Gemberbier, mét en zonder alcohol.

on woensdag 24 augustus 2016Afbeeldingsresultaat voor gemberbierDe starter voor het gemberbier is inmiddels al acht dagen gevoed, en het is hoog tijd om daar werk van te maken. Je hebt nu nog nodig, citroenen, suiker, een paar lege petflessen, en een zeef met een doek, en een kan. En als ook gemberbier met alcohol wil maken, dan ook wat gewone bakkersgist.

Want gemberbier is normaal gesproken alcoholvrij. Dus ook geschikt voor kinderen.

Okee, begin met het zeven van je starter door de zeef, waarin je een schone doek legt. Knijp het restant goed uit zodat alle vocht eruit komt. Bewaar het restant in de doek. Dan neem je twéé plastic flessen van 2 liter, en zet daar een trechter bovenop.

Ik had geen trechter voor die maat, maar dan kan een rolletje karton met een plakbandje ook.

In beide flessen doe je één kop suiker, en het sap van één citroen. Dan giet je per fles zo´n 200 gram van de gezeefde starter erbij. Als je er alcohol in wilt doe je in de fles ook nog 1/4 theelepel gist. Nu een klein beetje water erbij, en de fles even goed schudden.

Tot slot vul je de flessen tot ongeveer 8 centimeter onder de rand met schoon kraanwater. Dop erop, even omkeren, en op het aanrecht zetten. Met deze warmte zal het heel snel gaan gisten en borrelen. Misschien moet je, als de fles héél snel opbolt, tussendoor een keertje de dop even los en weer vast draaien.

Het suiker wordt omgezet in koolzuur. Bubbels dus. Dus je krijgt straks een lekker bruisende frisdrank, die naar gember smaakt. gemberbier. Oftewel ginger ale. Van het restant in de doek kun je nu een nieuwe starter maken, in een schone pot. Gewoon weer opnieuw beginnen bij dag 1.

Markeer de fles waarin je de bakkersgist hebt gedaan zodat je straks niet je kinderen of je schoonmoeder per ongeluk dronken voert .....

... nou ja, valt wel mee hoor!  :D   Als je de fles tijdig in de koelkast zet is het alcoholpercentage niet zo hoog, maar dat komt morgen.

In de tuin groeit alles ons een beetje boven het hoofd .....


Kijk deze hierboven is al over zijn hoogtepunt van de bloei heen ... heel nederig buigt hij het hoofd omlaag .... hij gaat zaden maken.

Maar dat is juist het belangrijkste!

Jaja al die zonnebloemen om de kas heen, ze spurten linea recta de hemel in.

En ondertussen, in de kas .... daveren de tomatenplanten maar door en door en door!! Ik ga het volgend jaar heel anders aanpakken met de tomaten. Want wat ik gemerkt heb na al die jaren van tomaten opkweken ... dat je met al dat kunst en vliegwerk van dieven en aftoppen en blad wegsnijden en opbinden ... dat je daarmee de tomaat alleen maar verzwakt!! En vatbaar maakt voor ziektes.

De tomaten die ik helemaal vrij heb gelaten, die presteren als een tierelier! de ranken groeien tegen de klippen op en groeien over de grond, en ze worden niet ziek, en ze gaan maar door met nieuwe bloemen en nieuwe vruchten.


Ja zo leer je ook door te doen. Niet alleen maar wijsheid uit boeken halen dus.

Nou geniet van deze prachtige toegift van de zomer! En je lekker verheugen op dat heerlijke koele gemberbier, over een dag of twee!!
3 reacties:

Ellen zei

Interessant dat over de tomaten. Dit jaar is de phytophthora wel heel erg. Nou staan ze bij mij nu nog buiten, dat zal ook schelen. Volgend jaar kunnen ze de kas in, die mijn man Frank nu aan het bouwen is. :) maar dat ga ik zeker uitproberen.

Helena zei

Toch de ' one straw revelution ' lezen Clarien . Je kunt hem downloaden in pdf. Gewoon de titel googlen. Helena (als je van de winter weer wat meer tijd hebt ;-) )
Die gemberbier ga ik binnenkort eens proberen. Lijkt me heerlijk.

Clarien Cornelisse zei

Dank voor je tip ik vraag hem voor mijn verjaardag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...