Hoewel, de schuren zijn er ook nog. Maar dat is minder vervelend werk om die op te ruimen want dat is lekker buiten. Gisteren heb ik de container onder handen gehad. Dat was niet veel werk. Alle dozen even nakijken en de vloer vegen en dan nog wat spinrag weghalen. Dat laatste moet héél voorzichtig, want overal in de container zijn diertjes aan het overwinteren ...
..... ze zien er soms uit als onbenullige rafelige motjes, maar die vlinders en al die insecten die in je schuur hun winterslaap houden zijn Hele Belangrijke Diertjes .....
Als ik uit de container naar buiten kijk dan is het daar echt zo'n mooie diepblauwe januari schemering. Zo'n geheimzinnig waas hangt over alles.
Winters, kaal, geluidloos, sereen. Alles is in diepe rust.
🍞🍞🍞
Maar goed. Ik wou nog even terug naar dat maisbrood en die roggekoeken, van vorige week. Ik zou nog laten weten hoe die koeken bevielen. Nou, ten eerste brak het maisbrood doormidden toen ik het uit het blik haalde. Dat is het nadeel van zo'n groot, plat en nogal zacht brood. Het breekt makkelijk. Maar het gaf niks. Ik heb het in vier repen gesneden en de drie 'hele' delen zitten in de vriezer.
Het gebroken deel hebben we inmiddels alweer op.
Ik ga nu even in vogelvlucht door de verdere foto's heen. Je ziet hieronder een pot met een troebele restant van een batch appelazijn, waar ik water bij heb gegoten om het te verdunnen, zodat het op de compost kan. En er zaten nog twee dikke plakken 'moer' in. Ik dacht later, ik had die moer ook kunnen bewaren, en in stukjes invriezen. Om weg te geven aan wie wil. Want met zo'n moer kun je heel makkelijk een nieuwe azijn opstarten. Dat werkt net zo als bij zuurdesem, kefir, yoghurt, enzovoort. Als je eenmaal de goeie bacteriën hebt gevangen kun je eindeloos doorgaan met produceren.
Maar goed, helaas dacht ik er te laat aan en ligt de moer nu op de compost. Maar mocht je een azijnstarter willen, stuur maar een keer een mailtje, want ik heb om de zoveel tijd weer zo'n dikke plak moer.
Dan kun je in het voorjaar hier het bovenste laagje mulch afhalen en meteen zaaien of planten.
Ik heb ze losgetrokken en de koppen eraf gesneden. En om toch nog wat te redden van deze oogst heb ik ze ingekuild. Dus, een laag hooi, daarop bieten, daarop weer een laag hooi, weer bieten, enzovoorts. Tot je een bult met bieten hebt, met hooi eromheen.
Haha en zo'n bult noem je dus een kuil.
We zullen wel zien of we hier nog voer voor de koeien van hebben of dat het gewoon smurrie wordt. Jammer hoor. Maar enfin, wel weer wat geleerd. Hoe het niet moet.
Kijk, hier zie je de kuil (bult), compleet met kant-en-klare waakhond.
Maar dat is natuurlijk heel anders dan mosterd. Daarom heb ik vanavond weer een begin gemaakt voor mosterd. Het is echt één van de makkelijkste dingen om te maken. Wil je écht de pure mosterd? Dan heb je genoeg aan twee ingrediënten.
Mosterdzaad en azijn.
En dan zijn er nog steeds .... die lange lange winteravonden ... heerlijk, met een boek. Deze hier onder lees ik nu.
Prachtig boek. Helaas wel al bijna uit.
2 reacties:
Hoi, mijn man maakt ook azijn en gebruikt de moer ook voor kombutcha, een heerlijk fris drankje!
Hoe net weer, Clarien!
De 'kuil', het woord vind ik leuk, omdat het eigenlijk een 'bult' is!
Lie(f)s.
Een reactie posten