Baked Beans.

on woensdag 13 januari 2016


Hallooooo Rusland!!!Hoe het kan weet ik niet maar er zijn de laatste weken veel Russische bezoekers op dit blog. Wel tweehonderd per dag. Misschien is het een software-bug-je? Of zijn Hollandse moestuinen ineens in de mode in Rusland?

Nou ja, hoe dan ook ....

... Расія Добры дзень, сардэчна запрашаем у мой блог! :D

En dan ... terug naar vandaag! Het gaat vriezen! Hola, dan moeten we even de voorraad op de tuin nakijken. Want is dat wel goed genoeg beschermd tegen de vorst? Het zou mooie boel zijn als dat allemaal bevriest ... al dat werk voor niks!

Als ik de kuil openmaak, de bekleding van de kisten af haal, dan roetjs .... schiet er meteen een dikke vette muis tussen mijn voeten door. Pfjoe ... ben ik blij dat ik altijd mijn broekspijpen IN de laarzen heb!

Maar er zijn weinig vraatsporen te zien. Alleen hier en daar wat slakkenvraat, maar die slak is allang weg. Het ziet er nog erg mooi uit allemaal. Sommige aardappels, vooral die in het midden van de kuil liggen, zijn al iets aan het uitlopen.
Ja want weet je wat mooi is ... die aardappels geven wat warmte af aan elkaar. Een heel klein beetje. Omdat deze groenten nog leven, en ook nog steeds ademen, houden ze elkaar warm. Dus de aardappels in het midden van de kisten, die daar het meeste voordeel van hebben, die kunnen door die warmte gaan uitlopen.

Aan denken ... volgende keer iets meer ruimte ertussen, of wat stro.

En de kist met wortelen en bieten, dat ziet er ook rustig uit. Weinig uitgelopen blad te zien. Ik had de bieten op de kop gelegd, dat heeft zeker geholpen?

Ook die zijn nog mooi stevig en knapperig vers.

Dus .... moraal van dit verhaal .... aardappelen en wortelgewassen in een kuil kan heel goed!! Het bespaart je de moeite van wecken, het is gezonder, en het kost geen stroom en brandstof. Alleen een goeie kuil heb je nodig.

Nou je we hebben ook geluk met het weer... het is afwachten hoe het zal gaan bij strenge vorst. Voor de zekerheid neem ik een flinke voorraad mee naar huis. En we gaan even op zoek naar materiaal om de kisten in de kuil mee te isoleren.

Stro is er niet meer op Moeskers Moestuin.

Maar er is genoeg blad! Zou dat ook werken? Gewoon proberen! Een paar kruiwagens blad gaan om de kisten heen als jasje tegen de vorst.

Nou ik meld wel hoe het gaat. Als de aardappels bederven merk je dat snel genoeg, dat gaat verschrikkelijk stinken!!

Het peulengerecht voor deze week is ....  Baked Beans!

Gisteren een half pond rode bonen in de week gezet, vandaag in anderhalf uur gaar gekookt, en dan gaan ze de oven in. Met allerlei smaakjes eraan toegevoegd!

Giet de bonen af. Doe ze in een ovenvaste pan of schaal.

Meng nu 100 ml van het kookvocht met 1 el bouillonpoeder, 2 el scherpe mosterd, 2 el stroop, 2 el ketchup, 2 el stroopmelasse of maple syrup, en een scheutje citroensap. Zelf had ik geen citroen en nam rabarbersap. Azijn kan ook.

Dan snipper je een of twee uien en voeg die toe aan de saus, en schep het over de bonen in de schaal. Leg er nu reepjes spek of bacon op, en zet de schaal in een hete oven. In drie kwartier helemaal gaar en heet laten worden.

Ja en met deze Baked Beans kun je van alles doen. Van alles mee combineren. De smaak is heel intens, en heel lekker. Zoet-zout is altijd een hele beste combinatie.

Wij aten het met allerlei schaaltjes, ieder kon z'n eigen bordje maken. Geef er vooral ook frisse sla of rauwkost bij, omdat de bonen vrij zwaar zijn.

Het spek heb ik er apart bij gegeven omdat niet iedereen dat hoeft.
En dat was dan weer .... het peulenrecept van deze week!

Wist je dat 2016 is uitgeroepen tot 'Het Jaar Van De Boon'? Omdat de boon zo bijzonder is. Goed voor de mens en goed voor de aarde. kijk maar es hier!


Welkom bij de<BR>Blije Boon!

.... en niet alleen goed ...... maar ook nog es heel mooi!


3 reacties:

cin zei

Mooie resultaten hé met dat inkuilen en mocht ik zelf een muis zijn ik zou er ook een kijkje gaan nemen. Ik heb buiten nog een paar kratjes appelen staan en de merels slagen er ook nog in om door de krat geen appeltjes te pikken. ik laat ze, ze zijn toch al te melig, ik kan er enkel nog appelmoes van maken. Het bonenreceptje ga ik morgen ook eens uitproberen, maar er zal geen spek op gelegd worden. Ik heb hier een vegetariër rondlopen die zelfs geen kaas wil eten waarvoor dierlijk stremsel werd gebruikt, spek bovenop de bonen is dus een grote no no.

Jan zei

Wat een mooi plaatje al die bonen.
Gr Jan Wilde een Tuin.

ivoorwit.blogspot.com zei

Soms heb ik ook zo'n uitschieter in buitenlandse bezoekers. Er gebeuren soms er vreemde dingen ;-D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...