Afwisseling.

on dinsdag 10 oktober 2023

 





Vanmorgen liep ik naar buiten in de mist, kop thee mee, in pyama en op klompen. Mijn eerste gang is altijd naar de kippen. Ze voeren, en hun hok open zetten. Ze rennen altijd als gekken langs het gaas 's ochtends, alsof ze popelen om eruit te mogen.  


Maar als de deur opengaat en ze hun graan krijgen blijven ze toch binnen. Pikken in de graantjes. En dan maar eens kalmpjes buiten kijken.


Ondertussen krijgen ook de andere dieren voer en schoon water, en daarna is het tijd voor onszelf. 


Er stond nog het een en ander binnen. Zoals een mand basilicum. Tijdens de koffie heb ik de blaadjes afgeritst. Paul werkte thuis en we dronken samen een bakkie. 'Wat ruikt dat spul lekker, wat is dat?' vroeg hij. 'Basil.' 'En wat doe je daar dan mee?' 'Pesto van maken.'



Toch bijzonder he? Al meer dan twintig jaar zit hij tegenover een vrouw die tuiniert en die elk jaar wel een keer of wat een mand basilicum zit af te ritsen. Dan onthou je dat toch? Maar nee. Hij heeft daar geen vakjes voor, voor kruiden. 


Hij onthoudt wel weer veel andere dingen. Zoals, welke sporter welke wedstijd wint. Dat weet hij van praktisch alle sporten, tot wel de jaren 70 terug. En dan onthou ik dan weer niet. Dat boeit mij totaal niet. En zo heeft ieder z'n vakjes.


Kijk eens, wat een aardappel. Die groef ik vanmiddag op. De aardappels zijn erg groot geworden dit jaar. Dat lijkt mooi, maar is helaas niet altijd een succes. Als zo'n knol erg groot wordt is hij soms van binnen hol, en kan dan gaan rotten. Ik heb het liefst middelmaatjes, en dan gewoon mooi ovaal. Niet van die Mickey Mousen.


Of wat is het? Hertekoppen.



Of sinterklaasletters. Hoewel je deze hierboven wel mooi zou kunnen gebruiken in een surprise. 


Vandaag was een efficiĆ«nte werkdag! Ik heb een kwart van het weiland geharkt. Al het gemaaide gras op bulten. En ook de laatste aardappels opgegraven en alvast wat droogbonen geplukt en weer wat mais. En nog wel meer ook. 


Het gaat hier vanaf morgen regenen en dan wil je sommige dingen graag onder dak. Als ik dit tempo kan volhouden is de grote tuin met een week leeg! 








Maar zo hard gaat het niet. Want morgen heb ik eerst een overleg met de Woningstichting, over een leuk groen project in Staphorst. En daarna door naar mijn moeder, koffiedrinken.


Morgen een zitdag dus! Want een beetje afwisseling is goed voor de mens.






0 reacties: