We zijn er bijna!

on zaterdag 12 oktober 2024







Het zijn nog steeds mooie oktoberdagen, terwijl op de tuin het einde in zicht komt. Er staan nu alleen nog bloemen en wat wintergroenten. Prei, broccoli, bloemkool en bladkolen. 


Verder is het bijna leeg.




Gisteren heb ik samen met Annemein de geiten bekapt. Dat is eigenlijk .. nagels knippen. Maar bij geiten zijn dat dus de hoefjes. Ik hield de geit vast en Annemein deed het kappen. Met een uurtje was het gepiept.


Annemein had gezegd dat ik de geit onder de kin moest vasthouden, met de kop iets omhoog, want dan kan ze niet bokken met de horens. Zo hou je haar dus 'mak'. Haha, nooit geweten! Handig.



Zoals op het plaatje hierboven dus. Onder de kin. Maar ook hield ik het touw stevig vast, want ze stribbelen behoorlijk tegen. Dat gepruts aan de tenen vinden ze maar niks. Ook al is het een echte opluchting voor de geiten want na het kappen lopen ze echt een stuk makkelijker.


Nou, ze zijn weer helemaal blij!



Nog even wat keukenwerk. Hoe fijn het ook is om weer een jaarvoorraad te hebben .. ik ben altijd écht blij als er een einde komt aan dat steeds weer urenlang in de keuken staan. Alles wassen, borstelen, schrobben, snijden, raspen, mengen, en weet ik wat. 


Bij het afdekken van de tuin kwam ik wat vergeten rijtjes groenten tegen. Zoals een emmer bieten, uien en wortelen. En dat staat nu al een tijd achter de schuur. Zanderig en wel. 


Pfff, nou daar gaan we hoor!





Kijk! Na een eerste schrobbeurt en het loof eraf draaien ziet het er al meteen heel anders uit. 


Dan, mee naar huis, alles goed wassen en schoon borstelen. Zoals je weet schil en schrap ik groenten eigenlijk nooit. Aardappels ook niet. Want dan haal je het belangrijkste deel weg. 


Alleen uien, die schil ik wel natuurlijk. En van bieten snij ik de harde verkurkte delen eraf. En toen zag het er zó uit:



Bijna vergeten op de tuin ... en nu is het dan toch een hele schat! Het was in totaal ruim vierenhalve kilo. Ja en wat doe je ermee? Ik wilde er onder anderen burgers van maken. Daar ging ruim de helft van de groentenmix in. 


Alle groente éérst raspen, en mengen. En dan:

- 2,5 kilo groenterasp

- 1 kilo mais-roggemeel (havermout of bloem kan ook)

- 10 eitjes

- 800 gram gemalen belegen kaas

- 1 knoflookbol

- wat ketjap en wat appelazijn

- zout, peper, en verse of gedroogde kruiden naar smaak


Meng alles goed (ik deed dat in een tien liter pan) en draai er ballen van die je iets plat drukt. Je kunt ze eventueel nog door meel halen voor een krokanter korstje. Ik deed dat niet. Nu heb je burgers die je aan beide zijden zo ongeveer 5 minuten bakt in hete olie. Ze zijn echt héél lekker en prima vleesvervangers. 


En zo komt nu ook ons 'vlees' dus bijna volledig uit de tuin. Dit mengsel leverde 64 burgers op van ongeveer 80 gram per stuk. Ik verpakte ze per 4 stuks in bakpapier. Géén plastic. En dat gaat dan zó de vriezer in.

 


En het tweede deel van de groenterasp ging in vier zakken van een pond, in de vriezer. Om later een gratin mee te maken, of een ovenschotel of quiche of ... we zien wel.  


Uien, bieten en wortel is een prima combinatie!



En nu nog ééntje dan? Eén laatste keukenklus? Of ben je er wel klaar mee? 😄


Er zijn namelijk ook nog steeds (bijna de laatste) courgettes en paprika's en komkommers. Die gingen ook samen in een mix. Alles in langwerpige repen snijden, de zaadlijsten eruit snijden, en dan alles bestrooien met wat zout en een paar uur in een vergiet laten uitlekken. 


Af en toe opschudden. Een deel van het sap loopt er uit.




Daarna spoel je de groentemix goed af en laat uitlekken.


Dan gaat het in potten, leuke kleurtjes door elkaar. En daar gaat dan een mengsel op van 2 delen appelazijn en één deel honing. Met daarin dillezaadjes en maggizaadjes. Dat geeft een hele lekkere zoetzuur. 


Het moet wel in de koelkast bewaard want alles is rauw. Je kunt het dan ongeveer een maand tot zes weken bewaren. (maar dan is het vast allang op!) Heel lekker op een broodje kaas of in stukjes door salades.






Nou. Dat was dan weer dat. Zo hier op het blog lijkt het allemaal zó gepiept, maar ik zal je zeggen met die groenteburgers was ik de héle vrijdagavond bezig. Pas rond half elf ging het de vriezer in. 


En de tuin? Klaar! Kijk dit was het laatste stuk wat ik nog moest afdekken. Eerst wat mest erop en dan de mulch. Nog één laatste stukje en dan .....










FINITO!! Joepie!



Vanochtend zou ik met Lia en Paulus van 08.00 tot 12.00 bij ons splinternieuwe bomenasiel klaar zitten .. om bomen in ontvangst te nemen en uit te planten. Maar het hoefde niet. Want het asiel is nog niet klaar. En ondanks dat het twee keer in de krant stond waren er ook eigenlijk geen mensen die al bomen kwamen brengen.


Staphorst moet schijnbaar nog even aan dit nieuwe idee wennen .... haha en wij hadden daardoor dus de ochtend vrij!.


Maar er was wel iets anders waar we vanochtend over hebben zitten vergaderen. Iets met Defensie ... en met bommen en granaten .... en met 40 hectare prachtig bos waar we ons ineens zorgen over maken .....   






 

...... erg spannend allemaal. Maar, voor een volgende keer.


Fijn weekend, en tot volgende week!



0 reacties: