Duurzaam Almere, en monstertjes voeden!

on zondag 28 september 2014

Almeerse mannen.


Ga er maar es lekker bij zitten en neem er vooral een kopje koffie of thee bij! 

Want ik heb wel dertig foto´s vandaag, terwijl ik er ook al minstens zo veel heb geschrapt. Het was zó leuk in Almere, ik blééf maar foto´s maken!!

Vanmorgen heb ik eerst nog snel mest gehaald, heel vroeg op de ochtend, er waren nog geen mensen op de hei. Geen honden ook. Dat was opzet vanmorgen. Ik vind de honden en hun baasjes altijd heel leuk, maar het houdt wel op, en vanmorgen had ik haast.

Na het mest halen heb ik de grote composthopen van de sportschool helemaal afgegraven. En gesorteerd. Wat ik daarmee ga doen vertel ik later deze week..
Niet echt klusjes voor zondag-rustdag, maar het was even niet anders.

Gelukkig was het met een uurtje of twee allemaal gepiept, en toen ik m'n bakje muesli zat te eten op de tuin begonnen net alle kerkklokken van Bussum te beieren! Mooi was dat!

Na de lunch gingen Paul en ik met z'n tweeen naar Almere. want daar was een streekmarkt, met biologische produkten. En Paul zijn vriend Mark gaf daar sport-massages voor het goede doel, en die wilden we ook even begroeten.

Goh wat was dat leuk! En wat is Almere leuk!!Ja het is heel wat anders dan wandelen of fietsen door natuurgebieden, wat we meestal doen in het weekend, dit was echt een strak winkelcentrum, vól met winkelende mensen, maar toch was het een hele leuke middag. 

Al die mensen, allemaal zomers gekleed en met de kids aan de hand ijsjes eten en kuieren langs de biologische kraampjes ... het was echt heel gezellig. Kwam ook door het mooie weer natuurlijk!


Bij de eerste de beste kraam kocht ik meteen wat! Ze hadden gedroogd fruit en gefrituurde groentechips. Het fruit was nogal zoet, maar de chips was mega lekker! Klein beetje zout, gefrituurd in verantwoorde olie. Nou, geef mij maar een zak vol! Vooral de sperziebonen waren lekker.

Goed, dat komt op mijn lijstje. Groentechips maken. Zal vast wel een recept op google staan ergens!

De biologische markt is HOT! Want ..... wat zijn er veel aanbieders! Appelcider, bier, heerlijke wijnen, gerookt spek en worsten, kaas, brood, gerookte knoflook in dikke strengen. Alles zag er zo lekker uit!

Er was ook een 'live-kok'. Daar kon je zelf aan het koken met een bakje ingredienten en een rol loempia papier. Hebben wij niet gedaan maar was leuk om te zien.

Behalve kijken naar al die kramen heb ik natuurlijk ook gekeken naar al die mensen. Uren kun je kijken naar mensen. Gezinnen, echtparen, oude mensen. Het liefst zet ik iedereen op de foto, en verzin er verhalen bij. Kijk nou dat jochie hierboven, hoe hij gespannen klaarstaat om te gaan koken!Daar krijgt hij z'n bakje .... Hij gaat er vast iets heel moois van maken! Hij is al aan het nadenken!! :D

Die wijnkraam vonden we erg mooi. Prachtig met dat hout! En die grappige schemerlampen. En de ganzen vond ik een beetje zielig. Die horen niet in zo'n drukte. Nou was het wel zo dat de ganzen er heel relaxed uitzagen. Ze zijn misschien wel aan drukke markten gewend! Wel leuk dat je bij die ganzen meteen heel veel kinderen zag. Kinderen en dieren, dat trekt altijd!
Behalve de biologische streekmarkt was er tegelijk een autoshow. De Oldtimers stonden gewoon tussen de wortels en de kazen en de potten honing. Hoe kom je op zo'n combinatie!

Paul herkende allemaal dingen van zijn vader, van vroeger. Tja, ik vond ook hier de mensen bij de auto's vooral interessant. Bij elke auto stonden wel ergens een paar klapstoeltjes waar de eigenaars trots naast hun glimmende bolide zaten. Aandoenlijk.


Kom, nog een laatste stukje markt. Iedereen had van zijn kraam een waar kunststukje gemaakt. En overal kon je proeven natuurlijk. Hoewel het ene produkt wel meer aftrek had dan het andere ... deze schotel met stukjes rauwe biet en wortel was duidelijk wat minder interessant dan de schalen met stukken kaas en chocola en stukken worst!

Mark de masseur zagen we ook nog. Hij was druk bezig met iemands voeten. Geweldig Mark dat je de hele dag masseert voor De Regenboogboom!! Petje af Mark!
Vlak naast Mark zagen we een geweldige kraam! Want .... ik wil al heel lang leren om manden te vlechten. En daar stond ..... mandenvlechterij De Kim!!! Met meneer Sven Hoogerhoud die zelf alle manden vlecht. Van duurzame wilgentenen die gekweekt worden op eigen Griend. In Medemblik!!

Nou ja. En hij verkoopt ze niet alleen, hij geeft ook nog les! Dus .... wéér iets voor op mijn lijstje!! En ook hier kom ik op terug. Want het lijkt me heel leuk om met een groepje te gaan. En misschien is hier op het blog wel interesse om te leren mandenvlechten?Ik heb alvast een mand gekocht. Op de tuin heb ik altijd manden nodig. Veel handiger dan emmers en plastic zakken.

Toen hadden we erge zin in koffie. Maar de terrasjes zaten bomvol. Dus toen we langs de bieb van Almere kwamen en zagen dat daar een café was, zijn we daar maar naar binnen gewandeld. En dat was ook weer een hele ervaring. Die bibliotheek van Almere! Ooit gezien? Nou, daarvoor alleen is de stad al een bezoek waard!
Een enorm glazen gebouw, vol en vol met boeken uiteraard, maar ook, rustige hoekjes om te zitten lezen, álle tijdschriften die je je kunt bedenken, een café met heerlijke koffie en andere lekkere dingen, én een spectaculair uitzicht over het centrum.

Paul en ik hebben er wel een uur gezeten. Paul had z'n mobieltje (zachtjes) aanstaan voor het wielrennen, en met een dubbele espresso en de krant, helemaal happy. Ik idem dito met een stapel tijdschriften, mijn cappuccino, en een uitzicht op de Big Band band op het plein.Grappig, zo'n leuke middag, en dat in Almere. Wat ik toch altijd beschouwde als een beetje een suffe stad. Maar het was echt leuk daar!

Toen we naar de auto liepen speelde de band 'I wish' van Stevie Wonder. De hele straat (nou ja mensen van onze leeftijd vooral) liep te swingen!

We zijn nog snel even langs Moeskers Moestuin gereden voor een mandje groente voor het avondeten, in de nieuwe mand! 

Leuke dag!En .... op de valreep ..... de monstertjes voeden!!

De zuurdesem krijgt 2 eetlepels volkorenmeel en net zoveel water. Het moet weer een stevig papje worden. Roeren roeren. En de gember ... krijgt één eetlepel suiker een één eetlepel geraspte gember. Mag met schil en al hoor!

En zet ze gauw weer op hun warme plekje!

oja en voor't geval je ook nog even wil swingen!

                             

6 reacties:

madelief zei

done ;-) gr madelief

Boerderij Zinin zei

Manden vlechten lijkt mij ook erg leuk om te leren. Wij hebben zo veel wilgen op her erf staan. Dus bij deze meld ik me graag aan voor je "groepje"!

Clarien Cornelisse zei

Erg leuk, je bent al de tweede! Ik zal eind deze week Sven even opbellen om een overzicht te krijgen van de kosten etc. Eigenlijk hoop ik dat als we met een groep gaan we misschien korting kunnen krijgen. En ook omdat dat gezellig is natuurlijk! Ik wil wel es al die leuke bloglezers ontmoeten!!

@nnemiek zei

Ik heb vorig jaar zo cursus gedaan, echt helemaal geweldig! prachtige manden gemaakt, wel flink werken , maar de moeite waard!

Boerderij Zinin zei

Super! Ik hoor het graag van je. Je hebt m'n mail adres nog? Anders is deze te vinden links op mijn blog.

Vera zei

Ik wil me ook aansluiten bij je groepje. Wil heel graag manden leren vlechten en wilde ook naar Sven. Ik woon vlak bij Medemblik, dus lekker dichtbij voor mij. Laat maar weten wanneer je zou willen gaan, kijk ik of ik tijd heb om mee te doen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...