Soep-seizoen.

on zaterdag 8 april 2023





Ik ga naar de Unit, en ik neem mee .....


馃挱馃挱馃挱


.... het is altijd een hele puzzel. Elke zaterdag werken we nu een uurtje op de Unit moestuin en elke keer moet er van alles mee. Gereedschap natuurlijk, maar ook andere spullen zodat iedereen wat te doen heeft. Dit keer had ik flink wat opkweekte plantjes die mee konden. 


Een bak zoete doperwten, en peterselie, en wat broccoli en sla. Ik kweek alles heel ruim zodat er van alle soorten wat mee kan naar de Unit. Ook wat keukenzaden nam ik mee want die kan je ook al zaaien. En potjes met afrikanen.  





Als we er dan zo rond half tien zijn staat het Oekra茂ense 'tuinteam' al startklaar om te helpen. Ondanks dat er vandaag veel de grond in ging waren we in drie kwartier al klaar! Zelfs een hele rand langs de tuin is omgespit. 


Echt top, om met zoveel handen te werken! Enne .... ik merk dat het steeds meer 'hun tuin' wordt. Wat ook precies de bedoeling is. Niet alleen v贸贸r de vluchtelingen maar vooral ook d贸贸r hun. Tuinwerk is leuk en gezond en het geeft hun afleiding.





De lunch.


Het groentesoep-seizoen is weer aangebroken. Na maandenlang winterse pompoensoep, bietensoep, uiensoep, snert, en al die andere gebonden soepen is het weer tijd voor heerlijke heldere verse groentesoepjes!


De kruiden haal je uit de tuin. Heb je ook een maggiplant staan? Ga gauw kijken! Hij loopt al uit en die eerste blaadjes zijn z贸贸 lekker als basis voor een voorjaarssoepje.


Een winterwortel ging er door, en wat kool en prei, maar verder was het allemaal vers groen en jonge uitjes. En vermicelli en balletjes uiteraard!




Lekker met gewoon geroosterd volkorenbrood, en dik boter of wat kaas.


En vanmiddag ..... eindelijk na dagenlang was er weer eens wat tijd voor de tuin. Door alle projecten en andere besognes kom ik eigenlijk veel te weinig toe aan mijn eigen tuin! Ik stond eerst zelfs te piekeren .... wat moet eerst??? Nou, alles eigenlijk!!


Maar ben maar begonnen met een laag karton op de tomatenbak, ter onderdrukking van kweekgras.


 



Wat stenen erop, een plens water erover, dan blijft het wel liggen.


Toen, de voormalige rijstbak in. Vorig jaar stonden hier pompoenen. Dit jaar gaat er zoete mais in. Een mooi klein veldje, ver van de 'gewone' mais vandaan, zodat ze niet gaan kruisen.


Ik heb de pallets eraf gehaald. En toen de oude kranten en wat van de mulch verwijderd, en de bodem wat omgewerkt. Het is mooie rulle aarde geworden, na de hele winter afgedekt te zijn. Geen spriet onkruid. 






Om dit veldje heen heb ik weer nieuwe kranten uitgespreid. Want het is hier rondom dit vak 茅茅n en al brandnetels, kraaiengras en kweekgras. Die kranten houden de wildgroei van opzij hopelijk een tijdje tegen. 


De takken liggen er dan weer zodat ze niet wegwaaien. Ze lagen daar toevallig in de buurt. En ook ziet het er zo wat minder 'witjes' uit. Volgende week ga ik de zoete mais voorzaaien, die hier moet komen.


馃尳馃尳馃尳馃尳馃尳


En Poekie heeft vanavond voor ons gekookt. Ze is hier een nachtje logeren, voor wat broodnodige moeder-dochter-zwangerschapsdingetjes-kletspraat met daarbij uiteraard veel potten thee. 


Ze had een pompoen-lasagna gemaakt, met tomatenblokje en bloemkoolroosjes en een heerlijke bechamelsaus. En de restanten van de bloemkool gingen 贸贸k in de oven ...




Dat was grappig!


Het was net een enorme artisjok. Je bestrijkt de bladeren met olijfolie en strooit er wat zout op, en dan roosteren, en als het goed gaar is, de bladeren net als artisjokbladeren eraf pellen of snijden en met een sausje eten.


Voor wie wel van een 'BITE' houdt. Want je moet er flink op kauwen! De smaak is heerlijk.




 Een heel fijn paasweekend gewenst, iedereen!


0 reacties: