Ondertussen ... in Moeskers Moestuin

on maandag 19 september 2016



Tja hoe gaat het daar eigenlijk na al die maanden van ....... verwaarlozing?

Nou ... dat hangt er van af door welke bril je naar de tuin kijkt. Als tuinder zeg je .... ohhh alle groente is doorgeschoten ... alles is overwoekerd door netels en teunisbloemen en perzikkruid en knopkruid .... oh oh oh waar zijn mijn groenten gebleven???

Maar .... als ecoloog roep je uit: Wat een ge-wel-di-ge tuin is dit!! Kijk nou op die bloeiende venkelschermen!! Op elk scherm zitten zo maar 5 tot 6 bijen. En vele andere insecten. Wat veel verschillende kruiden groeien hier en wat zijn er ontzettend veel dieren.







Hééél blij wordt de ecoloog hiervan.

Nou, kies maar. Welke bril zet je op?

Er is ook nog oogst te halen. Een paar duikboten van courgettes, die neem ik mee. Er wordt vaak gezegd dat je de courgette heel jong moet eten. Klopt, is ook heel lekker, maar je moet ook volwassen groenten eten. Die hebben meer te bieden aan vitaliteit en anti-stoffen. En je kan ze veel langer bewaren.

Tikkie meer vezels, dat wel natuurlijk. Dus je moet kauwen. Nou en? Beter voor het gebit en voor de darmen. Tikkie minder zoet ook, dan de baby-versie. Maar suiker krijgen we toch al wel genoeg.





En deze ui heeft prachtig gebloeid en de bloemen zitten vol met zaden. Deze ui, de Sturon, heeft het enorm goed gedaan dit jaar dus we nemen dit zaad maar mee. Voorzichtig ... de bloem in een zakje meenemen, en thuis boven een bakje laten drogen tot het zaad eruit valt.

Je kunt als je nieuwsgierig bent alvast wat zaadjes uit een bloemetje knijpen, mooi zwart zaad is het wat lekker ruikt naar ui.






Ik loop verder over Moeskers Moestuin .... het is hier wel een troep hoor. Wat een luie tuinder zit hier!! :D

Kijk nou in de kas, het staat vol met oude rotzooi, konijnenhok, planken, vieze lege kweekpotten, en er tussen liggen bossen bonen te drogen. Die bonen, Borlotti's en Kidney's zijn het, ik weet niet hoor of dat wat wordt. Ze hebben weinig zon gehad en veel plaag.





Buiten op de bedden (bedden? zie jij bedden?) is het genieten van de kruiden en het gezoem. De Zinnia's hebben zich spontaan uitgezaaid, ik zie Malva's en Moederkruid. Mooi hoor.

Voor diegene die wil weten wat er met deze tuin gaat gebeuren .... er zijn genoeg mensen die hier wel willen tuinieren. Maar ik verwijs ze door naar Ruud. Het is zijn terrein en hij moet bepalen of hij hier weer een tuinder wil en onder welke voorwaarden. Het is hard werken hier, maar een tuinder die met een strak plan en een hoop energie komt maakt wel een kansje.






Ik neem nog wel even de oogst mee natuurlijk!

En dan de komende weken hier aan het opruimen.

De worteltjes waren een verrassing. Geen idee dat de konijnen nog wat hadden overgelaten. Je zou denken, dat konijnen het liefst wortel eten, door Broer Konijn enzo, maar ik heb gemerkt dat ze veel meer van bietjes houden. Daar kunnen ze ook makkelijker bij. En zodoende ...... hebben wij nog een bosje peen!





Ook lag er nog wat van die zoete mais, uit Punthorst. Dus dat werd romige wortel-kokos-soep met mais vandaag.

De wortelsoep:  ... worteltjes schrappen en gaar koken met een tomaatje in stukjes en een ui in stukjes, pureren met het kookvocht, en op smaak brengen met wat zout, peper, verse basilicum, komijn, en een pakje kokosroom.

Dan de mais. Die haal je uit het blad, ook de haren goed weghalen (geef ze aan je huisdieren of zet er thee van, ze zijn heel gezond die haren), en kook de kolven 5 minuutjes in ruim water. Dan kun je ze zó uit de kolf eten, met wat boter, maar voor in de wortelsoep schraap je de korrels ervan af met een scherp mes.









En daar strooi je dan een handvol van over de soep. Een hele bijzondere combinatie is het, die romige soep met de zoete mais.

Van de tuin op het bord, het gaat gewoon door hoor in de herfst!





3 reacties:

Unknown zei

Mooi he die insecten , mensen staan er vaak niet bij stil hoe nuttig ze zijn. Hier loopt echt alles op zijn laatste benen in de tuin. Binnenkort gaat alles hier eruit als de laatste tomaten van de planten zijn gehaald, de bietjes uit de grond zijn etc kan alle loof enz op de compost en de grond even braak liggen voordat de tuinfees erdoor gaat en de knoflook gepoot gaat worden .En op het resterende deel de groen bemester gezaaid gaat worden.

Clarien zei

Welke groenbemester gebruiken jullie?

Unknown zei

Heb even voor je gekeken , het is winter tarwe die we hebben liggen .