Leuke Projecten.

on zaterdag 20 augustus 2016

Goeiemorgen!!!!

En, hoe is het met jullie starters? Zijn ze al vrolijk aan het bobbelen en aan het gisten? Nee? Is het mislukt? Ja dat kan ook en dan kan je het maar het beste op de compost gooien, of er pannenkoeken mee bakken. Je desem kan namelijk gewoon door het pannenkoek beslag.

Hier is het een en al bubbels .... het is ook zo warm geweest, dan lukt het meestal wel goed.


Ja en vandaag is dag 5, en we zouden nu een desembrood kunnen bakken. Maar ik had er vandaag geen tijd voor en dus schuift het door naar morgen. Dus, als je meedoet, ook vandaag weer gewoon voeden zoals de vorige dagen. Als je tóch een brood wilt bakken vandaag kijk voor een recept dan bij Xandra.

De gembermix gewoon blijven voeden, elke dag één eetlepel suiker en gember.

***

Iets anders. Een verlengsnoer doormidden. Ken je dat? Zo waardeloos, middenin je klus ineens .... rang, dan doodse stilte. Snoer kapot! Bij ons gebeurt dat om de haverklap omdat we nog beginnende klussers zijn natuurlijk. De kinderen hebben Paul er mee gepest door hem op vaderdag een serie verlengsnoeren te geven ... voor alle toekomstige ongelukjes. Ja want het grappige was ... hij was er zo vaak doorheen gejengst, dat hij het bewijsmateriaal verstopte! :D  Kijk hier, ook zo'n exemplaar!

40 meter verlengsnoer, gewoon pats doormidden.
Nou zijn we inmiddels ook al aardig handig geworden in het repareren van zo'n kapot snoer. Zo'n kroonsteentje moet ertussen, en dan blauw bij blauw en bruin bij bruin. Maar hee .... deze heeft óók nog een gele!

Omdat het een geaard snoer is dus. Maar hoe dat dan moest met een kroonsteentje, dat wisten we niet.

Dus dat snoer ligt al weken in de schuur. Maar vandaag ...... is er Repair Cafe in Bussum!!!In het klooster De Marienburg, waar we een paar maanden geleden ook al een markt hadden, daar is nu het Repair Cafe. Ken je dat?

Dat is zo'n leuk initiatief. Het idee is dat je daar je kapotte spullen brengt, en dat wordt door handige vrijwilligers dan gerepareerd. Gewoon mensen uit het dorp, die zich daarvoor hebben opgegeven. Naaiklussen, technische klussen, kapotte fietsen, name it.

Spullen worden dan veel langer gebruikt, en je leert zelf als dummie ook nog es wat, want je zit tegenover de 'maker' en kijkt toe terwijl jouw ding gemaakt wordt. Foto's maken dus!! Dan kan je het de volgende keer zelf! Nou kijk maar mee in het klooster. Gezellige boel hoor!


In Bussum is het Repair Cafe ééns per maand. Ze zitten elke keer op een andere plek, zodat ook iemand die slecht ter been is, er op kan rekenen dat het vroeg of laat een keertje bij hem of haar om de hoek is.

De vrijwilligers doen alles dus voor nop. Nou ja, soms bakt iemand een taart of iets ander lekkers voor ze.

Het gaat allemaal heel gestructureerd. Je meldt je bij de balie, vertelt wat er kapot is, en dan kom je in de wachtrij. Je kunt dan aan de leestafel koffie drinken en een praatje maken. Of rondkijken. Er is zo'n man, zo'n soort omroeper, die roept dan ineens CORNELISSE!! (dat was ik) en dan ben je aan de beurt en ga je tegenover de persoon zitten die jouw kapotte ding gaat maken.

En je kijkt gezellig mee.
Mijn snoer is niet gemaakt helaas want de rubberen stekkers en contrastekkers waren op. Want met zo'n kroonsteentje en een stukje ducttape, nee-ee!! Dat mag echt niet! Daardoor ontstaan al die binnenbrandjes, zei mijn reparateur. Het moet allemaal heel officieel en met de goeie spullen.

Er was geen tijd meer om die spullen te kopen en terug te komen, dus ik ga volgende keer wel weer langs. Hoewel we het nu best zelf kunnen maken want mijn reparateur heeft een tekening mee gegeven hoe we het kunnen maken.

Ik keek nog wat rond. Het zijn echt niet alleen oudere mensen die nog dingen kunnen fixen, er zijn ook jonge mannen en vrouwen die dingen kunnen repareren. Computers bijvoorbeeld, allemaal jonge mensen daar. Wat leuk om te zien dat die ook hun zaterdag belangeloos opofferen!Er zijn zoveel mooie projecten overal gaande. Vandaag hoorde ik van een mevrouw, die vertelde dat in haar buurt een buurt-app is opgestart voor buurthulp. Als je je enkel hebt verstuikt kun je zó even app-en of iemand de hond een paar dagen kan uitlaten. Of heb je hulp nodig bij vervoer naar de poli? Gewoon even app-en en iemand komt je rijden.

Nee .... het gaat echt niet zo slecht hoor allemaal op de wereld!

Nog zo'n leuk project is dat van Esther en Berry. Esther, je weet wel, die ook vaak gezellig meebabbelt hier op het blog. Háár Berry fietst in 135 uur maar liefst 1616 kilometer door de bergen van Italië. Om aandacht te krijgen voor een goed doel, het bijeen brengen van weer 1001 andere goeie ideeën. Als je er meer over wil lezen kijk hier en hier.

Succes Berry met die laatste kilometers!!!

En dan dit, iets kleins, maar ook heel leuk ..... een echtpaar dat een ieniemienie tuintje in Amsterdam heeft aangelegd, op een houten balk, in de Herengracht! Haha wat een mop! Daar zijn ze de hele zomer zoet mee, aarde brengen en zaadjes, en gieters met water als het droog is. Eén rubber bootje en twee gieters hebben ze geïnvesteerd ...  wat een lol zullen ze daarvan hebben!
Hier op mijn werkplek liggen ook nog aardig wat van die Leuke Projecten. Vanavond even sorteren en dan is het wel weer mooi voor deze week!

Allemaal nog fijn weekend, morgen laat ik het broodbakken zien, en voor de rest, tot maandag weer!

6 reacties:

Es zei

Tot maandag en bedankt voor het delen, hup Berry!!! Hij zit nu rond de 1200 km!
X Es

Es zei

En ik hoop dat je zelf ook nog een idee dropt :) enne laat jouw wielrenner maar eens langs de Proloog fietsen, leuk!

Clarien Cornelisse zei

Ik zal de hele club eens langssturen! :D

Es zei

gezellig Clarien :)

Mrs.Lavender zei

Een twee jaar oude en hele dure broodbakmachine deed het niet meer, en dan komt het,heb ik de bon nog, zal ik hem opsturen, terug naar de winkel, en wat gaat dat kosten. En zo gingen er maanden voorbij, tot ik besloot hem maar naar de kringloopwinkel te brengen, maar ineens zag ik iets van het repair-café hier in de buurt, voor een bijdrage van 5 euro was hij met een kwartier gerepareerd. Inmiddels draait hij tot mijn grote plezier weer volop.

Henriette goossen s zei

Toen wij nog in A.dam woonde had je bij ons in de buurt ook een repair cafe , hier in Roemenië is het eigenlijk bij vele thuis een repair cafe oftewel dingen repareren is hier nog heel gewoon en kan je het zelf niet dan weet je buurman of een ander wel weer iemand die dat voor je kan doen tegen een kleine vergoeding en de materiaal kosten.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...