In de trein.

on woensdag 20 juli 2022

Ik heb deze weken soms het gevoel alsof ik in een trein zit. Een trein die met een váárt door de weken vliegt. Er gebeurt zoveel, het is soms amper bij te houden. 


Vandaag zaten we trouwens ook écht in de trein, Paul en ik, op weg naar Utrecht. Poek en Steijn hadden vanwege hun huwelijk volgende week, een lunch georganiseerd voor de beide families. Heel gezellig, in hartje Utrecht, in een restaurant met een moestuin op het dak, waar veel van de groente vers vandaan kwam. Uiteraard was ook het schattige baby'tje van de partij en uiteraard zat die weer lange tijd bij Paul op schoot. 😊


Ja jongens, alles gaat zó snel. En dan bedoel ik niet alleen de tuin en de oogst. Hoewel, die óók natuurlijk. De Rode Raja's bijvoorbeeld rollen de grond uit en staan nu weer wekelijks  op ons menu. De oude aardappels van vorig jaar, met die lange slierten eraan, heb ik maar aan de koeien opgevoerd. 


Deze zijn zóveel lekkerder!


Oh en dan gisteren, sjongejonge, het leek hier wel een bakoven op de tuin. En in de kas is het 58 graden geweest. Oeiiii


Ik zag ook dat de tuintjes in de paardenbak erg kwetsbaar zijn. Daar is de teeltlaag nog niet zo dik, en met die erge hitte zijn de planten dan erg kwetsbaar. Kijk nou, die arme pompoenen .... 

.... het lijken wel een stelletje vaatdoeken. Of dat weer goed komt? Nou, alleen als het snel gaat regenen. Gieten doe ik niet, daar. Want daarvoor is het oppervlak te groot en heb ik op dit moment gewoon te weinig tijd. 


Ook een andere hoek in de paardenbak, waar de suikermais staat, en de courgettes, ziet er dor en treurig uit .....


Maar de suikermais is een luxe product. We kunnen best zonder. Courgette, idem dito. 


Op de grote moestuin, op het weiland, daar staat ons basisvoedsel. Zoals de rogge, graanmais, kolen, en de bonen, de bieten, uien en aardappels. Daar gaat alles gelukkig nog goed. Die grond is veel beter. Helaas zag ik al wel dat de rogge door de hitte versneld is gaan afrijpen en de eerste korrels al uit de aren vallen. Kunnen we die nog dorsen, ergens van de week?😬😅


En daar staan ook nog stééds de koeien. De veehandelaar wou begin deze week komen, maar door de hitte is dat uitgesteld. Als het zo warm is moet je geen koeien vervoeren. Dus staan ze hier nog. Onder een parasolletje.😊En ik heb maar alvast weer de regentonnen schoon geborsteld. Al het water was op. Hopelijk komt er vannacht weer mooi schoon hemelwater in!


Maar goed. Vanwaar nou die trein?


Dat komt, omdat ik náást de tuin en dieren, en de voorbereidingen voor de grote dag volgende week, ook druk ben met andere dingen. Leuke dingen!


Zoals jullie weten hebben we met een paar enthousiastelingen het 'Prachtlint Staphorst' bedacht. Een lint door de hele gemeente heen met allerlei mooie natuurplekken. Die noemen we 'parels'. Sommige bestaan al, andere moeten we nog bedenken, uitvoeren, en beheren. Samen met hopelijk heel veel mensen. We zijn er erg druk mee.


Hieronder zie je alvast de (proef) bordjes, die bij de parels zullen worden geplaatst. Henk D heeft die gemaakt. Hij staat erbij te glunderen. De bordjes zijn prachtig, en uiteraard unaniem door ons team goedgekeurd. Henk gaat nu een serie maken. Nou, alvast één klus waar we geweldige hulp bij krijgen!😊

Maar goed. Dat Prachtlint, dat gaan we 'officieel' laten openen, en wel op 24 september. En die opening, dat wordt een heel evenement! Met muziek, wethouder, kraampjes, veel activiteiten, etc. En dat gaat allemaal plaatsvinden bij de opvangunit voor de Oekraïners, hier in Staphorst. En dat is een echte win-win, want behalve een impuls voor de natuur, krijgt het dan ook een sociale impuls, omdat de bewoners van de Unit, de vluchtelingen uit Oekraïne, er ook bij worden betrokken.   


En ondertussen hebben we bedacht dat we dan in de tussentijd dat terrein alvast een beetje gaan opleuken, met inzaaien van bloemen, en aanleggen van een bloemrijke moestuin voor de bewoners. Haha, een moestuin aanleggen .... eind juli! Best een uitdaging. Maar goed, dat dus.


Pfjoe! Héél erg leuk en inspirerend, maar er moet de komende anderhalve week dus heel wat gebeuren. Ik ben daarnet bij de Unit gaan kijken, en de groendienst van Gemeente Staphorst, die razendsnel werkt, heeft de moestuinbasis al af! Terwijl ik ze net maandag had gesproken.


En ook hebben ze op eigen initiatief bij de deur van de Unit al een paar mooie perken gegraven en daar alvast heel attent wat bloemen geplant. Toffe lui die Groenjongens!! 


 

Maar snap je nu dat ik het gevoel heb van in een razende trein te zitten? 


Gelukkig zit Paul ook in de trein! Haha. Heel relaxed te podcasten.

0 reacties: