Beugel.

on donderdag 4 juli 2024




De tandarts begon over een beugel. Haha IK?? Op mijn leeftijd?? 'Ja, juist,' zei hij, 'je tanden gaan schever staan want je kaak wordt kleiner. En dan kan je cariës krijgen tussen je voortanden.'  

Oeps. Scheve tanden. Krimpende kaak. Cariës. Nou, ik heb er een maandje over gedacht, en toen maar aangemeld bij de orthodontist. En nu heb ik hem. Een beugel. Of nou ja, twéé dus. Want als je boventanden recht worden geschoven moeten de ondertanden óók mee. 

't Is een gedoe hoor. Met elastiekjes enzo. En mijn kaken worden er erg moe van, van zo'n beugel, die de hele tijd zit te trekken. Ik ben hem nou al spuugzat en moet nog een jaar.

Maar goed. Het grappige is, dat ik nu ineens overal beugels zie!! Zoals in de box van Wolfje en Beertje, die op z'n kant in de kapschuur staat. 






Toch ook nét een beugel? Die jochies worden daarin ook even 'recht' gezet. En dat zijn ze óók altijd na een tijdje spuugzat. Ze willen vrij zijn en rondkruipen!  

En het hek van de geiten? Oók een beugel! Ook zij zitten klem!





Hek naar de moestuin. Toch sprékend een beugel? Dat ik dat nooit eerder zag! Het zijn net witte tanden met een grijze beugel. Dat is voor de kippen. Die worden daar dan juist weer buiten gehouden.

Een beugel houdt iets of iemand op z'n plek. Dat kan ook een bot zijn, of een houten voorwerp, of een fiets. Offe ... bijvoorbeeld de peulen! Die planten zijn zó slap en willen steeds omvallen en lui op de grond liggen. Mag niet! Hop in de beugel! 

Een beugel van gaas dit keer.





En de bonen dito hoor. Ook die willen alle kanten op. Lekker vrij zijn en de wijde wereld in. Kijk maar naar die bovenste ranken, hoe ze reiken, naar de horizon.

Maar nee hoor. Dat mag ook al niet. Ze moeten langs de touwtjes! Op een rijtje omhoog, en dan langs het ijzerdraad. Zodat ik makkelijk de bonen kan plukken. 

Ook zij zijn hun beugel vast spuugzat. Maar helaas bonen.

En wat dacht je van tomaten? Dat zijn enorme wilde jongens. Als je die vrijlaat maken ze er een grote jungle van! Alles door elkaar! Dus, ook zij, netjes langs een stok omhoog, touwtjes eromheen, en keurig achter glas. Die arme wilde jongens .... getemd tot kasplantjes.






Tja. Overal beugels. 


Maar goed. Er is ook nieuws van de tuin! Want de aardappels hebben goed gereageerd op de BOK mix! De fytoftora is zo'n beetje tot stilstand gekomen. Een aantal planten die 'de haard' van de besmetting vormden heb ik meteen weg gehaald. De aardappels eronder waren tot een soort stinkende drab gemuteerd. Ja zo'n virus kan heel wat aanrichten!

En de rest van de planten heb ik daarna elke dag nagekeken en bruin blad weggehaald. En alles dagelijks besproeid met BOK. Dat is dus een sterk en rauw aftreksel van Brandnetel, Oregano en Knoflook. Drie schimmel- en viruswerende kampioenen.  

Voor de zekerheid nam ik zelf ook elke dag een glaasje BOK. Haha want ik had toevallig zelf óók een ontsteking. 

Nou je ziet het hier onder. Afgezien van het middeldeel, dat zat dus om de haard heen, en dat heb ik versneld geoogst, is de rest van de planten nog in leven. In vrij goede gezondheid zelfs! 





Lang leve de BOK!

Het loof van de geoogste aardappels heb ik bij de compost gedaan. Dat gaat gewoon dood, en het bodemleven in een gezonde levende composthoop maakt dan korte metten met de schimmels en virussen.

Wat je niet moet doen is de besmette levende aardappels op je composthoop gooien. Je herkent ze wel aan de bruine vlekken. Die aardappels blijven namelijk vrij lang in leven, en het virus dan dus ook.

De reden dat ik fytoftora had was simpel. Eigen schuld zelfs. Ik had me niet goed aan het teeltplan gehouden, en een rij aardappels op een plek gepoot waar twee jaar geleden óók aardappels stonden. Daar leefde dus schijnbaar nog een besmette aardappel in. En daardoor werden nu een paar planten besmet. 

Als je er vier jaar (of liefst nog langer) tussen laat zitten zijn alle oude aardappels wel vergaan en is het virus dus weg. Hooguit kan het virus dan nog door de lucht komen aanzweven, van andere percelen om je tuin heen. Hou je bodem vitaal en je teeltplan goed bij, dat scheelt alvast een hoop.


(allemaal eigen theorie, op basis van lange lange ervaring met fytoftera)






Zo. Dat was een lang verhaal.


Tot slot nog wat Prachtlint nieuws.







Van Colinda kreeg ik een hele batterij jonge boompjes. Meest patio-fruitbomen. Appels, peren, pruimen, kersen. Zij had dat geregeld via een handelaar, die ze niet meer kon verkopen. Zo fijn dit! Want die mooie boompjes kunnen we goed gebruiken voor het project voor bewoners van sociale huurwoningen.

Daar wil Prachtlint de tuinen helpen vergroenen.

Vanavond hadden we ook weer een bijeenkomst. Dit keer aan de Larixlaan in IJhorst. Plantjes uitgedeeld, tasjes met onder anderen bloemzaden, gesprekken gevoerd.

Een wijkambassadeur voor 'groen' heb ik hier helaas vanavond nog niet gevonden. Wél stonden we lekker in het zonnetje. Met een bakkie erbij. 







En dan nog wat mooie zomerplaatjes. 

Kijk, de boekweit, achter de bonen. Niet alleen eetbaar maar ook prachtig!





.... en ik kan er niks aan doen maar in de sloot zie ik óók alweer een beugel. 

Pffff. Hopelijk is deze beugelmania met een week over!






0 reacties: