Betrapt!!

on donderdag 9 april 2015Nu kan je goed zien wie er de oorzaak van is dat mijn granen niet opkomen. Juist! Jan Rap het konijn! Hij heeft in de winter alle jonge granen afgeknaagd, hij had zeker ook gehoord dat Tarwegras zo gezond is! Nou, geen tarwegras en geen speltgras meer te bekennen hier ... de konijnen vonden dat lekkerder dan de wilde planten.

Natuurlijk, logisch, als ik konijn was zou ik ook liever jong en mals en zoet graangras eten, dan dat taaie spul!  


En nóg een heterdaadje. De narcis-etende hommel! Nou ja zeg. En van Sijmen weet ik dat de hommel ook straks de bloemen van de tuinboon gaat opknagen, want die hommel is te dik voor dat smalle bloempje, en dan bijt hij gewoon een gat in die bloem om bij de honing te komen.

Maar je kan het ze toch niet kwalijk nemen? Zo'n beestje wil ook leven!

Oja en ook nog een heterdaad hier in de straat!! De buren! Al die prachtige compost gewoon aan de straat! Zonde!! Gelukkig zal de gemeente het wel composteren, maar ja dan moet je het weer terug kopen. Je eigen compost. Dat is wel een omweg.
Ach ... het is waarschijnlijk een kwestie van tijd allemaal. Ik heb jarenlang gedacht dat het moestuinieren ook een soort van gekte was voor een klein clubje mensen in een klein hoekje ... en kijk nu ineens .. iedereen is aan het groente kweken!! Dus je compost zelf houden, en zelf verwerken, zal ook wel een kwestie zijn van één of twee jaar!

Dan kunnen die groene bakken weg! Of ... maak er een compostbak van! Kraantje eronderin, en klaar!

Nou ja en zelf ben ik ook betrapt! Bij de Gamma. Op heterdaad betrapt door een vriendin bij het kopen van een niet biologische groenteplant :D:D  In plaats van netjes opkweken uit zaad ... nee hoor, gewoon kant en klaar bij de Gamma gekocht voor 5 euro. Een mooie paprika plant. Lekker, paprika's uit eigen kas!

De truck is, je mag best principieel zijn, maar wees nooit te streng. Niet voor de dieren in je tuin die gewoon eten omdat ze honger hebben, maar ook niet voor jezelf. Zelfvoorzienend leven, goed voor de aarde zorgen, duurzaam en gezond bezig zijn, allemaal prachtig ...

....  maar een stuk slagroomtaart en een lekker wijntje of es een een kant en klaar gekochte plant, dat mag best!

Tja wat al dat zaaien betreft .. dat laat ik zien als de kas hier thuis helemaal vol staat en alles weer netjes is ....  alleen nog even iets over de komkommers. Wist je dat er buitenkomkommers en binnenkomkommers zijn? De buitenkomkommer is steviger, heeft een harde schil, is kleiner en heeft een soort kleine stekeltjes. Die je er heel makkelijk af poetst.
En de binnenkomkommer oftewel de kaskomkommer is gewoon zoals je die kent uit de winkel. In de winkel koop je dus altijd kaskomkommers. Maar voor thuis is het wel leuk om die buitenkomkommer te kweken. Omdat je waarschijnlijk ook helemaal geen kas hebt. En zelf vind ik hem lekkerder. Nou ja hij heeft gewoon een smaakje, terwijl de kaskomkommer eigenlijk een beetje naar niks smaakt. Naar water.
Koop nu alvast komkommerzaad, en dan kan je vanaf volgende week beginnen met voorzaaien. Ik heb ze al gezaaid, maar ben altijd een beetje vroeg. Omdat de komkommer niet altijd opkomt zaai ik er twéé per bakje. Hou ze binnen totdat het plantjes zijn met tenminste vier blaadjes, en dan langzaam buiten afharden.


5 reacties:

Spaarmoeder! zei

Ik heb voor jou vandaag een paar kleine plantjes van de linde in bakjes gedaan en een paar in de tuin laten staan ( voor als het mis gaat). Als ze stevig genoeg zijn en echte planten worden komen ze je kant uit!

cin zei

De hommels blijven hier van de narcissen af. Ze zijn te druk bezig rond de smeerwortel en het longkruid. Half februari kon ik ze al vinden op het oosterse komkommerkruid, onlangs pas ontdekt wat die grote vaste planten waren en dat ze even eetbaar zijn als hun eenjarige broertje. Mocht je interesse hebben wil ik best wel zaadjes verzamelen van al deze paarse schoonheden. Je kunt nooit genoeg eten voorzien voor de beestjes, toch. Ik weet niet of het lukt om ze te zaaien want het zijn alle drie planten die zich prima voortplanten met uitlopers...ik heb ze nooit hoeven te zaaien.

Clarien Cornelisse zei

Wat leuk die linde stekjes! Dankjewel spaarmoeder. En Cin dat komkommerkruid heb ik al in de achtertuin, goed idee om een paar stekken in MM te zetten, dat gaat dan venzelf wel de hele tuin over daar

Crafts 'n' Skills zei

Tja.. toch wel errug lief.. zo'n konijn in de tuin..

Ik denk vaak als ik een eend over zie steken: schiet toch op joh! Maar direct er achter aan: hoe even! Wij zitten in hún wereld, zij niet in die van ons! Wij hebben hun gebied betegeld en bestraat....

Wij zijn dol op alle levende wezentjes (ok.. de wespenplaag die hier al heerst wat minder!!), maar moeten soms ook nog leren ze hun gang te laten gaan..

Fijn weekend!

Elisa van Propvol zei

Oh die durft, maar stiekem ook wel lief ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...