Toch ziek

on dinsdag 14 april 2015
Hier uit het raam is de prachtige ijlblauwe aprillucht te zien. Er zweven twee roofvogels op de thermiek. Al minutenlang zie ik geen vleugel bewegen.

Helaas was die hooikoorts van gisteren geen hooikoorts. Maar gewoon griep. Bah ... net in die mooie week.

Maar goed, er zit ook een lichtpuntje aan ... ziek zijn is waardeloos, maar als het goed is gaat het ná een griepje beter met je dan ervoor. Na ziekte volgt niet alleen maar herstel, maar wordt alles nog een tikkie fitter en gezonder gemaakt dan vóór de ziekte. Een soort ..... supercompensatie! Om nieuwe virussen de baas te kunnen.

Jammer genoeg werkt dat niet altijd zo ....

Soms blijf je eindeloos kwakkelen. Dat kan wekenlang duren, maanden zelfs, vooral als je weerstand laag is. Dan komt de griep steeds terug. Dat is vaak steeds hetzelfde virus wat nog in de hoekjes zit te koekeloeren en opnieuw aanvalt. Je hebt er wel invloed op. Ga liggen als je koorts hebt. Eet licht. Neem tijd voor herstellen.


mijn uitzicht


Nou dat was de juf weer. Ja dit verhaal vertelden wij ook in de sportlessen tegen mensen die onverantwoord zwaar en vaak trainden. Dan is er geen supercompensatie meer, maar dan pleeg je roofbouw en verzwak je. Dom, maar je ziet het heel vaak. Trainen trainen trainen. Niet genoeg herstellen. En uiteindelijk moeten afhaken.

Bij planten werkt dat, simpel gezegd, als volgt. Als ze ziek worden gaan ze óf dood óf ze herstellen en komen er sterker uit. Van zo'n hersteld exemplaar zou ik dan zaadjes oogsten! Misschien heb je dan ingebouwde immuniteit? Weet het niet zeker hoor!

Wat een praatjes he? Zeker een koortspiek. Ik ga nog even lezen. En een tukkie doen.
Tot snel weer
8 reacties:

Spaarmoeder! zei

Och, beterschap! Je blijft in ieder geval positief. En dit is nog maar het begin van een hele mooie zomer, wedden? Dus er komen meer mooie weken!

Hannah Bos zei

Beterschap!

Ellen zei

Beterschap!

cin zei

Word snel beter, want met dit mooie weer lijkt de tuin wel te ontploffen.

madelief zei

Heel veel beterschap, en probeer te ontspannen.Alles komt weer goed!

@nnemiek zei

beterschap en inderdaad jammer net met dit prachtige weer.....

leonie zei

Beterschap!

Madam Elisa zei

Beterschap!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...