Bijenkoninginnen.

on zaterdag 7 oktober 2023









Dat we al hoog en breed in de herfst zitten .... daar merk je haast nog niks van. Toch? Het is nog steeds zo'n lekker zonnetje, met een lauwe wind, en af en toe een klein buitje. Het kon wel juli zijn of augustus. Niks te bekennen nog van gure herfstwinden, en van kou en striemende regen. 


In een rustig tempo werk ik door. Elke dag wat. Ik word nog niet op m'n hielen gezeten door nachtvorsten in het verschiet, en andere opjagers. Het is heerlijk om buiten te zijn. De vogeltjes zingen nu weer, al klinken ze in de herfst wel altijd wat meer ingetogen, dan in mei.


Een paar dingen vielen mij op in de tuin. Anders dan anders. Zoals de buitentomaten, die gewoon weer zijn hersteld van fytoftora, en weer nieuwe tomaten gaven! Ze zijn zelfs beter dan de tomaten in de kas! En er zijn nog steeds zoveel libellen en vlinders. Of dat allemaal door de warme oktobermaand komt?


  



En ook al is het nog geen guur herfstweer, het was wel tijd voor appeltaart! Onze appels zijn rijp, en ik vond het heel speciaal, voor het eerst appeltaart bakken met onze eigen appels. De boompjes zijn nu denk ik zo'n 4 of 5 jaar oud. 


Verder natuurlijk ook met eigen meel, en eigen honing. Gisteren gebakken, vandaag is er al ééntje op. Maar dat komt ook omdat ik wat mee had genomen naar de Oekraïne Unit, waar we vanochtend wat snoeiwerk deden. Dat was in een tel verdwenen. 


Inmiddels is daar alweer de derde Unit gebouwd. Het wordt een compleet dorp. Binnenkort is de opening van die derde Unit, en dan zal ik wat plaatjes van het geheel laten zien. Het is echt een mooie plek geworden met veel kleur en groen en veel bijen en vlinders!


Hieronder zijn we nog maar net begonnen dus is het nog een troep. Geen foto van het resultaat helaas. Vergeten.





Daarnet heb ik een handjevol bonen gedopt. Ik had een proef genomen met de pronkbonen, en een halve plant afgeknipt om te testen of de bonen al makkelijk uit de peulen kwamen. Maar dat ging nog niet goed. De peul is nog lang niet knisper-droog en dan moet je echt peuteren om die bonen eruit te krijgen. Ik laat ze dus nog maar een weekje of wat hangen.


Wel viel me op dat er enorm veel boontjes van die halve plant afkwamen. Het was dit jaar echt een supergoed bonenjaar. Bij jullie ook? Van deze halve plant kwam ruim een half pond gedroogde bonen af. 






Er zijn dit jaar ongeveer honderd van deze pronkbonen gezaaid, dus ... 25 kilo droogbonen. Haha we moesten maar een winkeltje beginnen! Of, een deel aan de vogels en de muisjes laten. Dat kan ook. Scheelt ook een hele dobber werk!


Op de tafel zie je ook de plattegrond van het groene schoolplein liggen. Nou misschien zie je hem niet zo goed, maar ik mag het ook nog niet laten zien. Maar het wordt moooooi! Echt zo fijn om mee te helpen aan een een plein waarop de kinderen lekker in het zand kunnen rondrennen, en in bosjes ravotten en met water kliederen. En waar hoge bomen zijn in plaats van alleen maar tegels.


En je ziet mijn bijenboek liggen. Ik heb nogal wat gedoe met de bijen, en moest even wat in dat boek opzoeken. Inmiddels is de imkercursus afgelopen. Iedereen heeft z'n diploma gehaald. Haha wat natuurlijk altijd het geval is bij zo'n beginnerscursus. Iedereen slaagt! Voor de vervolgcursussen geldt dat niet, daar ligt de lat veel hoger.





Ja dat hierboven zijn de ervaren imkers die ons alles geleerd hebben. Mooi stelletje he? Allemaal mannen. Dat zal in de toekomst wel veranderen, want de imkercursussen van nu zitten vol met vrouwen. Allemaal toekomstige bijenkoninginnen, zoals onze docent zei.


Maar ik ben zelf nog niet zo'n goeie, helaas. Mijn bijen hebben erg veel last van varroa mijten. Die mijten klimmen gewoon in een broedcel, en tasten de jonge larven aan. Dat kan je met wat pech je hele volk kosten.


En daar was ik van de week mee aan het hannesen, om van die mijten af te komen. Want ik ben al erg aan mijn bijenvolkje gehecht!




 


0 reacties: