Kleine Dingen dinsdag.

on dinsdag 26 januari 2016Wat een rommeltje was het op het aanrecht vanmorgen. Allemaal Kleine Dingen lagen er. Alle peulenzaden had ik tevoorschijn gehaald. Het meeste is eigen zaaigoed ... en die erwten en sugar snaps en capucijners ... het lijkt allemaal sprekend op elkaar.

In februari mogen ze de grond in, en ik ben altijd optimistisch en trek daar een week vanaf. Vandaag voorzaaien, en later deze week gaan ze de koude grond in!

Maar eerst even uit elkaar halen, ik voel me net Assepoester, die zo´n bak bonen moest scheiden. Maar zij kreeg tenminste nog hulp van de duiven.

Nou het is niet veel. t Is zo gepiept. Op mijn bedden van een kleine tien meter lang zaai ik niet meer dan honderd van elk. Dus een klein handjevol is dat maar. Honderd sugar snaps (twee soorten) en honderd capucijners.

Hier onder zie je het verschil tussen de capucijners uit het pakje en de capucijners die ik geoogst heb vorig jaar. t Is hetzelfde ras maar ze zijn heel anders. Nou ja, zal wel komen doordat de bijen maar raak vliegen, die kruisen de hele boel door elkaar.Als je ook gaat zaaien, en eerst dus voorweken in bakjes, zet er absoluut naambordjes bij want anders gaat het mis. Alles ziet er hetzelfde uit behalve de tuinboon. En neem een fotootje voor als de naambriefjes es kwijt raken.

Verder ... was het een dag van Kleine Dingen vandaag.  Ik heb de plantenbakken in de voortuin allemaal leeg gemaakt. Dat ziet er wat saaier strakker uit volgens de makelaar   :D

Die aarde in die bakken is nog prima, dat is van mijn composthoop, en dat is nú pas goed verteerd. Dus die aarde gaat op de kruidenspiraal.

Zo dat is dat.

Ja en die zware houten plantenbakken, die heb ik naar Moeskers Moestuin gebracht. Met de hondenkar. Die hondenkar daar zit een heel verhaal bij. Het is een echte hondenkar, vroeger liep daar een hond voor en zaten er melkbussen in. Zie je het voor je?

Robbert kreeg hem ooit van (opa) Joost en wilde daar grootste dingen mee doen. Hij had hem helemaal opgeknapt, en hij zou wel even koerier worden in Bussum. Dik geld verdienen! :D:D Maar helaas de opdrachten bleven uit, behalve een enkele boodschap voor zijn moeder, dus werd de kar van de fiets gekoppeld, en ging hij maar een krantenwijkje nemen.

Die kar pikte ik in en daar staan al jaren potten met bloemen in. Maar nu was hij leeg, en bleek een prima vervoermiddel! Alleen liep ik er zelf voor in plaats van een hond.

En zo kwamen de houten bakken dus op de tuin.

En het ging ook even mis, toen ik een bocht te krap nam. Hopla daar ging de kar met inhoud. Nou daar sta je dan weer te kijk hoor. Gelukkig geen krassen op die auto, het ging nét goed....


Kleine Dingen dinsdag ... op de tuin komen de eerst sjalotten al boven. Ik ben verbaasd, dacht dat ze allemaal bevroren waren. Sjalotten kunnen niet zo goed tegen vorst als uien. En ik had ze veel te vroeg gepoot. Maar daar zijn ze hoor, met eigenwijze sprieten komen ze es boven kijken.

En de eerste munt komt ook boven. Ruud zal wel blij zijn, die zit te springen om verse munt voor al die kopjes thee in de sportschool.


s Middags gaat het hard waaien hier in Bussum. Dat is mijn lievelingsweer. Het kan me niet hard genoeg waaien, en het liefst ga ik dan de hei op. Maar dit keer ... naar het dorp, voor wat Kleine Dingen.

Ik kan je aanbevelen, als je denkt 'er gebeurt nooit es wat in mijn leven' ... neem dan een camera mee en ga gewoon om je heen kijken. Er zijn zoveel leuke Kleine Dingen te zien overal. Een blauw druifje bij de bloemenwinkel, een leuke kaart in een kaartenrek, en een kleurig boek over bonen.

Bonen!! Ja die zijn in de mode!

In de bieb is ook van alles te zien. Sommige mensen wonen haast in de bieb. Ik zie ze hier altijd. Het is hier ook goed toeven. Lekker warm, koffie en thee en koek, en altijd alle kranten die je maar wil.

Ik kom er ook heel graag.

Het wordt hier steeds gezelliger, er zijn zelfs sfeerhoekjes in de bieb. Verse bloemen.

Dit keer géén boek gevonden, maar wel even in een stapel Flow's gebladerd. Omdat daar altijd mooie plaatjes in staan. En ze bedoelen het altijd zo goed in de Flow.

Hoewel ...


..... je wordt tegenwoordig wel een beetje doodgegooid met al die goedbedoelde tips ...

SIMPLIFY YOUR LIFE !! ..... 

        LIVE MINDFULLY !! ...... 

               FEEL CONNECTED !! ...... 

                                  SPOIL YOURSELF!!  ......

.... je zou er haast zenuwachtig van worden. Wat moest ik ook weer allemaal? Pffff ik heb soms helemaal geen zin in 'connected'. En soms ook weer wel.

Kijk .... de valeriaan .... mooi! Die komt zeker weten langs de slootkant te staan, in Punthorst.


Mooie plaatjes, die moet je delen! Wat dacht je van die leuke naam .... Pluksterbloem voor Pinksterbloem.

Maar er moet nog meer gebeuren. Ik heb een nieuwe haarborstel nodig. De vorige, van duurzaam hout met echt varkenshaar (was duur maar heel goed) kan ik nergens nieuw vinden. Ik hem hem al twaalf jaar en hij begint nu echt heel kaal te worden. Maar geen enkele winkel heeft precies die borstel!

Bij de Etos zijn er een paar, ook van hout en ook met echt haar .....

........... maar het lijkt er niet op!

Dan niet. Maar even op www kijken vanavond. Nog een Klein Dingetje verdwijnt in de tas ... en dan naar huis.

Voor het spoor (3 treinen) heb ik es uitgerekend hoeveel uren ik voor de spoorbomen heb staan wachten sinds we bijna achttien jaar geleden in Bussum kwamen wonen.

NEGEN dagen!! Want een half uur per week (eerder meer dan minder) is een etmaal per jaar en is dus negen dagen. Goh wat zullen we dat missen zeg .... dat spoor.

Nou ja echt erg is het niet want er is altijd wel wat om naar te kijken ...

(naschrift ... ik had verkeerd gerekend ... het zijn zelfs achttien dagen! Hahaha ruim tweeënhalve week voor dat spoor gestaan!)


En het laatste Kleine Dingetje .... zat in de brievenbus. Een boekje!

Ja het is sneu voor de boekhandels, maar bestellen per www voor een fractie van de prijs is zo leuk en handig. Je kennis bijhouden, maar ook, elke keer een kadootje in je brievenbus!

Deze komt helemaal uit de States.

Parsnips in de Snow. Kende je die al? Pastinaken in de sneeuw.

Het zijn interviews, met een stuk of twaalf mensen in het midwesten van Amerika, die allemaal aan tuinieren doen. Dus veel leuk nieuws over tuinieren en groenten enzo, maar het gaat natuurlijk ook over die mensen zelf en over hun leven. Leuk!

Tot morgen! Als je morgen ook het peulen-recept wilt maken ... zet alvast wat capucijners in de week!

6 reacties:

Cin zei

Ook hier hebben de zaaikriebels me flink te pakken, maar helaas had ik andere verplichtingen en heb ben ik amper in de tuin geweest de afgelopen dagen. Leuk dat je je kruidenspiraal nog eens in beeld brengt. Weet je dat ik de meeste kruidenspiralen helemaal niet zou mooi vind, maar die van jou dus wel ! Veel leesplezier !

Clarien Cornelisse zei

Dankjewel Cin. Maar hij is nu wel op z´n kaalst. In de zomer als hij vol is met kruiden en bloemen en vlinders en bijen is het echt het hart van de voortuin ...

Hoop dat je snel weer tijd hebt voor de tuin! Of anders leuke dingen doet! :D

Tanja zei

Grappig, wat Cin schrijft, wilde ik je ook net vertellen: dat ik kruidenspiralen meestal ook niet mooi vind, maar deze dus wel! In al zijn eenvoud prettig om naar te kijken. Zelfs kaal en leeg ;-).
Ik wil er dit jaar ook eentje maken op mijn volkstuin en ik denk dat ik daarbij jouw 'recept' maar ga aanhouden.
Hier ook nog steeds storm en regen, dus ik duik vandaag fijn in mijn bakken met zaden; alvast dromen over uitbundige bloemenweides en overvloedige oogsten :-)!

Gerda Keizer zei

Dag Clarien, heb je de aflevering van de Keuringsdienst van Waarde gezien over varkenshaar? Want bij die borstel van duurzaam hout hoort in elk geval geen duurzaam varkenshaar. Dat bestaat helaas niet....

Clarien Cornelisse zei

O echt? Geen duurzaam varkenshaar? Wat zou er dan gebeuren met de huid van al die bio varkens? Nou ... we zoeken maar verder! :D

Blogger zei

+$3,624 profit last week...

Receive 5 Star verified winning bets on NFL, NBA, MLB & NHL + Anti-Vegas Smart Money Signals...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...