Rommelpotje.

on dinsdag 12 maart 2024







Een lekker soepje in de maak?


Nee hoor. haha. Dat is geen soep. Het zijn wilde voorjaarskruiden, hier en daar uit de tuin geplukt. En daar gaat water bij. Dan, een dag of wat laten weken. En dan gaat dat weekwater bij de kamerplanten. Die vinden dat heerlijk.


En wat doen wij zoal? Och, eerlijk gezegd kan ik er eigenlijk geen blog van breien. Het is op het moment zo'n rommelpotje van aktiviteiten. Elke dag van alles door elkaar. 


Elke ochtend zit ik eerst een kwartiertje aan de eettafel, om te beslissen wat er het meest dringend is en hoe de dag eruit gaat zien. En met die lijst start dan de dag. 




Zaaien en planten natuurlijk. Maar ook andere dingen. Zo was er ook een interview voor een artikel in een Staphorster tijdschrift. Ze wilden een stukje over Prachtlint plaatsen. Ik had Jan D er ook bij gevraagd, als 'echte' Staphorster. Dat leek me veel interessanter voor de lezers dan alleen zo'n 'import-juffie' die zo hier 'zo nodig iets met groen wil doen'. 😄


En ook reed ik laatst met een bak vol planten naar de school in Staphorst. Daar wordt elke zaterdag door een groep ouders hard gewerkt aan het groene plein. Afgelopen zaterdag hebben juf Gerjanne en ik daar alvast wat planten in de aarde gezet. Wij hadden nog wat over uit onze eigen tuin, dus dat ging mee.






Die zandbak met mooie houten rand die je hierboven ziet, dat is nog geen realiteit. Dat is één van de wensen van de school. En daarom was ik vanochtend met weer een andere Prachtlinter op bezoek bij de boswachters hier in het bos. Of ze misschien wat houtstammen hadden, voor op het plein. We hebben een en ander uitgelegd, en het argument dat het plein voor alle kinderen toegankelijk is gaf de doorslag. We krijgen hout. Heel fijn! 


En zo kom je in elk project van het ene op het andere. Het leukste eraan vind ik dat je met zoveel mensen in contact komt. Soms is er een probleem bij een van de prachtlintprojecten, en moeten we snel een oplossing verzinnen, en achter spullen of mensen aan. 


En meestal is het dan snel geregeld. Want het wemelt hier van de alleskunners.


En andersom, is het ook een leuke uitdaging om met de Staphorsters mee te denken. Zo hebben Editha en ik nagedacht over een thema-wandeling langs een route met bijbelse kruiden en planten. Die we daar dan gaan planten en zaaien. Want veel van die eeuwenoude planten zijn er nog gewoon.



Ook weer een ontzettend boeiend onderwerp om je in te verdiepen. Bijbelse planten en bijbelse gerechten. Ik moet dan meteen denken aan die rode linzensoep van Ezau en Jacob. Jacob had die soep gemaakt, en Ezau, zijn oudere broer, kwam zó hongerig thuis, en die soep rook zó lekker, dat hij zijn  'eerste-geboorterecht' ervoor inruilde. Voor een bord soep!


Dat vond ik als kind indrukwekkend. Ik was dan ook heel nieuwsgierig naar die linzensoep, dat moest dan wel geweldig lekker zijn! Inmiddels kook ik regelmatig met linzen. Rode linzen staan zelfs in mijn teeltplan voor dit jaar. Of het lukt weet ik niet. Ik denk dat ons klimaat iets te koud is. Maar het is het proberen waard. 


Maar als eerste zijn van de week de uien gepoot. Die gaan elk jaar als eerste de grond in. En de eerste rij wortels zijn gezaaid. Kijk, hier vooraan.




Aardappelen kweek ik meestal op uit poters van het vorige jaar. Maar ééns in de vijf jaar ofzo dan koop ik pootaardappelen. Het allernieuwste ras, en uiteraard biologisch. 


Dit jaar hebben we weer een keertje gekochte exemplaren. Ze zijn goed bestand tegen fytoftora. Eén ras is vroeg, dat gaat binnenkort de grond in. En het andere ras volgt in de weken daarna. Dat is een wat later ras en kiemt langzamer.


De pootaardappels liggen nu in het licht, voor te kiemen. Het is nog wel wat koud in de kas maar de vroege aardappels spruiten al een beetje.


 






En ook zijn de pepers inmiddels verspeend. Die moeten nog in huis blijven. Pepers en tomaten mogen pas buiten als het 's nachts minstens 10 graden is.


Bloemen kun je al wel gerust zaaien. Wacht daar niet te lang mee, dan heb je snel kleur op je tuin. En stekken kun je ook nog steeds maken. Tot einde maart kan dat nog wel. Ik heb ook weer een tray vol stekken gemaakt en het voelde alsof ik ijsjes aan het scheppen was.





 

En zo gaat het dan. Weer volop buiten. Het tuinseizoen is helemaal begonnen!


0 reacties: