Zoals een werkje met kruiden, wat ik elk jaar graag doe. Van alle zakken kruiden die in de loop van de zomer gedroogd zijn en op zolder in zakken hangen, maak ik een thee. Eén thee dus.
Mijn vriendin Editha doet het anders. Zij maakt allerlei verschillende kruidentheeën, bloementhee, fruit-thee, allemaal van bepaalde combinaties. Dat levert hele lekkere theeën op, maar ik vind dat teveel werk. Ik doe dus gewoon alles bij elkaar.
Alleen de sterkere medicinale kruiden, zoals valeriaan, tijm, kamille, zomeralsem, en nog een paar, die hou ik apart.
Dit jaar zat erin, duizendblad, guldenroede, rode klaver, brandnetel, citroenmelisse, pepermunt, heermoes, wederik, maishaar, venkel, salie, hertshooi, moerasspirea, en voor de kleur nog korenbloemen en zonnebloemblaadjes.
Een pracht van een thee die ons helpt om gezond te blijven. Elke avond zo'n grote mok hete thee van kruiden uit eigen tuin, en ook gewoon van het veld en de slootkant.
Mmmmmm!
Ik heb ze even opgehangen zodat je het goed kan zien. Best jammer om ze op de compost te gooien. Het zijn goeie starters voor een volgende batch azijn. Maar ik heb ze niet meer nodig want er is nu wel weer genoeg azijn voor een jaar.
Het onderste restje azijn in de vazen gooi ik weg. Dat zit vol prut en gistafval.
Wat wel weer stom was dat was dat het kraantje van de jerrycan lekte. Dat zag ik pas toen het al een dag in de voorraadkast stond. Of eigenlijk róók ik het vooral.
En de vazen staan weer op de kast. Voor bloemen. Of kaarsen. Of weer voor azijn, volgend jaar.
Afgelopen weekend aten we weer zo'n gevulde pompoenquiche. Voor de vulling had ik een groentenmix met knoflook en ui geroerbakt, waar wat zalmsnippers door gingen.
Ik bak dat dan vóór met een 'noodvulling' van bonen. Deze bonen die je hier ziet heb ik al jarenlang in gebruik. ze blijven eindeloos lang bruikbaar. De vorm ongeveer 20 minuten in de hete oven voorbakken, en dan de bonen eruit en de groentevulling erin.
Tot slot strooi ik er kruidenzout over. Dat is ook van eigen kruiden. Het is nu op dus ik moet het van de week weer maken, en laat het dan wel zien.
Lekker gegeten joh! En zóó simpel! Je neemt een kommetje gekookte rijst, en legt daar allerlei groentes op en wat zalm. En dan een sausje erover. Klaar.
0 reacties:
Een reactie posten