Kantoorsoep, en de ruilbeurs.

on zaterdag 28 februari 2015Paul heeft helemaal de soep ontdekt. Ik maak die meestal op zaterdag voor bij de lunch, maar sinds een paar weken gaat er ook ineens bijna elke dag een pot soep met hem mee naar kantoor!

Normaal neemt hij een bakje rauwkost mee voor bij het broodje kaas, tussen de middag. Maar in de winter is een warme hartige hap bij de lunch niet verkeerd natuurlijk. Dus sinds een aantal weken kook ik op zaterdag zo´n acht liter soep. Een groot deel daarvan gaat in flessen en potten, voor doordeweeks tussen de middag. Als ik op de tuin werk neem ik dat mee in een thermosfles, gloeiend heet. En Paul neemt een pot mee naar kantoor, voor in de magnetron.

Het mooie van zo´n grote pan soep is dat meteen alle restjes ook daarin kunnen. Hoef je niks weg te gooien. Restjes groente, maar ook rijst of bonen kan gerust door die soep. Of wat vis of vlees. Wordt het alleen maar lekkerder van!

Ik deed er dit keer ook een blik kokosroom door. Dat is heel lekker, maar maakt de soep wel minder lang houdbaar. Mijn advies is ... als je zo´n ´weekendsoepje´ maakt, om de hele week van te eten, zet die flessen en potten in de koelkast, en zorg dat ze binnen een week of twee op gaan. Dan kan er ook rustig room enzo door.

Lien en ik gingen vanmiddag met z´n beiden op stap, naar Driebergen. Daar was een zadenruilbeurs, van allerlei bijzondere zaden en planten en stekken, dus als beginnend tuinder moet je daar wel even kijken natuurlijk.


Driebergen is een mooi dorp, als je van de bossen houdt. Het ligt aan het begin van de Utrechtse heuvelrug, en kolossale huizen staan er. Wat ik jammer vond was dat er een drukke weg dwars door het dorp loopt, de auto´s en bussen razen je om de oren.

Maar de zon scheen, en het was een mooie wandeling van het station naar de Kraaybeekerhof, waar die beurs was. Kijk deze boom stond al klaar om ons een dikke omhelzing te geven! haha ik begrijp ineens waar het boomknuffelen vandaan komt! Je zou hem toch zo een dikke zoen geven?

Ik zal niet alle foto's plaatsen hier. Maar ik ben blij met dit soort initiatieven en beurzen. Want, wist je dat bijvoorbeeld onze 'paprika' de kans loopt om 'opgeeist' te worden door organisaties, die er dan octrooien op wil aanvragen? Alleenrecht!!

Als dat ze lukt, mag NIEMAND meer een nieuw paprika ras opkweken, alleen zij. En de paprika wordt dan genetisch zó aangepast, dat er geen vruchtbare zaden meer in groeien, en dan ben je voor zaadjes dus aangewezen op één bedrijf, die het alleenrecht heeft. En  .. een vrucht zonder zaadjes ... dat is drama natuurlijk. Zo'n vrucht is lang niet zo vitaal en voedzaam als een vrucht mét zaadjes.Nou, dat is doodeng allemaal, dat soort dingen. En daarom zijn deze beurzen zo belangrijk. Kleine moestuinders en consumenten die gewoon onderling hun zaden ruilen en doorgeven. Niks monopolies. Niks genetisch. Gewoon kleine schaal ruilhandel, en eerlijke en gezonde planten, mét zaden!

Okee dat wilde ik er even over kwijt!

Wij doken uiteraard de eerste de beste tent in met grote stukken taart en koffie.En hier hadden ze op een stand een prachtig mozaiek gemaakt, van bonenzaad. Ook een idee. Als je dat in dikke lijm doet heb je toch zomaar iets moois voor aan de muur.

Van bonen! :D


Ja ik zag veel moois. Ook een idee voor verhoogde bedden, en voor een kruidenspiraal met graspaden erdoor. Ik post ze hier even voor mijzelf, om te onthouden, weet niet of het allemaal goed te zien is ...Zo'n zaterdag is ook zo maar weer om he? En de maand ook, februari alweer voorbij. Nou gaat het echt beginnen op de tuin.

Jullie ook al aan het voorbereiden?

Vanavond nog even door de teeltplannen struinen om te kijken wat er volgende week allemaal moet gebeuren! Tot maandag weer!2 reacties:

Crafts 'n' Skills zei

Druk bezig en ook voor volgende week even kijken wat er dan weer de grond in mag. Wat een aardige boom!
En ja.. heb er hier en daar ook al wat van mee gekregen.. dat alleenrecht en geen moestuin meer.. Kan er met mijn verstand niet bij...

grandma zei

Heel goed zo'n beurs. Hoe halen ze het in hun hoofd he, alleenrecht, dom volk. Lekker ruilen, hoe meer soorten hoe minder kans op ziektes . Kom op mensen allemaal delen, ruilen en weet je wat, heb je zaad over , strooi maar uit in bermen , groenstrookjes :) overal iets te eten.