430 kilo .....

on woensdag 12 november 2014


De oogst van 2014. Hoe zit het daar mee? Nou ik kan je vertellen ik ben stomverbaasd hoeveel er van de tuin afgekomen is dit eerste jaar. Als je het allemaal optelt geloof je het gewoon niet, wat een kilo's en kilo's. En waar is dat nou allemaal gebleven? Hebben we dat opgegeten?

... ik zie dat het op de foto niet goed te lezen is. Okee, even uittypen dan maar.

aardappelen  76,5 kilo
pompoen  10 groot en 10 klein
courgette  76 kilo (ruim 200 stuks)
sluitkolen  26 stuks
slakroppen  95 stuks
rode bietjes  128 stuks (zo'n 15 kilo)
worteltjes  5 kilo
spinazie en raapstelen  16 kilo
uien  25 kilo
groene boontjes  16 kilo
peultjes  9,8 kilo
tuinbonen (netto)  6,4 kilo
rabarber  8,5 kilo
knoflookbollen  266 stuks
Komkommer  30 stuks
tomaten  12 kilo
andijvie  11 kroppen
boerenkool en palmkool  4 kg
venkel  17 stuks
koolrabi  16 stuks
doperwtjes  2,2 kilo
snijbiet  1,5 kilo
prei  15 stuks
kruiden divers  6 kg
overig (bosui, bosknoflook, diverse bladgewas, radijs)  kilo of wat
Tot begin oktober had ik het bijgehouden hier op het blog, en daarna op losse papiertjes. Beetje rommelig bijgehouden, de ene keer in stuks, de andere keer in kilo's ....

Maar goed, alles opgeteld zitten we nu dan op ongeveer 430 kilo aan opbrengst !! En er staat nog van alles. Kolen, snijbiet, spinazie, raapstelen, pastinaken. En droogboontjes zijn er ook nog, in de kas en hier thuis. Die moeten nog gedopt. Maar ja die wegen haast niks.
Wat natuurlijk ook geholpen heeft, zijn de dubbele teelten. Van elk bed is twéé keer geoogst. Met wisselend succes, dat wel, maar toch. Mocht je een kleine tuin hebben, dan kun je ook kiezen voor een intensief gebruik, door er twee teelten op te zetten in een jaar. Dus een vroege voorteelt, en dan de hoofdteelt. Of ná de hoofdteelt nog een late nateelt. 

Kijk maar even mee als ik weer een teeltplan maak, misschien kun je daar voor jezelf ideeen uit halen. Die ga ik volgende maand weer maken voor 2015.

Ja en wat was er verder nog? Gisteren bij Land en Boschzigt hebben we een aantal penwortels van de witlof, die in de koeling lagen, eruit gehaald om ze in bakken te zetten. Nou waren die penwortels in de koeling ook al uitgelopen, wat niet de bedoeling was ...

.... dus dat moest er allemaal worden afgesneden. Mooi, weer wat geleerd. penwortels van witlof gewoon meteen in bakken zetten in het donker. NIET eerst opslaan in de koeling. En dus .. niet teveel tegelijk van het land oogsten.

In ongeveer 4 weken groeit het witlofkropje eraan. Ik ga de witlof op Moeskers Moestuin morgen in een bak zetten. 

Gistermiddag en vandaag was ik weer in het noorden. Natuurlijk is er weer een foto van een mooi oud kerkje, dit keer het mennonietenkerkje in Uithuizen.En op de terugreis, bij Zwolle, ben ik even van de snelweg gegaan en een stukje het platteland op gereden. Want daar stond ergens, prachtig midden in de velden, maar ook op steenworp afstand van 'Zwolle City', een mooi boerderijtje te koop. Met een lapje grond erbij. En zo'n echte oude hooiberg.

Gewoon ... alleen maar even gekeken ;)

Het was al te donker voor een foto van het huisje, maar iets verderop was een dijkje, en de zonsondergang. Ook mooi.Inmiddels heb ik zo'n beetje achterhaald waar die 430 kilo groenten is gebleven. Ja heel wat is door ons opgegeten, wel zo'n 150 kilo schat ik. Maar er zijn natuurlijk ook al die potten en kratten en flessen met voorraad. En er is veel weggegeven. En helaas ook heel wat bedorven en op de compost beland. Ja zo gaat dat soms

4 reacties:

Elisa zei

Wouw zo veel, ik ga volgend jaar ook is bij houden hoeveel ik in mijn kleine achtertuintje kan oogsten :D nu al zin in! Wel zo jammer dat we nog heel lang mogen gaan wachten!

Tante Titi zei

zo super veel zeg!

Helena zei

76 kilo courgette, hahaha. Zonder dollen, wat een super oogst. Ene , dat boerderijtje dat gaat er ooit wel komen, daar ben ik van overtuigd.

Teunie zei

Geweldig. Echt ik heb er maar één woord voor!

Teunie

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...