Cadeaus.

on zaterdag 20 juli 2024




Wat je hier ziet dat is boekweit. De boekweit die als eerste gezaaid is heeft mooi gebloeid en nu komen daar zo langzamerhand zaden in.


Dat zijn van die leuke driehoekjes. Wacht, ik zal even inzoomen, je ziet groene driehoekjes en en zwarte. De zwarte zijn rijp. Daarin zit dus zo'n heerlijk boekweitzaadje.





Vogels zijn er ook dol op. Vanmorgen zat er een hele school mooie gele vogeltjes in. En een paar duiven. 


Maar hoe ik die zaden moet oogsten en pellen dat weet ik nog niet. Komt later wel.


Er zijn ook al lege stukken op de tuin. Zoals hieronder, twee vakken aardappelen die zijn geoogst. We eten alweer een tijdje lekkere nieuwe aardappeltjes. En op de lege vakken heb ik bloemen gezaaid, en ook alvast wat najaarsgroenten. Sla, bloemkool, koolrabi. 

 




We hebben nog steeds legers en legers slakken op de tuin. Elke avond komen ze aan glibberen, vanuit het gras en van onder de heg. 


Dus moeten de jonge plantjes worden beschermd. Ik heb er koffie en eierschalen omheen gestrooid. Afwachten maar weer of dat helpt. Ik laat je uiteraard meekijken!


En Paul is deze week vrij. Of hij leuke dingen gaat doen? Of wij samen? Haha ja hoor wij doen alsmaar leuke dingen. Klussen rondom de boerderij. Vinden we leuk!😊


Paul had zich echt verheugd op de kapschuur schilderen.  Ja echt dat vindt hij leuk! En daarbij moet het ook. Het wordt steeds weer kaal en elke vijf jaar ofzo moet dat hele ding weer in de verf.


Mijn tafel met nog wat plantgoed schoof hij gewoon aan de kant. Hop, de planten gingen in het gras. En daar vond ik nog een krat -bijna- vergeten pompoenen tussen!






Nou, dacht ik, weet je wat? Ik plant ze gewoon! Dan hoef ik er niet meer om te denken dan doet moedertje aarde dat. 


Dus heb ik ze geplant in de rijstbak. Daar was nog plek. Maar helaas wemelt het ook daar van de slakken. Die zijn dol op jonge pompoenplanten. Dus, wat te doen? Voor eierschalen en koffiedrab was het stuk te groot. 





Ergens heb ik eens gelezen dat hout-as ook helpt tegen slakken. Dat is een beetje zoutig en daar willen ze niet overheen.


Nou hout-as hebben we plenty. Een hele kliko vol. Dus heb ik rond de jonge plantjes as gestrooid. En veel ook! 


En nu .... de hamvraag! Helpt het? Gaan de pompoenen het redden? Of heb ik hier gewoon de slakken gevoerd? 






Spannend he? Gaat het goed of gaat het fout???? Blijf kijken, dan weet je het over een paar dagen. Net als ik!


Pompom. Voor de lunch maken we steeds lekkere dingen. Want tja, het is wel Pauls vakantie en dat moet je ook een beetje culinair versieren.


En daarbij mag ik mijn beugel niet zo vaak uit. Eigenlijk alleen maar 3x per dag, om te eten. Nou, dan moet dat wel een beetje de moeite waard zijn! Gisteren maakte ik een courgette/uien plaattaart voor lunch.






Courgettes en uien in schijven, dan in een vergiet zetten met een bak eronder, en wat zout erover strooien. Na een tijdje druppelt het uitgelekte vocht in de bak.


Dat vocht gebruik je dan weer om een deegje mee te maken. Meng het met wat meel. Ik nam uiteraard maismeel. En deed er nog kruiden bij een een beetje olie.






Het deeg schep je door de uitgelekte en iets uitgewrongen groenten, en dat gaat dan op de bakplaat.


Simpel he? Alleen maar groenten, wat meel, en zout nodig!


Op 200 graden bakken tot het mooi bruin is. En dan snijdt je het in porties en belegt het met wat je lekker vindt. Kaas ofzo. Of zoals ik deed, met komkommer, Japanse wijnbessen, en wat honing erover druppelen. (daarna klapte ik het dubbel)


Lekkerrrr!







Oja die wijnbessen. Die kregen we zomaar cadeau. De hele plant kregen we cadeau!


Ooit groeide hier bij de voordeur ineens een nieuw plantje. Dat werd al snel groter, en toen bleken er heerlijke besjes aan te groeien. Dat was dus een Japanse Wijnbes.


Komende winter ga ik de plant snoeien en opbinden, langs de deur, want nu is het een slordige struik geworden en hij valt voorover. Maar de bessen zijn heerlijk! En hij groeit dus razendsnel!





Ik kreeg ook een nieuw stuk tuin cadeau. Precies geschikt voor een tweede bessentuin. Maar dat is weer een verhaal apart ...... 






 

....... dus dat hou je tegoed!


Ik ga nu mijn haar wassen. Morgen een uitstapje naar Utrecht met zeven meiden. Dus, dan moet je haar goed zitten! Haha en mijn handen ook maar eens stevig schrobben! 


0 reacties: