Primeurtjes

on vrijdag 17 april 2015
  eerste primeurtje van vandaag .....  deze daslook in de voortuin ... spontaan daar opgekomenVerder ...  wat krantenartikelen die ik graag wil delen ...
.... bijvoorbeeld van dat boek in de NRC ... 'De Slimme Moestuin'. Het lijkt heel geschikt voor een beginnende tuinder. Alles mooi schematisch weergegeven en de nadruk ligt op de kleine tuin. Teeltplannen staan er ook in, en véél plaatjes. Nou, heb je daar wat aan? En ben je misschien snel jarig? :D

Nicolette kwam toen ik ziek was een krantje brengen omdat daar een artikel in stond dat ze 'net iets voor mij' vond.
Een journalist schrijft over 'een week zonder supermarkt'. En hij komt dan bijvoorbeeld het dilemma tegen dat je boter nog bijna alleen maar in de supermarkt kunt kopen. En dus ben je afhankelijk van het inkoopbeleid van die supermarkt molochen. Dus wat doet deze journalist? Hij koopt zo'n hand-karn en gaat zelf boter maken. Haha dat is zeker iets voor mij. Es kijken op marktplaats waar je nog aan zo'n ding kan komen!

Het was echt een boeiend artikel over een grappige poging om zelfvoorzienend te leven, voor een week dan, en over hoe afhankelijk we eigenlijk zijn ... Voor t geval je het wilt lezen het staat in de Groene Amsterdammer.

Vandaag voorzichies maar weer es naar de tuin. Op zoek naar wat primeurtjes, nieuwe dingetjes, want in april kan veel veranderen in een paar dagen. Het gras van overbuuf, en een bak met sla en kool plantjes ging mee.Ja heel veel primeurs vandaag!! De eerste radijzen, het eerste bloemetje aan de aardbei, en de sugar snap krijgt al van die schattige kleine rankjes. Van die vangarmpjes, om mee omhoog te klimmen. Maar er is nog geen klim-gaas! Klusje voor binnenkort!

En waar ik blij om ben is dat de wortel opkomt. Dat duurt altijd zo ontzettend lang dat je denkt het wordt niks met die wortel. Zeker wat verkeerd gedaan weer. Maar daar is hij hoor! Eindelijk.Ja en de rabarber is enorm. Ik breek alvast een steel af. Geen idee wat je met één zo'n steel kunt doen. In een smoothie ofzo. De trosjes knalblauwe bloempjes van de Borage zijn ook klaar voor de start. Nog een of twee van die dagen en ze knallen open ... dat is heel fijn want de bijen staan al in de rij voor die Borage bloempjes!

En kijk daar midden op de foto hieronder, in de wildernis, daar heeft een savooiekool de winter én alle omringende vijanden overleefd! Wat een toppertje! Hij heeft ook knoppen en gaat dus bloeien. Ja en dát zaad .... nou dat is goud waard! De kolen die daar uit groeien zullen het prima doen hier op het land en prima bestand tegen alle natuurlijke vijanden.

Jack en Jill! Ze staan in volle bloei. Volhouden jongens!
De eerste druivenbladeren. Nu ben je er nog blij mee, en over een maand of twee zucht je van AL het snoeiwerk eraan ... ja want die gaan als een speer, die druivenranken!

Vandaag mee van het land ....  groen voor in de sla, en de radijsjes en de rabarber, en een stapel potten want de pompoenen en de courgette moeten worden voorgezaaid. En de tomaten in grotere potten.

En dan nog een primeurtje .... een nieuwtje ... waar ik best nerveus over ben want door de griep afgelopen week loop ik DIK achter met voorbereidingen ...

Volgende week woensdag ... ga ik met vriendin Mirjam naar de USA! We gaan twee jaarclub vriendinnen opzoeken. Ilene in Annapolis, en Monica vlakbij Boston. En tussen die logeerpartijen door rijden we per auto dwars door de country. Dat lijkt me ook geweldig. Want ... toevallig voert die reis dwars door Pennsylvanie, het land van de zelfvoorzienende farmers. De Amish, de Mennonieten, de Quackers, allemaal van die boeren die alles nog met de hand (en paard) doen en maken.
Ik hoop daar wat van te zien, misschien een praatje maken, een groententuin bekijken. Hoewel niet iedereen open staat voor contact geloof ik ... maar dat zien we dan wel.

Maar goed, eerst nog heel veel te doen. De tuin in orde maken ... naar de kapper .. een koffer kopen ... de voorzaai van pompoenen enzo ... een verjaardag ... taarten bakken ... morgen de Wild-Pluk-wandeling met de Groenteclub ... bieten planten ...

en ondertussen .... hoor ik net ....  is in de familie vanavond een splinternieuw neefje geboren!! Wat een primeurtjes vandaag!!3 reacties:

Madelief Weideveld zei

Ha Clarien.
Wat een nieuwtjes weer....is die borage van jou eigenlijk geen smeerwortel?
Mijn borage (wit en blauw) is nog niet verder dan zaad in een bakkie...pfff....
Ben benieuwd wat vannacht brengt, want het zou koud worden.
Dag,
Madelief.

Clarien Cornelisse zei

Smeerwortel staat hier ook overal ... op 15 april zag je er een foto van, witte klokjesbloemen heeft hij. Het blad is iets kleiner, donkerder groen. Maar ze lijken erg op elkaar, tot ze gaan bloeien dan. Ja die kou maak ik me ook zorgen over, je voelt het nu al

Anoniem zei

Hoi Clarien, die sugar snap is bij mij ook opgekomen, echt genieten om ze te zien groeien! En de kapucijners en tuinbonen ook! Ik had ze via de post van jou gekregen. Geweldig. Wilde ik je even laten weten. Groetjes, Lenny

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...