Kindertuinen en Bijenmarkt.

on zaterdag 17 september 2016

Ze hebben dat heel slim aangepakt hier in Bussum. De imkervereniging zit pal náást de Kindertuinen. Dat betekent dat de bijen zát honing kunnen halen in al die mooie kindertuintjes, en de tuintjes groeien en bloeien weer heel goed door al die bestuiving.

En daar was vandaag de Bijenmarkt. Een grote gezellige markt vol met natuurproducten en zelfmaak dingen. Op het terrein van die twee clubs.

Een kleine impressie ....En kijk!! ..... daar heb je hun ook weer! Het gezellige Tassenteam! :D:D

Haha je kan geen markt op hier in de regio daar heb je ze weer hoor! Maar hier zaten we echt op onze plek, hier wilden de mensen wel graag een tasje van hergebruikt katoen bij ons kopen!

.... en vele andere hebbedingetjes die we speciaal voor de Bijenmarkt hadden gemaakt.


Een paar dingetjes even eruit lichten ... zoals ..... dat overal rondom de kramen gewoon de bijenkasten met bijen nog stonden. Ja die konden niet allemaal eventjes verplaatst worden natuurlijk. Vanwege de markt waren de openingen wel dichtgemaakt.

Maar ... die bijen, óók niet gek, slaagden er soms in toch een gaatje te maken. Zoals ook in een kast in onze kraam. Wolken bijen om ons heen, maar ze deden niks. Toch gaf het wat onrust, en toen kwam nét Liesbeth langs die de kast dicht maakte. Met tape.

Dat ging even goed. 


Maar ja ... die bijen willen eruit. En anderen erin. Dus wat gebeurt? Een hele tros bijen aan de binnenkant van dat tape gaat staan duwen. Héé-húp ...... héé-húp! Ja en als je dat lang genoeg volhoudt, en je bent een sterk volkje, dan krijg je dat tape dus gewoon los!

Nou daar waren ze weer hoor, de dames. Zoemen zoemen. We hebben ze maar gelaten. Ze deden ons niks zolang we maar niet pal in hun vliegroute stonden.

En nog iets anders ... want natuurlijk viel ik weer op een 'oud ambacht' namelijk van deze meneer:

Van bosjes roggestro vlecht hij een bijenkorf. Zo'n echte mooie korf, zonder kunst-raten en zonder plastic. In zo'n korf plaatst hij stokjes op precies de goeie afstanden zodat het voor de bijen aantrekkelijk is om daar hun raten te bouwen. Van de bijen in deze korf kan je geen honing aftappen. Zo'n volkje is puur natuur. Ze krijgen ook geen suiker.

Dat lijkt mij nou prachtig, zo'n roggekorf, voor bij onze moestuin. Zo'n korf die je zelf hebt zien maken. Maar de meneer werkt niet zo snel want hij moest steeds uitleg geven en het vlechten schoot niet erg op. Aan het einde van de marktdag had hij er ééntje helemaal klaar.

Ahem, meneer .... is die héél misschien te koop?

Ja hoor, na mijn verhaal waar die korf komt te hangen, en een hartelijke uitnodiging om bij ons langs te komen en misschien een workshop te houden, mag ik hem kopen. Hij ziet het wel zitten, zijn korf bij ons in Punthorst.

'Wel een imkercursus volgen,' is zijn voorwaarde. 'Want je moet wel alles leren over zo'n volk.' Nou eerst moeten we nog een volk zien te krijgen. Mij benieuwen of ze er spontaan in komen.

Nou we hebben weer heel wat bij elkaar gehaald voor de planeet. Daar kan wel een wijntje af. Want wij zijn zelf ook planeet natuurlijk! :D:D

Voorlopig was dit onze laatste markt. Nu eerst weer tassen bijmaken en projecten verzinnen.

Proost, fijn weekend!8 reacties:

Es zei

Proost en wat een prachtige korf!
X Es

Anoniem zei

Hoi Clarien,

Vanwege een chronische ziekte ben ik heel veel thuis, en kan gelukkig genieten van kleine dingen. Maar via jouw blog kom ik ook nog eens ergens, en ik wil je graag bedanken voor alle positieve energie!

Hartelijke groet,
Marjolein.

Anoniem zei

Wat een prachtig verslag! Dank voor de vriendelijke woorden aan ons adres. Jullie passen perfect op onze markt, echt een aanwinst! En als je volgend jaar de basiscursus wil komen volgen (degene die nu begint in November zit al vol), laat dan maar weten!
Met vriendelijke groet namens de Imkervereniging Bussum,
Dirk van Dijk
(secretaris)

Clarien zei

Kijk daar word je nou blij van, van zulke feedback!

Barbara Fris zei

Ik zit zo te genieten van hoe fijn dit allemaal loopt en super goed bij elkaar past!!!
Heb echt genoten zaterdag.

Anoniem zei

Clarien bedankt voor je leuke blog weer ! Ken je het tijdschrift Landleven? Is erg de moeite waard met o.a. ook oude ambachten, manden vlechten en alles over het Landleven dat je staat te wachten!
groet Linda

Clarien zei

Leuk, van't weekend even bij Bruna kijken! We hebben toch nog van die bonnen die maar liggen te slingeren!

Anoniem zei

Jammer dat ik niet kon komen. Erg gezellig daar. En die workshop voor een Bijenkorf! Leuk! Laat maar weten wanneer. Grt. Ineke.