Weet jij het?

on zaterdag 23 maart 2024





En poef. Alweer een week om. Waar is hij gebleven? Weet jij het? 


Het zijn allemaal weer grote en kleine dingen. Zo zat ik met dat groenplan, voor de school. Paulus K en ik hadden alvast een lijst gemaakt van planten die 'op een schoolplein mogen'. Robuust, inheems, geen erge stekels, dat soort dingen.


Er was al een schets, met een bouwtekening voor het nieuwe plein. Daar zat ik mee te prutsen van de week. Hoe krijg ik die groene zones uit die schets nou apart, op een velletje papier?


Weet je hoe? Haha. Nou gewoon, op z'n digibeets. Ik heb een vel papier tegen het scherm van de laptop gedrukt en daarop de groene zones overgetrokken. Super onnozel, maar het werkte wel! 








En dan verder. Die groene zones moeten dus worden gevuld met de bomen en heesters en met al het groen dat we hadden uitgekozen. Dat is best een puzzel. Eerst uitrekenen hoeveel vierkante meter zo'n stuk grond is. En dan, hoeveel bomen kunnen daarin en hoeveel ander groen?


Nou, uiteindelijk is het groenplan dus af en dinsdag kijk ik het eerst nog even na met een 'echte' hovenier. Die mag er nog z'n zegje over doen en dan gaan we het bestellen. Spannend. 


Hierbij een tipje van de sluier .... 








En daar is mijn eigen tuin weer. Daarin werk ik mijn eigen 'groenplan' uit. Wat gaan we dit jaar es allemaal verbouwen? Wat willen we eten in een jaar, en hoeveel van alles?


De kinderen met aanhang en mijn moeder en soms ook nog anderen eten er ook van mee, dus ik hou altijd ruime hoeveelheden aan. We moeten er weer een héél jaar mee vooruit.


Nou, vooruit. De eerste aardappels gingen de grond in. Ik heb ze dit jaar weer ruimer gepoot dan afgelopen jaren. Toen ik hier begon deed ik drie rijen per bed. Nu nog maar twee. Héél veel tussenruimte tussen de aardappels geeft veel sterkere planten en minder ziektes.







Nou je ziet het zeker wel. Tachtig centimeter tussen de rijen en veertig centimeter tussen de aardappels in de rij. Het leuke is dat je zo ruimte over houdt voor wat bloemen ertussen. Bijvoorbeeld Afrikaantjes. Fijn voor de bijtjes, en ze helpen ook nog tegen aardappel-aaltjes.


Zorg er ook altijd voor dat je aardappels goed vóór gekiemd zijn. Dat wil zeggen dat ze een tijdje op een warme lichte plek hebben gelegen zodat de kiem tevoorschijn komt. Lange witte kiemen moet je afbreken. Dat wordt niks. 


De korte groene kiemen, die moet je hebben.






Tot slot heb ik een emmertje hout-as over het bed uitgestrooid. Daar zitten veel mineralen in, zoals kalium. En dat helpt dan weer om sterke stevige aardappels te krijgen. Ik stop de poters altijd in holletjes in de grond, en zet er dan in de loop van het voorjaar ruggen op. Van die bulten. Dat combineer ik dan met onkruid wieden.


En de eerste doperwten zijn ook uitgezet. Die zijn een maand geleden voor gezaaid. En dan moet je ze zo koel en licht mogelijk laten uitgroeien. Zodat het korte stevige groene plantjes worden, met een lange sterke wortel.  






De palen had ik al wel, maar gaas nog niet. Maar dat gaas kan nog wel even wachten. Die erwten gaan toch nog lang niet klimmen. Ze moeten eerst een beetje op verhaal komen, van deze verhuizing. 


En kijk nou es. Daar is Beertje ook weer! Gisteren en vandaag hebben we op hem gepast, in Oegstgeest. Zo leuk joh, die kleine hummel. Hij heeft zelfs nog even met Paul naar wielrennen gekeken en met de kat. 





Vanmorgen vertrok Paul al bijtijds weer naar huis omdat hij terug wou fietsen. En ik bleef nog een paar uurtjes met Beer alleen. Ik sleepte hem eerst maar es met kleedje en al naar een zonnig plekje in de keuken. Tja dat zit er zo in he? Plantjes in de zon, kleinzoon in de zon.😉🌞


Zonlicht is goed voor mens, dier en plant. Kinderen krijgen er sterke botten van. 


Na het speeluurtje, mijn kop koffie, en Beer's tien-uurs-fles, gingen we aan de wandel. Het was helder en fris weer. Echt maart. Zon, en een stevige zuid-wester. Wat zo leuk is, zijn die meeuwen. Oegstgeest ligt niet zo ver van zee en je ziet en hoort ze stééds. Ieuw ieuw. Meeuwen .... is meteen vakantie-gevoel!


Bob en Merel wonen in een nieuwe buurt. De prachtige rivier de Rijn kronkelt om hun wijk heen. De huizen zijn allemaal op en rond water gebouwd, allemaal uitlopers van de rivier. Mooi zijn die nieuwe wijken tegenwoordig. Ze lijken soms bijna historisch.


Alleen kon ik de Rijn zélf niet vinden helaas. Overal gezocht.






Nou, volgende keer beter. We gingen maar weer es op huis aan en Beer heeft nog een tijdje buiten gestaan. Zonne-energie tappen.  



 

Volgende week is er ook weer zon voorspeld. Tap dan vooral zélf ook wat zonne-energie!


🌞🌞🌞

0 reacties: