Goud op goud.

on vrijdag 13 augustus 2021






Goeienavond! Daar zit ik weer op mijn werkkamertje, achter de laptop. Drie etmalen heb ik hem niet open gehad. Drie etmalen gevuld ..... met hele gewone dingen.   


Woensdag was ik bij mijn moeder, altijd leuk! Normaal gesproken doe ik dan wat klusjes voor haar, maar nu deed zij ook een klus voor mij. Met z'n tweeën hebben we onder de koffie vijf kilo boontjes gepunt. De tweede pluk van dit seizoen was het. Maar de boontjes zijn nog steeds mooi groen en fris.







's Avonds kon dat meteen door naar de tweede ronde, het blancheren. Als iemand daar een goeie tip voor heeft houd ik me aanbevolen. Zelf vind ik het nogal een gedoe, éérst moet elke portie boontjes een minuut of twee in een pan kokend water, en dan moet het metéén in heel koud water, om snel af te koelen. 


Maar na twee porties bonen is dat koude water alweer warm. Dus moet dat weer ververst worden.  


Dan gaat het in een vergiet, uitlekken, en per portie (van een pond) ging het toen in plastic zakken. Strak oprollen en dan kan het in de vriezer.


Vorig jaar heb ik de boontjes rauw ingevroren maar dat vond ik niet zo'n groot succes. Nu dit dus maar eens proberen.







Woensdagmiddag heb ik de knollen gewied. Daar is een filmpje van.







En donderdagochtend .... was weer bijentijd. Inspectie bij de volken. We hoefden dit keer niet veel te doen. Snel de ramen bekijken, en alles lijkt prima in orde. Dan gaat de kast gauw weer dicht, want je wilt de nijvere bijtjes zo weinig mogelijk verstoren. Wél kwam er tussen de twee honingkamers nog een koninginnenrooster.


Wat dat is? Dat is een metalen rooster, waar gewone bijen wél doorheen kunnen kruipen, maar de iets dikkere koningin kan daar niet doorheen. Dus kan zij niet in die bovenste honingkamer komen. En kan zij daar géén eitjes leggen. En blijft die kamer dus volledig beschikbaar voor de honingvoorraad.


Je moet er dan altijd wel goed voor zorgen dat in de onderste kamers véél ruimte is voor de koningin om haar eitjes te leggen. Bijen moeten altijd méér dan voldoende ruimte hebben voor nieuw broed, en ook om te bouwen. Anders kunnen ze aan het zwermen gaan. Of rare stukken aan de ramen aanbouwen.







En daarna ..... ging ik voor GOUD!!


Net als onze hockey dames! Haha, want ik had bij het goud delven even een krant nodig, voor in de kruiwagen, het was de krant van vorige week, en die las ik toen dus maar even. En toen pas zag ik de mooie foto's van een sterk staaltje werk van die dames. Ik meen me te herinneren dat het vier jaar geleden tijdens de spelen nogal een drama was met dat team.


Maar dit jaar wonnen ze dus goud. Prachtige foto's van hun acties! En .... let goed op, want het wordt zelfs goud op goud!


  





Kijk maar. Ik ging de haver oogsten. Nogal een mijlpaal, want die haver gaf grote problemen. Ik had nooit verwacht dat er nog oogst zou komen, van deze bijzondere naakte haver. Maar het is toch prachtig gerijpt.


Ook goud op de tuin dus. Mooie goudgele rijpe haver. Vele rijpe zaden, om komend seizoen mee te gaan zaaien!  


En dus .....  ging er goud op goud.








Toen de hockey dames nu dus voor de twééde keer waren bedólven onder een lading goud, ging die kruiwagen mee naar de kapschuur en daar staat hij nu nog, en ligt de haver na te rijpen. Hoe ik het gedorst krijg is nog de vraag.😅


De lunch bestond uit een pan vol gebakken groenten met een klein restje spaghetti en een blikje sardientjes. Heerlijk en makkelijk. Lang leve een tuin vol verse groente en blikjes vis!






En 's middags was het even stad-sfeertje snuiven. Lekker in Zwolle gewinkeld. Maar eigenlijk vooral heel lang op de brug naar de bootjes en naar de mensen staan kijken. Sorry voor de winkelfans ... daar heb ik geen foto's van. Zal er volgende keer aan denken want óók dat was leuk om te zien natuurlijk!


Eén receptje heb ik vandaag, van een doodgewone sla dressing. Dit keer bestond de dressing uit half azijn en half olie, en toen nog mosterd en honing erbij tot het flesje vol zat.


De olie, is de olijfolie van Eva, uit Portugal. De azijn is de bieslookazijn, die ik een week of wat geleden maakte. Gewoon, bieslookbloemen laten trekken in appelazijn. Na een week of twee, zeven. De bloemen bewaren en gebruiken in salades. 


De mosterd is ook zelfgemaakt. Mosterdzaad 24 uur laten trekken in ruim appelazijn, dan zeven, en fijn malen met een klein beetje peper en zout en suiker.


En de honing is die bloemenhoning van laatst. Waarin lavendel en kamille en teunisbloemen en nog het een en ander een weekje heeft getrokken. Toen heb ik de honing au bain marie een klein beetje verwarmd, en het toen gezeefd. Zo kun je dus ál die zelfgemaakte kruidenazijntjes, olietjes, honinkjes, en mosterdjes, gebruiken om samen een superlekkere sla dressing te maken. 






Hierboven zie je de combi van azijn en olie. Daar ging dus nog mosterd en honing bij. Dan goed schudden en in de koelkast bewaren. Het is lang houdbaar. Maar altijd snel op! 😊


Verder gingen de dagen voorbij met koeien verhuizen, véél visite, ook nog (hoe bestaat het) véél lezen, tussen de bedrijvigheid door soms een tukje op de bank, en soms ook kadootjes in de brievenbus.





 

Zoals vandaag .... dit boek van Maria Treben, van Harry, én een toepasselijke kaart van Anneke B, die al eerder een pakket prachtige spullen stuurde. Dank allebei! 😊💗


En ..... we zijn weer bij. Poehee.



6 reacties:

MC zei

Heel erg bedankt voor het filmpje over het wieden, Clarien.
Het is zeldzaam om zoiets zo duidelijk uitgelegd te krijgen.
Misschien vinden velen het te simpel om er woorden aan vuil te maken, maar het is toch een basisprincipe van goed tuinieren, denk ik.
Voor mensen zoals ik, die de praktijk missen, is dit heel kostbaar.

MC zei

Boontjes blancheren kan je misschien ook doen door ze kort te stomen ?
Weet niet of het dan sneller gaat, gezien je ze niet te dik mag leggen in de stoommand.

Lies zei

'k Punt m'n boontjes maar aan één kant, Clarien, waar die vasthangt , en 'k vries ze vers in.
Prachtig, je haver!
Lie(f)s.
@Kan jij mij een uitnodiging sturen om me te abonneren op jouw blog...? Zou ik dan elke keer een mailtje krijgen, Clarien.

Willem zei

Heb het nog nooit geprobeerd, maar zou blancheren ook kunnen in de magnetron? Waarschijnlijk even uitdokteren hoe en wat, maar het lijkt me in principe mogelijk. En daar is wss wel tijdwinst mee te behalen.

Lies zei

Sorry, Clarien, ik krijg die mailtjes dus (dacht ik al!). Je zit gewoon een tijdje in m'n spam...
Lie(f)s.

Hilde zei

Wat fijn dat je toch haver kon oogsten!
Mooie foto's, van je goud.

Ik heb helaas geen tips voor het blancheren van boontjes. Ik vind blancheren ook een hoop gedoe en heb laatst maar gewoon soep gemaakt met de sperziebonen. Desnoods vries ik die soep wel in, of maak ik er saus mee zoals jij eens hebt laten zien met courgettes.
Ik heb de planten niet kunnen bijhouden, ik zag dat veel van de oogst inmiddels in zaaigoed is veranderd..... maar goed, dat komt ook wel weer van pas.