Vaker vegan.

on maandag 3 januari 2022YESSIR het is weer zover! Grote Schoonmaak!! Standaard, de eerste week van januari, is het poetsfeest. Niet omdat ik nou zoveel van poetsen hou. Nou nee, ik doe het eigenlijk juist, omdat ik er helemáál niet van hou. 


Ach, dat beetje kletsen en gooien met water, met die horren, dat is nog wel leuk. Dat kan lekker buiten, in zon en wind. Maar verder, alles binnen een Grote Beurt geven, alle kasten overhoop en de bedden aan de kant en de tafels in de bijenwas ...  nee .... niet mijn hobby.


Maar als je dat één keer per jaar grondig doet, heb je de rest van het jaar een schitterend excuus om alleen maar ééns per week de boel bij langs te flodderen. Is de kastdeur een beetje smoezelig? De oven vet? Spinrag achter de bank? Boekenkast stoffig? Vuile spiegels? Koelkast plakkerig? 


GEEFT NIKS!!! Komt wel weer goed, in januari!!  💃💃


Haha. Maar ja, nu is het dus januari en nu zit ik ermee. En jullie ook want nu is hier de hele week niks anders te zien en te doen dan dat poetsen. 


Of wacht, ik had nog wat plaatjes ...... van de aardappelquiche.

Dat was onderdeel van de koelkast-schoonmaak, die quiche. Het was typisch zo'n quiche waarin je de halve koelkast kwijt kunt aan restjes. 


Op de bodem kwam een laag gekruide pompoenplakken, toen wat overgebleven feta, daarop een potpourri van allerlei soorten groenten, even aangebakken met knoflook en ui, toen een restje brie, en tot slot beetgare aardappel plakjes, alles dik overgoten met een quichevulling van wat eitjes, restje slagroom, scheut kokosmelk en nog kerrie en kruiden. Dik half uur in de oven op 200 graden.
Restjes-quiches zijn écht de allerlekkersten! En het ruimt ook nog lekker op.


De kerstboom is ook al weg. Naar buiten. Dat gebeurt ook altijd direct na nieuwjaar. Ik hoop altijd dat als ik die boom snel naar buiten breng dat hij dan nog leeft, en verder groeit, na het planten. Maar helaas heb ik tot nu toe nog nooit een kerstboom-met-kluit in leven kunnen houden. 


En dan de meuk opruimen. Op de boom zag het er nog wel aardig uit, maar zo op de overloop liggend is het maar een armzalig spulletje. Ik koop al jaren niks nieuws meer. Behalve dan vorig jaar een aantal onbreekbare ballen vanwege de katten. Verder is het al zolang ik me kan herinneren, rood-met-goud. En wat zelfmaakspullen van toen de kinderen klein waren.

Kijk .... en die verdeelstekker, die je daar rechts ziet liggen hierboven, die is belangrijk. Dat is nog zo'n ouderwetse. Niet geaard. Want we hebben ook nog zo'n mega oud lichtjessnoer met van die philips-lampjes. Uit de jaren zeventig. Die zijn veel mooier dan de nieuwe, vind ik. Het lijken net echte kaarsjes. Maar ze passen niet in een gewoon stopcontact, ze passen alleen in zo'n platte stekkerdoos.  


Oh en kijk die ballen daar. Die kocht ik 25 jaar geleden. Ik weet het nog precies, want ik liep toen bij de Intratuin in Hilversum met in de kar één pasgeboren baby, en twéé peuters op het plankje erachter, allemaal met glimmende ogen vanwege al dat moois dat daar te zien was.


En ik kocht toen twee dozen met kerstballen, rood met goud. Eén met sterren erop en één met ronde figuurtjes. Van die twaalf ballen zijn er nu nog vier over, en de kinderen zoeken ze altijd op in de boom.


'Heb je ze nog??' 'Ja hoor, we hebben ze nog, nog vier.'


   
Nou kom jongens, genoeg gemijmerd bij die oude spullen. De boel gaat in de dozen, dozen weer achter op zolder, en nu eerst naar buiten.


Want voor het spektakel binnen losbarst, wilde ik de kas schoonmaken. Dat is echt verschrikkelijk zo groen en vies als die is. Laatst waren de kippen naar binnen geslopen en ik zág ze niet eens vanwege de vieze ramen.


En die kippen overal poepen natuurlijk, en de hele bodem loskrabben. En oude komkommerslierten  hangen er ook nog overal, en er liggen omgevallen potten. Eén janboel! Dus, dat was schoonmaakklus nummer één. 


De kas!


Ik heb eerst de regenton leeggeschept en emmer voor emmer uitgegoten over de kasbodem. Die ton die moet ook worden schoongemaakt, en zo komt dat water nog van pas. Want de kasbodem moet je in de winter minstens éénmaal grondig doorspoelen. Het liefst met regenwater.


Eén zo'n ton is dan natuurlijk lang niet genoeg. Maar daarna kwam het schoonspuiten van de ramen, terwijl ik met een ragebol de groene aanslag weg borstelde, en daardoor kwam er ook nog heel wat water in de kas. Als je kas nog schoon genoeg is, zou je ook gewoon de sproeier een uurtje kunnen aanzetten.


Maar hoe dan ook, de bodem moet echt eens door- en doornat gemaakt worden. Voor je weer gaat zaaien en planten.En kijk hem daar eens blinken als een spiegel!!


De zon ging ook nog net schijnen! Toen leek het nóg mooier! En je kan er weer doorheen kijken. Haha geen kip die hier nog ongemerkt binnen komt! 


 

Nou dat ging alvast goed. Niet van het levensgevaarlijke trapje gevallen enzo, en geen ruiten gebroken. Mooi.


Vandaag startte de dag wat minder geslaagd. Want zodra ik de was buiten had knapte de grote waslijn en lagen de handdoeken in de modder. 


Poe. Nou, enfin, de week is begonnen, en dag één is achter de rug. De keuken is aan kant. En de rest van ons huis is laag, dus ik hoef nu niet meer op die trap. Wéér ... poe.


We aten vanavond een curry, met onder anderen deze ingrediënten, en verder nog met aardappelen en geroosterde walnoten. In het kader van wat vaker vegan eten. Wat ik best lastig vind. Vooral als je liefst alleen lokale (mijn eigen) producten wil gebruiken. 


Dusse ..... vegan 'streekrecepten' zijn welkom!😊


 


Mooi he? Nét vliegende schotels.8 reacties:

Doodongewoon zei

Allereerst nog de beste wensen voor jou en de jouwen. Hopelijk trakteer je ons ook dit jaar weer veel op inspiratie en experimenten want daar wordt ik heel blij van (al jaren).
De eerste week is bij jou een schone lei. Vandaag had je met de kas zeker eer van je werk!

Coby Breitner zei

Beste wensen voor het nieuwe jaar! Get nou ik hou ook niet van die schoonmaak hoor, maar ja wat moet dat moet. Morgen ga ik ook aan de slag. Prachtig die lucht. Ook hier midden in Den Haag was die te zien. Ik werk in het ziekenhuis middenin Den Haag, stond even bij een collega en keek tussen twee flats door en zei tegen haar, kijk nou die lucht hoe mooiiiiiii

MC zei

We hebben dezelfde kerstballenfilosofie : rood/goud en zo snel mogelijk de boom buiten om te planten. Al staat mijn boompje nu nog in de pot. Ik ga hem in de kippenren planten, daar staan er al 2 van vorige jaren. O ja, en na nieuwjaar de versiering weg, dat is ook een ritueel.
Ik hou veel van antieke kerstversiering. Mijn vader zaliger was antiekverzamelaar, dus er was een prachtige collectie, maar die is door de familie jammer genoeg weggegooid.

Ik vind vegan eten ook best lastig. Gelukkig heb ik eitjes van mijn eigen kippen, anders werd het helemaal lastig ! Onlangs heb ik de videofilmpjes van Alain Passard ontdekt op Youtube : hij is een Franse 3 sterrenchef die voornamelijk met groente kookt.
Hij is niet uitsluitend vegan, maar het geeft wel inspiratie (vb : https://www.dailymotion.com/video/x22trun )

Veel moed met de schoonmaak, Clarien !

RiaN, Adriaantje zei

Schoonmaken, wat is dat ook al weer?
Ik deed het altijd al puffend in de zomervakantie: 's ochtends werken en 's middags met de jongens op stap...
Maar nu ik niet meer werk, ai, ik ben het dit jaar vergeten.
Gezellige blog was dit!

Anoniem zei

Hallo Clarien,
Gelukkig nieuwjaar! Je kas ziet er schitterend uit, hoor!
Enne, tips om vegan te eten....Ik heb er eentje, en ik heb veel plezier van het kookboek van 2 Ierse broers; The Happy Pear.
Ze hebben ook filmpjes waar ze je laten zien hoe je heel makkelijk iets lekkers (allemaal "plant based" kunt maken. Op instagram zetten ze ook bijna elke dag foto's, je gaat ervan watertanden, haha.
Ben benieuwd of het je aanspreekt....

Met vr gr
Nicoline

Lies zei

Grote Beurt -> een noodzakelijk kwaad, Clarien.
Restjes(quiche) mooi én lekker.
't Is een spiegelpaleisje geworden, zelfs letterlijk!
Prachtige afsluiters!
Lie(f)s.

Anoniem zei

Moi Clarien en medelezers,
Allemaal een goed vruchtbaar en hopelijk gezond jaar gewenst.
Waar je ook over blogt, het is altijd gezellig om erbij te zijn 😊
Als straks alles weer spik en span is geeft dat een heerlijk voldaan gevoel en
Kun je weer lekker buiten spelen.
Alleen dat vooruitzicht geeft volgens mij de energie om door te gaan.
En dat gemijmer bij die gezellige kerstspulletjes is ook al zo'n heerlijk.

Ach sorry, je denkt misschien, je kan me wat máár, ik hoop dat het nu wat beter gaat 😉
Kop d'r veur wicht, je blog is geweldig om te lezen!

Groet'n uit de tuin van " de Bruin " (Greetje)Miki zei

Goed plan, die winterschoonmaak, want wie heeft daar in de lente of zomer nou zin in? Ik doe het ook, maar wel bij stukjes en beetjes.