Halloween in september :D

on dinsdag 9 september 2014


'Wat ga jij doen? De hei omspitten?' vroeg een man met hond toen ik vanochtend naar de kraal liep met kruiwagen en schep. Daar moesten we samen even om lachen. Grappig hoe oudere mensen je veel makkelijker aanspreken dan jongere. Nou ze hebben ook meer tijd natuurlijk! En ze hebben ook altijd wel een leuke tip of ervaring om te delen, als je over een moestuin begint!

Leuk begin van de dag. Dag onbekende meneer met hond!Bij Land en Boschzigt was het appelplukdag. Met een stuk of zes vrijwilligers, stagiares en hulpboeren aan de pluk! En volgens Sijmen moesten we ze ook vooral allemaal proeven!!

Dat is geen straf. Moet je deze zien, de Ingrid Marie is dit! Superlekkere sapappel, en de voorouder van de Elstar. Maar deze vond ik lekkerder!

Margriet en ik zijn trots op de boomgaard. Toen wij hier twee jaar geleden als stagiaire begonnen, was de boomgaard nogal triest. Weinig appels. En dat was niet zo'n wonder, want al die verschillende vrijwilligers in de voorgaande jaren hadden op allerlei verschillende manieren de boomgaard gesnoeid. En dat was wel te zien ...

Slecht snoeiwerk betekent weinig fruit. Of soms zelf zieke bomen. Slordige kruinen met te weinig licht, veel verticale waterloten, enzovoorts. 

Wij zijn toen begonnen met een strak snoeiplan. Margriet had al een snoeicursus gevolgd, en ik ben er ook een gaan volgen. Bij boomkweker 'Snel' in Naarden. En dan blijkt ... zo ingewikkeld is het niet, fruitbomen snoeien. Er zijn gewoon een paar vaste basisregels. 

En nu .. twee jaar later .. twee jaar van rigoreus snoeiwerk .. en de bomen hangen vol appels. Ze zien er mooi in balans uit, stevige brede kruinen! 

Deze hierboven was bijvoorbeeld op sterven na dood. Nu sterft hij van de appels! :D

De mooiste appels gaan naar de winkel. De rest wordt allemaal tot sap geperst. Ze lekker, al die verschillende appels door elkaar. En elke jaar anders!

Pas eenderde van de bomen geplukt, zo'n twaalf kisten kwamen eraf.


Een paar andere collega's hebben de tomaten helemaal leeggeplukt. En meteen de planten opgeruimd, en de kas leeggemaakt. Wat is het ineens weer licht hier!

Alle tomaten zijn netjes gesorteerd. Veel zijn er nog groen. Die worden meestal nog wel rood. Zelf gebruik ik nooit groene tomaten, ook niet in chutney enzo. Want ze zijn giftig. Maar collega Amina dacht dat er een methode was om ze te 'ontgiften'. Ze zoekt het nog uit en dan horen we het wel.

Zou wel handig zijn, als je die groene ook kan gebruiken! Benieuwd hoe ze smaken.Buiten stinkt het van jewelste. Een loonwerker is bezig de composthoop te keren. Ja dat gaat zo wel een stuk sneller dan bij mij, met het handje. En echt deze composthoop wil je ook niet handmatig keren! Langer dan vijf minuten, voor een paar foto's, hou ik het niet uit! Wat een lucht!! Petje af voor de chauffeur!
Weer een dag voorbij. Weer tientallen kratten met eten gevuld. Net als augustus is september ook een enorm gulle maand!

Bij ons thuis is het trouwens al een beetje Halloween, onder de trap!6 reacties:

Teunie zei

wat een rijkdom, al die appels! Als je nog eens flink wat appels hebt om te verwerken, is appelstroop maken ook zoiets leuks (en lekkers!!).
Teunie

Learning Traditional Skills zei

Wat moet dat een heerlijke klus geweest zijn!
De foto's laten het in ieder geval wel zo doen lijken ;o)

grandma zei

heerlijke appeloogst daar :)

de meningen over groene tomaten zijn nogal verdeeld. Sommigen zeggen dat de groene tomaten licht giftig zijn en je er kilo's van zou moeten eten om het effect te merken, sommigen zeggen dat het "gif"verdwijnt na verhitten anderen zeggen het tegendeel. Blijft een feit, er zijn heerlijke recepten te vinden met groene tomaten . Chutney's, cake en natuurlijk de fried-green-tomatoes. De cake staat hier al op het menu :)

Clarien Cornelisse zei

Oh en je bent er nog nooit ziek van geworden ? ... dan toch maar es proberen! :D Eigenlijk zijn alle groenten licht giftig ... vandaar ook dat we gevarieerd en matig moeten eten natuurlijk! :)

Boerderij Zinin zei

Wat een leuke inleiding, het praatje met de oudere heer. En wat heerlijk dat hij met zijn hondje én stok een wandelingetje kan maken, en dan ook nog iemand treft voor een praatje en een lach!
Ik zou ook graag eens een snoeicursus volgen voor fruitbomen. Nu durf ik alleen de waterloten weg te snoeien, en kruisende of naar binnen groeiende takken. Onze fruitboomgaard is nog jong, dus die moet voorlopig vooral groeien. Maar de fruitbomen van mijn schoonouders zijn 30jaar oud en nog nooit gesnoeid. Ik zou dat graag voor ze doen, maar niet zonder een beetje kennis.
Mocht je een tip hebben waar ik (liefst in Groningen/Drenthe) een snoeicursus kan volgen, dan hoor ik het graag.

Clarien Cornelisse zei

Ja deze meneer kom ik vaker tegen. Ik heb groot respect voor hem, hij schuifelt langzaam vooruit maar legt hele afstanden af! En dan ook nog een vriendelijk praatje! Snoeien van achterstallig onderhoud is zeker niet makkelijk. Soms is het zelfs beter om dan maar niet meer te snoeien. Maar ik zal mijn fruitkweker wel es vragen of er iemand in het noorden zit die cursus geeft!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...