Intensieve teelt.

on woensdag 8 april 2015
Als je dit blog al wat langer volgt, weet je dat het doel voor dit jaar is .... om vijf gezinnen te voeden uit de tuin, gedurende dertig weken. Van mei tot november wil ik proberen om elke week vijf pakketten te oogsten, die gevarieerd en lekker zijn. En super super vers uiteraard!!

Voor drie van die wekelijkse pakketten heb ik al een bestemming. Maar voor twee pakketten nog niet, en die gaan waarschijnlijk naar de Groenteclub. Ik laat het aan Barbara over om te zorgen dat daar een goede bestemming voor komt. Er zijn altijd gezinnen waar een groentepakket heel welkom is maar die dat door omstandigheden niet kunnen betalen. Nou, voila!

Maar goed ... hoe kom je aan zoveel groenten van een niet al te grote tuin? Door intensieve teelt.
Op bovenstaande foto zie je mijn planning voor de drie bedden van het bladgewas. Elk bed is ruim acht meter lang en ruim één meter breed. Elk bed is in vieren verdeeld, dus in vakken van twee meter. Op elk vak kun je vier rijen groenten zaaien of planten.

Als je dat nou een beetje handig uitkient, kun je zelfs twee keer per seizoen oogsten van die vakken. Kijk maar op het schema. De cijfers in de rondjes geven de weeknummers aan. Je ziet dat je op deze manier heel veel verschillende bladgewassen kunt oogsten. Het hele seizoen een gevarieerd pakket!

En zo ziet een stukje van zo'n bed er dan 'in het echt' uit ..... op dit moment ......... je ziet dat een aantal vakken zijn ingezaaid, hier en daar staan al plantjes, en in het midden is een vak net bemest, dat spit ik door en daar zaai en plant ik vandaag. Daar achter staat nog de winterrogge. Daar is nog niks.

Op dat gespitte vak komen vandaag onder anderen twintig venkelplantjes. Die zijn een paar weken geleden voorgezaaid in een fruitbakje, en gaan nu de grond in. De kluit voorzichtig in stukjes breken, zodat de wortels niet teveel beschadigen. En dan gaan ze lekker in het zonnetje de aarde in. Ik heb nu al zin in die venkel, lekker met een gebakken visje en een wit wijntje!! Mmmmmm

Dag venkel, groei maar snel!!

Maar behalve blad moeten er ook andere dingen in die pakketten komen zoals wortelen en aardappelen en boontjes en aardbeien. Dat is allemaal ingepland in het teeltplan. Jaja daarom was ik daar zo lang mee bezig in december!

Vandaag wordt er ook een rij wortels gezaaid. Dat is een monnikenklusje, die wortels zaaien, want die zaadjes zijn zo ieniemienie. En ik zaai op een streepje wit zand, dan kan ik ze later goed herkennen, dat is makkelijk bij het wieden enzo.

Gelukkig gaan de wortels in grote hoeveelheden tegelijk. Een of twee hele rijen van acht meter, en die kun je dan jong oogsten, of wat ouder. Je ziet dat de wortels tussen de uien gezaaid worden. Dat is om de wortelvlieg te 'neppen'. En het is ook efficiënt want je gebruikt de ruimte intensief. Maar met zaaien is het lastig want je moet heel voorzichtig om die uien heen harken.

Pfffff wat een gedoe!Het kost wel een uur. Eén rij wortels. En dan is het zaad op dus morgen die laatste rij dan maar.

En dan komt Shirley op bezoek! Gezellig. Ze pluist de selderij zaailingen uit elkaar die ergens op een reserve bedje de aarde in gaan. Alles gaat er in één keer in, dus meteen voor het hele jaar selderij. Dat is ook zo'n plant waar je gewoon langdurig van kan oogsten.

Omdat het in de kas erg droog is wil ik die even sproeien. Ja en hoe kom ik hier op Moeskers Moestuin aan water? Nou gewoon uit de sportschool halen! Daar loop ik ook binnen voor een cappucinootje of een sanitaire stop, dus zo heel sober is het hier op de tuin niet hoor!

Om de hoek hangt een brandslang, waar een enorme druk op zit.Als je die slang helemaal uitrolt en hem op vol vermogen zet kan ik nét tot in de kas spuiten. Alleen wel zielig voor die jonge plantjes ... zo'n loeiharde straal .... ze liggen er helemaal plat van! Ik hoop dat Sijmen dit stukje niet leest, want zo hoort het echt niet!! Je moet die plantjes heel zachtjes en rustig beregenen een paar uur lang.

Maar ja hier kan het niet anders en worden ze dus gewoon platgemept! :D:D

Iets anders ... wat ik me afvroeg .... wat eten de bijen nu? Ik zie ze alweer vliegen met gele voetjes maar waar halen ze die stuifmeel vandaan? Voor de narcissen halen ze hun neus op, die moeten ze niet. Alleen de hommels kruipen soms in de narcissen.

En die kruipen er soms zo ver in dat ze er niet meer uit kunnen want ze kunnen daar achterin niet draaien. Dat bijten ze de bloem gewoon kapot. Deze hommel hieronder is net geland, die zit nog vóór in. Hopelijk is hij niet zo dom.

Als ik over de begraafplaats terugwandel vind ik de bijen! Dus dáár zitten ze allemaal!


Vandaag ... en morgen ... en het hele voorjaar en de hele zomer .... gaat het zaaien door. Dat is een continu klus. Wil je een continue aanvoer van voedsel dan moet je ook continu blijven zaaien. Steeds kleine beetjes.

Zaai vooral wat je lekker vindt. Bewaar wat van je favoriete tomaten. Ook al zijn ze niet biologisch je kunt ze bijna altijd zaaien en op jouw tuin worden ze vanzelf biologisch!

Nou, na al die gezonde plantjes is het even tijd voor iets anders!

Ja want je kunt soms ineens zo'n snack trek hebben als je de hele dag in de planten zit!!  :D


6 reacties:

Elisa van Propvol zei

Jeetje mina je bent echt heerlijk bezig!

véronique van den bossche zei

Hallo, Clarien,Ik zaai wortelen op 5 cm van de ui,want de ui is vroeger weg dan de wortel en de wortel groeit in de diepte en de ui oppervlakkig,een tip van de ecologische cursus tuinieren van Frank Anrijs.Dat spaart je meer ruimte nog.Deed dit al vorig jaar met goede resultaten
groetjes

leonie zei

Het zou wel heel tof zijn als je je doel haalt, elke week 5 gezinnen voorzien van verse groenten!!

Mevrouw Onkruid zei

wow! goed bezig clarien, wat ben jij toch goed in plannen! ik denk maar zo dat het je gaat lukken om elke week vijf gevarieerde pakketten samen te stellen. maar wat ik me afvraag en wat ik nergens op je blog terug kan vinden, hoe groot is het gedeelte van de tuin dat je bebouwd als moestuin? dan kan ik me een beeld vormen van de verhouding oppervlakte versus opbrengst :)

Clarien Cornelisse zei

het intensief gebruikte deel waar de bedden staan is ongeveer 9 bij 25 meter, daar kwam vorig jaar zo´n 450 kilo groenten vanaf

verder heb ik nog her en der wat bakken en kleinere bedden, ik denk in totaal nog zo´n 20 vierkante meter

en de groene kas is 2 bij 4, die kan dus wel honderd keer in die van jou!! :D

hee kom anders een keertje kijken!!

Clarien Cornelisse zei

Veronique ja dat is wel heel economisch gebruik! Bij mij gaat dat niet helemaal lukken, vorig jaar had ik de uien en de wortelen iets te dicht bij elkaar waardoor de wortelen in het begin te weinig licht kregen, ik zit nl in een bos en heb dus niet optimaal zonlicht ... Dus nu heb ik weer 20 cm tussen de rijen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...