Net een bushokje.

on zaterdag 9 april 2022






Donderdagochtend. Na wat heen en weer bellen besloten we om het planten van de honderdvijftig boompjes ..... maar een weekje uit te stellen. Want het regende hier dat het góót!


Ik ging ze wel alvast wegbrengen, want ze konden natuurlijk niet een week lang met hun blote wortels in mijn auto blijven liggen. Paul (niet de mijne maar die van Lia) zou helpen met ze even op te kuilen. Haha. En toen brak de zon ineens stralend en wel door!! En hebben we er toch nog zo'n dertig stuks in de grond gezet. Langs de nieuwe geluidswal, om het terrein van de motorclub heen. Daar gaat het over een poosje héél mooi worden .... met allemaal bloeiende struiken en vele vele bloemen op die wal!


Nu is het nog niet zo mooi ... want helaas is een deel van die wal omlaag gespoeld door alle regen. Daarom wachten we met inzaaien tot het wat droger en warmer wordt.






De rest van de struiken zijn netjes ingekuild en staan nu te wachten tot de volgende plant-dag! 





Thuis ben ik de afgelopen dagen verder gegaan met het stalletje voor de bijen. Het is de bedoeling dat daar de bijen onder komen te staan. Een bijenvolk heb ik nog niet. Wel ben ik inmiddels lid van de bijenvereniging hier in Nieuwleusen, en er komen regelmatig bijenvolken 'te koop' of 'te geef' langs. Alleen wil ik graag éérst hun plek en hun voer in orde hebben. 


Voer (honing) is er al. Het weiland geeft heel veel bloemen, en vorig jaar en dit jaar hebben we veel  bloeiende struiken en boompjes geplant. Een bijenkast is er ook al. Maar nu dus nog dat stalletje, waar die kast onder moet komen. 








Wat voor dak moet er op? 


Toen we de kippen en dat kippenhok van Ari kregen, zat op dat kippenhok een dak van plastic platen. Maar toen het kippenhok eenmaal verhuisd was en hier weer opgebouwd, hadden we dat zó veranderd, dat die platen er niet meer op pasten. Toen is er gaas op het kippenhok gegaan, en die plastic platen die waren dus over en die lagen ergens. 


En ik doe dus niks weg. Alles blijft hier liggen, zo ook die platen. Wat mooi uitkwam, want die konden nu op de bijenstal. Dat wil zeggen ......






...... ze zijn wel vies en ook een beetje kapot. En er zit een dikke laag mos op. Waardoor ze nog maar half doorzichtig zijn. Ik wou het eraf krabben met een borstel, maar toen ging het plastic kapot. Zó sterk zitten die mossen vast!


De boodschap was duidelijk, de mossen willen hier blijven! Dus laten we het maar zo. Een mos-dak voor de bijen. Eigenlijk is het best mooi. 


Wel is het zo dat toen het stalletje af was, vond ik het net een bushokje.





Maar dat kwam ook door die stoeltjes natuurlijk. Of een stemhokje. May I have your votes please?😄


Affijn. Alles is klaar voor het bijenvolk. Alleen heb ik nu nog even geen tijd. We wachten wel tot de bijen gaan zwermen, in mei. Een zwerm is meestal een sterk volk. Dat heb ik het liefst. Liever dan een 'veger', wat een soort van kunstmatig gecreëerd volk is.


En ondertussen hebben we hier genoeg te doen met onze eigen 'volken'. Twee hennen zitten alweer te broeden, en de anderen leggen eieren alsof hun leven ervan afhangt. Daarom was Pasen vroeger ook het moment om advocaat te maken, en te eten. Vanwege de vele eieren. 







Advocaat maak ik niet, hoe lekker het ook is, want ik krijg er helaas migraine van. En Paul vind het spul voor oma's en die eet het ook niet. Dus maak ik rabarbercakes, en eten we gebakken eieren bij het ontbijt.









Vandaag was weer een wandeling. Zelf was ik niet mee, want ik had koffiedienst. Na een wandeling door afwisselend koude slag-hagel en dan weer stralende zon, had de groep van bijna twintig wandelaars wel trek in een bakkie!


Jammer genoeg heb ik dus geen foto's van de prachtige Stinzenbloemen op het landgoed Dickninge, die de groep heeft bekeken. Maar ik zal Lia vragen of ze er een paar gemaakt heeft, dan plaats ik die hier binnenkort nog wel bij.


Haha ik heb dus alleen foto's van de koffie na afloop. 







De kartonnen bekers heb ik bewaard. Ook die gooi ik niet weg. Die zie je volgende week wel weer in een of ander projectje voorbij komen.


ps ... ik zet de reacties weer even een paar weken uit want er komt weer enorm veel spam langs ... mail je me als je een vraag of aanvulling hebt? Thanks!


0 reacties: