En wat was het leuk! Het was heerlijk in het bos. Ik begon maar meteen met vertellen dat zo'n tachtig procent van het bos eetbaar is. Niet alles is even smakelijk misschien, of heel voedzaam, maar wél eetbaar. Het bos is een enorme bron van voeding én van geneeskracht.
Er waren veel vragen en ook veel deelnemers die er aardig wat van wisten en die hun kennis weer deelden met anderen. Echt, héél erg inspirerend en wát een leuke mensen allemaal!
Ik had jullie beloofd om die info ook hier te delen. Doe ik hoor. Ik moet alleen nog even uitvinden hoe dat moet.🙈
Want dat hoort er dan ook weer bij natuurlijk! 😊
🍀🍀🍀🍀
Zaterdagmiddag ..... oogsten natuurlijk.
En 's avonds reden wij naar Bussum om te eten bij Linda en Ritse. Nou is Ritse gék op bietjes. Op rode bietjes. Ze eten die elke week wel een paar keer. Dus ... ik had voor hun een mand groenten mee ... én ....
In de auto heb ik mijn (erg ruwe) handen en voeten ingesmeerd met een paardenbloem-lotionblokje. Die uit de poffertjespan, weet je nog? Het zijn handige formaten, die poffertjes. Met één zo'n blokje kun je jezelf goed insmeren, en dan is hij ook meteen op. Niks geen potje of flesjes nodig. Ik bewaar ze in een kommetje in de koelkast.
En wat doe je er zoal mee? Boontjes? Makkelijk. Veel opeten, en de rest invriezen.
Komkommers bewaren .... is niet zo makkelijk. Zoetzuur maak ik niet meer dit jaar. Wat dan? Ik heb tien komkommers geraspt met wat kruiden, en toen alles met zout wat uitgeknepen, toen gespoeld en wéér uitgeknepen, en toen in porties ingevroren. Voor tzatziki ..... in de winter! Het zal wel wat papperig zijn, na ontdooien, maar hopelijk blijft de lekkere smaak bewaard!
De paprika's zijn met véél kruiden en knoflook en pepertjes en olie geroosterd. Drie kwartier in een matig warme oven. Toen de afgekoelde stukjes in een brandschone pot gedaan, en aangevuld met goeie kwaliteit olijfolie. Als smaakmaker in salades, pesto's, en op pizza's.
En van de vele kneusjes die er zijn zoals aangevroten paprika's, half rijpe en half rotte tomaten, nog niet hele maal rijpe pepers, te kleine aubergines .... heb ik de goeie delen afgesneden en met allemaal kruiden gekookt tot chutney.
Behalve de kruiden ging er ook nog een kop appelazijn bij en een halve kop suiker. Dan laten garen, kort pureren (het hoeft niet té fijn) en in schone potten. Vijf minuten op de kop en dan omdraaien en wachten tot je een klik hoort. Dan kun je het vrij lang bewaren, deze groentejam.
Het is van het één naar het ander!
Gewoon. Slenteren. Heerlijk lunchen.
De vorige is na een jaar erg dun geworden en behoorlijk sleets, maar hij beviel goed. En die 'spaghetti scrub' die je daaronder ziet, was in de aanbieding bij zo'n kookwinkel en die wilde ik nu eens proberen. Géén plastic, en géén zeep nodig.
Ik heb ze op tafel gelegd met het adresboek erbij. Hopelijk werkt dat!
En dan weer de tuin in! Alwéér piepers en uien.
De uien heb ik dit jaar laat geoogst en het loof is al bijna verteerd. Nu kan ik ze helaas niet meer ophangen in de kapschuur. Dat is wel jammer, want dat was makkelijk en het zag er mooi uit. Nu moeten de uien eerst gedroogd worden op tafels. En daar hebben we niet zoveel van. Dus er moeten zovéél mogelijk uien op.
Vanmiddag kwam Lorenzo, het neefje van Giuseppe, nog even langs. Hij was hier een paar weken, logeren bij oom Giuseppe, en helpen op De Zonnehorst. Vaak kwam hij ook hier even een praatje maken. Nu gaat hij weer naar huis en kwam mij gedag zeggen en Bella natuurlijk ook.
En hier zie je dus nog even zo'n Bigbeet van dichtbij, want ik slachtte er zelf ook eentje vanavond, voor het avondeten. Er was maar een halve Bigbeet nodig voor een vier persoons quiche. Het is alleen wel even een dingetje om ze doormidden te hakken.
Want ze zien er zo levensecht uit!!😨😨
... en ...... het spannendste en leukste nieuws heb ik voor het laatst bewaard!! Want KIJK NOU!!
12 reacties:
Gefeliciteerd!!!
Je hebt dan ook je best gedaan.
Wat leuk, jullie eigen rijst, geweldig Clarien.
Zou het mogelijk zijn om een paar zaadjes van die bigbeet te kopen van je?
Mijn miskleun van het moestuinjaar: chinesekool die er uit ziet als andijvie.
Bedankt weer voor je blog.
Groeten
Loes
Ben ook razend benieuwd hoe het met de rijst afloopt. Gevoelsmatig zeg ik dat de nachten in het najaar te koud worden. Vanavond na het eten nog een eind gefietst en het werd op enig moment behoorlijk koud en dat was nog redelijk vroeg in de avond.
Misschien een idee om zo'n rijstpol over te zetten in een emmer en deze in de kas zetten. Krijgt het overdag extra warmte van de zon en de afkoeling 's nachts zal minder hevig zijn. Maar voor hetzelfde geld heeft de rijst een relatief koele periode nodig om te bloeien en korrels te vormen.
Het ligt in de lijn dat rijst, zoals meer graansoorten een windbestuiver is.
Kortom, ik wacht met spanning de ontwikkelingen af.
gefeliciteerd met je rijst! nu hopen op mooi afrijpen
Zo,dat was het cadeautje van de dag.......Uitbreiding van het menu.
Hoe blij kan een mens zijn......
HOERA !!! Rijst !
Chapeau, zeg, Clarien, proficiat hoor.
Ik ben ook heel benieuwd naar het vervolg.
Wow, rijst! Gefeliciteerd! Zo leuk om te zien. Ben ook erg benieuwd naar het vervolg. Deze week is het alvast wat warmer.
geweldig, de volhouder wint.
Heb je al contact met Lassie?
Blij te lezen dat het zo'n geslaagde dag was, Clarien!
Wat 'n heerlijke lekkernijen! Leuk uitje! 'k Heb 'droog' besteld voor je. Bigbeet -> :-) ! Fantastisch -> rijst -> een tovertuintje heb je!
Lie(f)s.
Wat gaaf zeg! Rijst van eigen bodem ( hoop ik)
Alleen al het lef en de moeite om het te proberen is een groot compliment waard.
Ook ik volg alles sowieso op de voet en ben benieuwd hoe dit avontuur afloopt.
En inderdaad is de "bigbeet" erg interessant ( en z'n zaden😉)
Super knap dat je na drukke dagen nog puf hebt voor een blog!
Bedankt daarvoor!!!😊
Groet'n uit de tuin van " de Bruin " ( Greetje )
Wauw, super. Rijst!! Het is je gelukt. Misschien wel de allerallereerste in Nederland gegroeide rijst
Wat een leuk, mooi en goedgevuld blog en dus leven heb je! Wat een werk om het clubhuisje schoon te krijgen en wat fijn dan dat er zoveel mensen mee willen. En dan als puntje op de i ook nog rijst! Ook al kan het niet goed rijpen (het is tenslotte een prutzomer) dan weet je dat het kan en hoe het moet. Leuk hoor. Gefeliciteerd.
Wat gaaf zeg! Leuk filmpje Clarien.
Een reactie posten