Plaatpizza met boerenkool

on woensdag 12 maart 2014

In de achtertuin staan nog de stronken van de boerenkool. En die zijn alweer uitgelopen!Ook de knolvenkel, die erachter staat, heeft weer frisse jonge scheuten.Beide groenten waren per ongeluk blijven staan. 

Nou, heel mooi, beide gaan op de plaatpizza vanavond! Heb ik mooi een recept van de week! Wel niet uit Moeskers Moestuin, maar daar zeuren we voor een keer niet over!

Eerst de bodem. Dit gaat erin ...


bloem, gist, zout en olie

Roer een eetlepel gist door 500 gram bloem, dan een eetlepel (of wat minder) zout erdoor roeren. Een scheut olijfolie, en ruim 250 cc warm water. Of ..... bijvoorbeeld wat lauwe sterremunt thee (die stond nog op mijn aanrecht), dat geeft een extra smaakje aan je bodem.Het deeg goed doorkneden, minuutje of vijf. Dan een uurtje laten rijzen op een warme plek met een natte doek erover. Dan mag je hem uitrollen tot een rechthoek, en op de bakplaat in een lauwe oven plaatsen voor de tweede rijs.Na een half uurtje ongeveer zet je de oven dan op 200 graden, om de bodem voor te bakken. Dit voorbakken duurt een kwartiertje.

Ondertussen maak je de saus. Wat moet erin? Gebruik je fantasie! Ik maakte de saus dit keer van ......
.............een klein beetje gehakt (kan ook prima zonder!), aanbraden met ui, knoflook, en vervolgens 10 grof gesneden tomaten erdoor. 

NIET ontvellen die tomaten! Veel te veel werk. En .... je haalt het gezondste eraf!Dan meteen ....... de boerenkool erbij. Je verwijdert de steeltjes, snij de koolblaadjes wat kleiner (niet te fijn) en dan  bij de saus.


Kort koken, tot de boerenkool geslonken is. Geen prut van maken! Dan de venkel in stukjes snijden en erbij, en als je wilt, een paar eetlepels tomatenpuree en wat water. Tot slot peper, zout en kruiden naar smaak erdoor.

Breng aan de kook, en haal van het vuur. Haal ook de bodem uit de oven, maar laat de oven aan. Schep de saus op de bodem. Bestrijk de randjes van de pizza met flink olijfolie.


En dan geraspte kaas erover. (of mozzarella, of cottage cheese, of gewoon niks)

Weer terug in de oven, klein half uurtje...........

Bon appetit!!Nog even een stukje omfietsen? 

Van mijn stage adres op weg naar huis kom ik vanalles tegen. Bijvoorbeeld de duizenden krokusjes om het tuinhuis van Jagtlust....En in het bos .... dit tere boompje tussen grotere broers. .......... een verloren wantje, door iemand heel attent opgehangen, roerend ....En met deze wandelende tak ben ik inmiddels dikke maatjes!2 reacties:

Annelies zei

Hallo Clarien. Gisteren de zaadjes binnen gekregen, Leuk! Dank je wel. Ons kasje krijgen we helaas pas half april, dus tot die tijd staan onze vensterbanken nog vol met allerlei mini-kasjes. Door het weer gaat het allemaal wel kriebelen, maar eerst moet er nog een behoorlijk stuk gespit worden in ons moestuintje. Maar ook dat is lekker met dit weer!

Anoniem zei

Hi! I would like to invite you to check out our site www.volrecepten.nl . Adding your blog to

our site will make your recipes available to many more users and help you get more visits to

your blog. Our service is free and can you would be able to leave us any timeJ.

If you like the idea of being found on our page, please, add your blog here http://

www.volrecepten.nl/registreer-u-voor-de-topblogs-met-recepten.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...