuk is ..... is een tekeningetje maken van hoe het gaat worden, bij jou in je tuin. Voorpret is ook pret!!


Ik heb dat ook gedaan. En was daar vervolgens de hele tijd mee bezig. Plattegrondje afkijken van google maps, van je eigen huis en alles daar omheen. En dan na tekenen. En dan van alles eromheen fantaseren. Hoe het worden moet.

Hierboven zie je een voorbeeld van hoe het er bij ons uit kan komen te zien. Er lopen ineens al sloten door het weiland en er is al een wildernis op het einde, en er lopen beesten rond. Jaja zou allemaal zomaar kunnen.

Terwijl het vandaag eigenlijk alleen maar ging om dit stukje ....

......  en praktisch blijven we ook! Want hoeveel plannen je ook maakt .... de was moet altijd gedaan worden! :D

Nou dat was weer leuk spelen. Moraal, we zijn één stap verder. De bedden in de nieuwe moestuin hebben een voorlopige indeling gekregen dus.

Oja en mag ik je alvast voorstellen aan een nieuwe huisgenoot? Een monster is het. Hij vreet alles en iedereen op. Binnenkort meer over deze Beresterke Hulk!!
7 reacties:

Anoniem zei

Heerlijk dat je weer gaat beginnen voor de nieuwe tuin. Moest bij de indeling even aan mijn eigen postzegel van 2 x 3 mtr, ofwel 2 vakken van 1 x 3 mtr denken. Binnenkort maar "even" gaan zitten voor mijn plan voor 2017. Succes met de plannen.
Groet MiekeR

Ineke zei

Hoi Clarien,
Iedere keer weer je blog lezen is genieten, onder de indruk zijn, blij met de onderwerpen die je bespreekbaar maakt.
Mooi!
Maar ik heb ook een tip voor je: www.mooiemoestuin.nl ( van diana's mooie moestuin )
Staat zoveel in over van alles en nog wat m.b.t. de moestuin. En ook nog recepten.
Ook onder kopje moestuin staat over vruchtwisseling.
Over iedere moestuinplant staat er wel iets. Allemaal alfabetische volgorde.
Hoe gaat het met Jerry in zijn nieuwe onderkomen? Zijn Britt en hij al gewend aan elkaar?
Mocht je nog iemand nodig hebben om je asperge eruit te krijgen, geef maar een gil. Dan kom ik je helpen.

Clarien Cornelisse zei

Dankjewel Ineke voor de tip. Ik ken die site en hij is inderdaad heel handig en heel volledig. Er zijn veel goeie websites over moestuinieren, stap voor stap. Eigenlijk kan je alles wel op www vinden.

Jerry zal ik ook weer es laten zien. het gaat goed met hem hoor!

Clarien Cornelisse zei

Oja en ik zal een gil geven! :D

Mrs.Lavender zei

Toen ik van een hele grote moestuin overging naar een kleinere, heb ik niet eerst een teelplan gemaakt of alle zaadgidsen doorgekeken, maar ben eens goed gaan kijken wat er in de groentewinkels en supermarkten te krijgen is.
Aardappels en uien heb ik laten vallen, hier in Groningen zijn ze overal langs de weg bij boeren te koop,niet allemaal biologisch, maar wel uit de regio. En de groente die in supermarkten moeilijk of niet verkrijgbaar zijn, zoals venkel, pastinaak, bijzondere sla soorten die alleen maar in zakjes te koop zijn.Zwarte, gele of gestreepte tomaten.
Het is heerlijk om een mooie moestuin te hebben [met b.v. gele snijbiet] en ook nog iets bijzonders op je bord te hebben.

Helena zei

Wat heerlijk, een nieuw begin. Zo leuk om je plannen op papier te zien.

Bianca van Dalen zei

Leuk het maken van plannen! Vooral met die leuke tekeningen, lekker fantaseren hoe mooi het allemaal kan gaan worden!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...