Menu met ei.

on maandag 17 januari 2022Oogst uit de vensterbank. Dat kan ook altijd nog, als je geen tuin hebt.


Zoals bijvoorbeeld de citroengeranium. Door Editha ben ik die heel erg gaan waarderen. Zij doet de gedroogde blaadjes overal door. Zelf vergeet ik het vaak, het is zo'n plant die je snel over het hoofd ziet. Maar nu was hij zolang en slungelig uitgegroeid dat hij mij bijna bóven het hoofd groeide.


Dus heb ik de twee planten vandaag gesnoeid, de lange stengels eraf gesneden, en de blaadjes en stengels (in stukjes) liggen nu boven te drogen. Ik maak ze pas fijn vlák voor gebruik, en ze gaan dan bijvoorbeeld door cakebeslag of koekjesdeeg of ik zet er thee van. Editha gebruikt hem ook voor citroenvla, ik zal haar eens om het recept vragen.

Er liggen boven zo hier en daar nóg wat van die droog-projecten. Zoals pepers en pompoenzaden en olijfblad. Dat blad kreeg ik van Eva uit Portugal. Het droogt makkelijk op en krult dan heel mooi op tot smalle rolletjes.


Dat olijfblad gebruik ik voor thee. De smaak is vrij neutraal, dus er gaat ook nog iets van pepermunt bij voor de smaak. Olijfblad is net als olijven en olijfolie erg gezond. Je moet het niet zomaar in grote hoeveelheden eten, maar als thee gebruiken, of fijngemalen als poeder, in kleine hoeveelheden. Het is licht ontstekingsremmend en ook vocht afdrijvend.


Een goeie 'ontgifter' dus voor de organen.
Weer later vanmorgen, in de stal, bleek dat die stal weer eens een make-over had ondergaan. De Dames Koe vonden het zeker wat te donker worden, achterin, en er was een grote plank losgebroken. Ze konden nu mooi door het gat de kippen zien en een buurpraatje maken.  


Maarre ... 


.... als ze zo doorgaan ligt einde winter de hele stal plat. Dus, helaas, het gaat niet door, deze creatieve verbouwing. Die plank moet weer terug.


Ik heb hem eerst van binnenuit wat teruggepord. wat natuurlijk niet lukte, want ze zitten zo dakpansgewijs over elkaar heen. Dat moet je vanaf de buitenkant aanpakken. 


Eerst maar eens op zoek naar van diezelfde spijkers. Grote roestige nagels dus. Nou, die heb ik toevallig! Daar staat nog zo'n bakje, al wel vijf jaar, met precies wat ik nodig heb.


 

Het zijn van die dingen die jarenlang liggen te liggen en steeds denk je, wat doe ik er óóit mee, met die dingen. En ineens ... komen ze precies van pas! Deze spijkers waren perfect om die plank weer op zijn plek te krijgen.


Nou en als dat dan weer vastzit, dan ga ik daar verder eens kijken, hoe ziet het er hier eigenlijk uit? Hier tegen de buitenkant van de stal is de plek waar afgelopen zomer de buitentomaten stonden. 


Ik had afgelopen zomer iets bedacht als afdak, maar dat heeft helaas nooit gewerkt. Het waren palen, met plastic zeilen ertussen, die bij erge regen als beschutting over de tomaten heen uitgerold moesten worden. 


Weet je nog?Er was alleen één probleem. Nou, twee eigenlijk. Het was een ontzettend gedoe om ze uit te rollen. En dan bleef er ook nog steeds een bende water in staan, in die plastic zeilen. En oja, met een harde wind woei het hele afdak weg. 

Nee hoor, niks gedaan, dat 'uitrolbare' afdak. Komende zomer gaan we wel wat anders bedenken met die spullen. 


En daarnaast, daar was de rijstbak. Ook dat was een mooi project. Dat was bijna gelukt, met die rijst, alleen was de zomer net één maandje te kort. Haha we hadden bijna rijst maar toen werd het ineens herfst. Heel flauw.
Nu staat die rijst daar nog. Ik weet nog niet wat we komend seizoen gaan doen. Vooreerst laat ik het gewoon staan. De rijstplanten zitten nog muurvast met hun wortels. Wie weet zit er nog leven in. Gewoon maar laten staan dus, en kijken wat er gebeurt.


Dan, weer iets verder, langs het kippenhok. In het binnenhok zit een nogal onervaren jong hennetje te broeden. Winterkuikens grootbrengen is heel moeilijk. Afgezien van de kou zijn er ook meer vijanden op de loer.


Gelukkig heeft het hennetje een onderbuurvrouw gekregen, die elke dag onder haar slaapt. Zou die helpen de kuikens te beschermen, straks?? 🙈🙈


 


Hm. Leuk bedacht hoor Bekkie. Maarre ...... ik ga je toch maar in de gaten houden. 


Gelukkig zijn er nog drie hennen die gewoon leggen. Net genoeg voor een menu met ei
 

6 reacties:

Anoniem zei

Great picture after board back in place, but, I think your cow is really plotting her next move. What a fantastic picture! You can almost see the wheels going round in her head. The plotting has started.
Thank you so much for sharing.
Carmen in Arizona

Willem zei

Jij houdt je benaming voor de spijkers, officieel draadnagels, lekker simpel. Doet me denken aan mijn moeder. Die onderscheidde ook maar enkele soorten spijkers; boardspijkers, kleine latspijkers, latspijkers, grote latspijkers en rongen. Toen ik beroepshalve spijkermaten uit mijn hoofd moest leren, was ik vaak jaloers op de versimpeling die mijn moeder aangebracht had. Maar hoewel ik inmiddels de leeftijd bereikt heb dat er enige slijtage aan het benul begint te ontstaan, al bijna 13 jaar gepensioneerd en zijn de spijkermaten tijdens mijn werkzame leven ook opgenomen in het metrisch stelsel, ik ken nog steeds de 'oude Frans/Engelse maten van de meeste spijkers. Oudere timmerlieden zullen je probleemloos kunnen vertellen wat een 27/11 of een 24/12 is.

Lies zei

Heel mooi tafereeltje, Clarien, hennetje en Bekkie!
Lie(f)s.

Anoniem zei

Nooit geweten dat je citroengeranium kan eten. Weer wat geleerd.
Vraagje, hebben koeien smaak?

Unknown zei

Tuurlijk hebben koeien smaak, dat is de evidentie zelf :)

<3 Bekkie ! Maar zo dicht bij de toekomstige kuikentjes... brrr!

Hilde zei

"Grote roestige nagels" en "menu met ei",.. Zaken waarderen voor wat ze zijn en waardering voor het 'gewone' ;D

Leuk om weer bij te lezen allemaal, inspirerend en hoopgevend als altijd.
Succes met jullie missie!