De druif, alles eten.

on woensdag 31 augustus 2016



Elke keer als we het zonnescherm omlaag draaien vliegen de druiven je om de oren. Niet leuk. Vooral niet als je een wit shirt aan hebt.

Er zitten nog veel trosjes verstopt achter dat dikke bladerdek en ik heb dat vandaag fors gesnoeid. Want de druif groeide ook al het badkamerraam binnen, en de logeerkamer. Lange ranken vallen op de grond en de kleine blauwe druifjes huppelen er achteraan. Ik vind het net suikerbolletjes, die druifjes, suiker-sap-bolletjes met pitjes.





Als je steeds wat gesnoeid hebt dan heb je nu ook nog steeds jong blad. En dat kun je ook eten, dat jonge blad, het is zelfs heel gezond. De konijnen zijn er gek op, maar ik bewaar vandaag ook wat voor onszelf.

Als je dat blad niet meteen opeet kun je het bewaren in een bakje water, dan blijft het zacht. Hier onder zie je jong en oud blad, ik heb alleen de jonge gebruikt.





En op Moeskers Moestuin staat ook nog een druif. Wat duurde dat lang voordat die druiven eindelijk es blauw werden, het duurde en duurde, tot ik er vandaag achter kwam .... dat dit een witte druif is. Ze worden helemaal niet blauw. En ze zijn allang rijp!! Lekker slim weer.

Nou ja, kan iedereen overkomen toch? Het is al zo lang geleden dat ik deze druif kocht, dan vergeet je dat gewoon, wat voor een soort het was.





Goed. De uitdaging van vandaag is .... hoe krijg ik dat sap uit die druiven zonder ze te verwarmen?? Ik wil graag het rauwe sap, en daar dan weer cider van maken (of heet dat anders bij druiven? Die eerste gisting?)

Rauw sap is veel gezonder en de cider is veel lekkerder. Maar ja hoe doe je dat, zonder wijnpers en zonder zo'n grote platte bak waar de Fransozen dan met blote voeten doorheen lopen om die druiven te persen.

Ik wil ze best met mijn voeten persen maar dan neemt niemand hier ooit één glas van die cider!






Zoals je ziet heb ik van alles geprobeerd. Kneuzen, en dan in de sla-centrifuge. Hm, geen succes. Stampen met iets zwaars? Ja gaat wel goed maar is veel werk en erg vermoeiend. Wringen door een doek? Man wat een gedoe en een troep, en heel snel gaat dat ook al niet.

Uiteindelijk heb ik een combi gebruikt van éérst stampen met een zwaar voorwerp, en met de handen kapot maken, en dan wringen door een doek. Nou na een half uur was er zo'n vier liter rauw sap. En de hele keuken weer vies.






Het sap gaat in een jerrycan, met per liter sap een kopje suiker, en verder gaat er een halve theelepel gist bij. Dop erop, aandraaien, maar net niet té vast, zodat het gas eruit kan.

Je houdt heel veel pulp over. Nu heb ik ooit gehoord (een wijnexpert kan er vast meer over vertellen) dat juist die pulp de lekkerste smaakstoffen bevat. Dus die pulp het ik in een schone doek gestopt, opgewrongen, en hier onder een stapel boeken staat dat uit te lekken.

Dat gaat er dan later nog wel bij.






En nóg een tip, ooit gekregen van Teunie: als je géén waterslot hebt op je kan, waar iets in staat te gisten, dan kan je ook een prop watten in de opening stoppen. Dan kan het gas er wél uit maar er kan niks in. Dat voorkomt ontploffende flessen en leeggespoten jerrycans. Want die brouwseltjes hebben een kracht hoor vergis je niet!

Ja en dan ..... de bladeren van de druif. Dat is een prima groente. Hij smaakt zelfs een beetje naar druif, friszuur. Stevig, maar de bite is absoluut niet té vezelig. Ook van de wilde druif kun je het jonge blad eten.

Wat ik doe, is de bladeren een minuut of twee blancheren. Dan leg je ze op een bord om af te koelen en maak wat lekkere dingen voor erin. Als basis neem je rijst, die je dan op smaak brengt met sausjes en kruiden. Je kunt ook wat verse vis, avocado of zeewiersalade ofzoiets gebruiken, net als bij Sushi.





Ja onze rijst is niet plakkerig, dus maakten we er een samenhangend geheel van door er een yoghurt-knoflooksausje door te scheppen. Maar je kunt echt van alles in die bladeren scheppen. Het bouwen van zo'n rolletje alleen is al heel leuk. Wel even puzzelen, het is natuurlijk géén rechttoe rechtaan zeewierblad zoals bij sushi.

Snij eerst de hoofdnerf eruit, en dan moet je even puzzelen, maar de twee helften passen heel mooi in elkaar, zodat je een langwerpig geheel krijgt. Haak de twee helften goed in elkaar.









Leg wat rijst met ingredienten op de korte zijde en rol strak op. Snij met een scherp mes in stukken en eet smakelijk.

Wil je er nog een zien? Even die puzzel?








Dit keer met rijst en verse tomatensaus. Echt echt lekker!! Ja je moet alleen een scherper mes nemen dan ik had.


7 reacties:

Anoniem zei

Heerlijk alles wat de druif biedt om te eten/drinken. Was twee jaar geleden in Puglia in de laars van Italië in een restaurant. Daar werden zelfs de grijpertjes(???? weet niet precies hoe ze worden genoemd) gemarineerd opgediend. Helaas vergeten te vragen, waarin ze waren gemarineerd.
Groet MiekeR

Clarien Cornelisse zei

Ik denk dat ze hechtranken heten. Haha grappig de italianen zien daar zeker spaghetti in?

Henriette goossen s zei

Je kan met druivenbladeren prima sarmale maken .Het wordt in veel balkanlanden zoo gegeten .Op google vind je recepten

Dolf zei

Was dat niet Most die eerste druivengisting.

Anoniem zei

Misschien dat een sapcentrifuge of een versaper slow juicer veel werk kan schelen. Vooral bij de laatste krijg je enorm veel sap zonder prut. Nadeel is dat hij nogal duur is.

Anoniem zei

hi Clarien, wellicht de druiven in de foodprocessor doen ipv zelf stampen en dan filteren. Wat een leuk idee om druivenblad rolletjes te maken, soort Griekse Dolma's die je ook in blik kan kopen. gr Linda

Clarien Cornelisse zei

Ja een slowjuicer hebben we niet, maar het is wel een idee. Volgende keer misschien lenen.

Enne .. most, en sarmale .. bedankt voor de tips weer! ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...