Pompoenenvreugde.

on zaterdag 16 juli 2022





Het heeft even geduurd maar het lijkt erop dat het pompoenveld onder controle is. Hier en daar stonden de wilde planten bijna net zo hoog als ikzelf ben (grapje hoor, op de foto zit ik op m'n hurken) en het lukte vaak niet om ze uit te trekken.


Dus ik heb veel gebruik gemaakt van de omknak-methode. Gewoon het onkruid omknakken. En dan eroverheen lopen. Dan ligt het plat, komt de jonge pompoenplant in het licht, en met een beetje mazzel groeit die er dan wel overheen.


En op de plekken waar de pompoenen het niet hadden overleefd, staat nu allemaal nieuw plantgoed. Geplant in een kuiltje met flink water. Toen droog zand erover. Hopelijk gaan ze zo de komende droge warme dagen overleven. Vooralsnog ziet het er goed uit, overal groeien al jonge nieuwe blaadjes.




Ernaast staan de courgettes. Die zijn ook gewied en ik oogst ze nu elke twee dagen. Dan krijg je niet zo snel van die Big Mama's, je weet wel, van die smakeloze courgettes van wel een halve meter lang. Kleintjes zijn veel lekkerder.






Vanochtend was er een roofvogel excursie. Terwijl wij de hand- en spandiensten verleenden gaf Arnold een hele leuke presentatie buiten. Over al die mooie wilde vogels, zoals valken, sperwers, haviken, kerkuilen, buizerds, en dan nog allerlei ondersoorten.


Na een half uurtje 'les' gingen we op de fiets het buitengebied van Punthorst in. En daar ..... 







..... daar werden onder de ogen van de vijventwintig deelnemers 'live' vijf prachtige jonge torenvalken geringd! Het was schitterend om te zien. Mooie donzige beesten, met al flinke snavels en scherpe klauwtjes. Ze waren ongeveer twintig dagen oud.


Alles werd opgemeten, de vleugellengte, het gewicht, en toen kregen ze een ringetje om de poot. Ook alles opschrijven natuurlijk. Dat moet je echt met z'n tweeën doen. Arnold deed het werk samen met Mark, die onlangs z'n roofvogel-ringen-vergunning heeft gehaald. Dat is niet niks. Daar gaat een lange studie en veel praktijk aan vooraf.











Een aantal van de foto's zijn gemaakt door Aad van der Klaauw (wát een toepasselijke naam!!) die vaak meedoet met onze thema wandelingen, samen met zijn vrouw, en de meest mooie foto's maakt. 


Ook leuk waren de kalfjes, die nieuwsgierig naar het ringen stonden te kijken. En ook naar ons natuurlijk. We waren op een heel afgelegen weggetje, waar nooit een kip komt. En nu zomaar een hele groep.


Een hele belevenis voor de kalfjes!







Weer thuis was er bezoek! Voor het avondeten draaide ik een hele serie bietenballen en bakte er burgers van. Het recept gaf ik al vaker. Een rauwe biet, halve ui, ei, kop meel, flink stuk pittige kaas, kruiden, peper en zout, en dat in de keukenmachine tot een gehakt draaien.


Steijn en Poek kwamen logeren, en al onze schoonzoons kunnen enorm eten! Het werd een pan vol van die burgers dus. Ballen draaien, rollen door maismeel, en bakken maar. Samen met zilvervliesrijst waarin snijboontjes en courgette was meegekookt, en een komkommer-knoflook-kwark salade met verse tuinkruiden. 








Ze hadden een lief klein baby'tje bij zich, waar ze het hele weekend op mogen passen. Een neefje van Steijn was het. Zo leuk, zo'n piepklein baby'tje. Het is echt een superlief jongetje. En hij hield ons allemaal lekker bezig. 


Vanmiddag ging het drietal uit wandelen. Ze wilden even langs wat buren, om alvast aan te kondigen dat er over 2 weken hier een bruiloftsfeest is met muziek enzo. Zoiets kan je het beste maar van te voren melden, dan hebben de meesten er geen problemen mee. Onze buren niet in elk geval.😊 


En het laatste nieuws wat ik vandaag heb is wat pompoenenvreugde, die ik graag wil delen!




Oja .... voor degenen onder jullie die dit blog lezen via Feedburner, de service van Google die nieuwe posts aankondigt, dit wordt niet meer ondersteund. Dus je krijgt geen automatisch bericht meer via je mail. Helaas, ik kan er niks aan veranderen. Je zult dus af en toe zelf hier even moeten checken of er nieuws is. 


😊😊😊


0 reacties: