Aan het einde van de uitverkoop blijven in de winkel van die restanten over. Zo'n net-niet truitje dat niemand koopt, of zo'n sneue jas, net te kort, net de foute kleur.
Nou ... op mijn tuin staan nu ook van die winter uitverkoopjes ... een bak met restanten wortelen en pastinaak ... ziet er allemaal niet zo fris meer uit. En een bedje veel te kleine prei, in een vergeten hoekje. Een doorgeschoten koolrabi.
Ik ga er maar een grote pan soep van koken, van al die uitverkoopjes. Eerst alles verzamelen.
De pastinaken en wortelen liggen in een krat scherp zand. Dat is op zich goed gegaan, ze zijn niet voos geworden ofzo, door de vorst. En die paar preitjes leven ook nog steeds, maar ze groeien niet meer. Groene potloden zijn het!
Ergens staat nog een grote koolrabi, liggen nog een paar raapjes ... nou, maar es kijken wat er thuis nog is om er een beetje body aan te geven. Uien hebben we nog, en in de vensterbank liggen een paar kleine pompoentjes, te klein om er veel moeite voor te doen, maar in deze soep kunnen ze wel.
Wassen, alle lelijke plekjes eraf schrappen. Best veel werk nog, zo'n uitverkoop-soepje!
Er gaan alleen maar ingredienten door die uit de tuin komen. Uien hebben we nog, een paar aardappelen ook nog wel, knoflook, flink uitgelopen, maar dat geeft niks. En de zelfgemaakte bouillonpoeder.
Dan vier liter water aan de kook brengen, en alles erbij, in stukken. Als het zacht is gaat er per liter soep een eetlepel bouillon bij, en nog een paar koriander-ijsblokjes. Dan mag het gepureerd.
Er gaat géén room of boter door, want ik wil graag een deel van de soep bewaren voor de voorraad, om er een snelle lunch mee te maken, of voor in de thermosfles mee naar de tuin. En als je soep wil bewaren, moet er geen room in.
De soep die we meteen opeten, daar gaat natuurlijk wel een scheut room door. En, op het bord, nog een lepel mosterd en een kluitje boter. Prima soepje. Soms kan een uitverkoopje best meevallen!
Het was weer snoeiweek bij Land en Boschzigt. Vorig jaar heb ik al uitgebreid beschreven hoe je fruitbomen snoeit. Dat is makkelijker dan je zou denken. Mensen zijn vaak bang om iets verkeerd te doen, de boom te verpesten, maar een appelboom is sterk, kan best wat hebben.
Even grofweg ... begin altijd met kijken, kijken, .... van een afstandje. Wáár is het te druk in de boom, wáár kruisen takken, wáár zitten de waterloten? En dan snoeien, wat je weghaalt mag glad aan de stam weggesnoeid, tenzij je de tak juist een impuls wil geven, dan snoei je maar een deel weg, en knip de tak af net bóven een naar buiten wijzende knop.
Goed gereedschap is het halve werk. Scherpe snoeischaren en een takkenschaar, en een handzaag op een stok. Een gammele ladder (zoals wij die hadden) is niet erg slim. Met die gladheid roets je er zo vanaf. Met z'n tweeen snoeien is veiliger, dan kan de één de ladder vasthouden.
Wij waren met een hele groep, want we hadden ook ons opruimteam bij ons!
Ook de onderaanwas, dus de loten die uit de stam groeien, helemaal weghalen. Dat kost de boom alleen maar energie.
Als je een lange ladder hebt, is er een regel voor hoe schuin je die moet zetten. Remy laat dat hier even zien :D als je met je voeten tegen de onderkant staat, moet je met gestrekte armen nog bij de ladder kunnen.
Dankjewel Remy. Laat maar weer los! :D :P
Op de terugreis zag ik weer iets. Dit keer was het een troep blauwe reigers. Maar je herkent ze haast niet als ze hun nek zo in de veren hebben. Net een troepje kletsende mutsen vond ik het. Wel mooi.
Nog even langs de tuin, om die uitverkoopjes te halen .... en daar hing een kadootje!! Een geheimzinnig tasje, van een bezoeker, toen ik er niet was. Van Shirley!
Dankjewel Shirley, voor het nagelkruid, daslook, spruit, biet, en nog veel meer zaadjes.
Heel toevallig weer, ik had net van t weekend een bakje kolen gezaaid, maar het vakje waar de spruitkool in moet is nog leeg, want die zaadjes waren op!!
Eigen oogst ook nog!
1 reacties:
Oh wat heerlijk, zo maakte ik een bouillon van groentjes die nog in de la lagen :)
Een reactie posten