Andere koek.

on vrijdag 7 januari 2022





Wij eten graag koek bij de koffie. Net als denk ik 99 procent van de Nederlanders. Heerlijk, zo'n dikke plak gember-ontbijtkoek, 's ochtends, bij een mok koffie, net als je een beetje inkakt na een halve ochtend werken.


Die gemberkoek is gewoon van de supermarkt. Erg lekker, niks mis mee. Maar .... nu wil ik die koek zelf gaan maken. Met onze eigen spullen.


Nou wordt de meeste koek gemaakt met roggemeel. Nou, bingo, dat hebben we! Rogge van eigen tuin! Ik ben eens gaan googlen op roggekoek, wat daar dan verder nog allemaal in moet, en vond heerlijke recepten. Met veel boter, met gember en pure chocolade, met kokos en sinaasappelsnippers en kaneel en andere kruiden .... allemaal yam yam.





Maar goed. Dat verbouwen we allemaal niet op Moeskers Moestuin. Dus dat gaat allemaal niet in mijn koek. Nee, ik ben (op basis van een recept) wat gaan experimenteren, en kwam uit op een hele andere koek. Het werd een hele eenvoudige koek, makkelijk te maken, van maar een páár pure ingrediënten. Weinig vet, géén suiker.


Wat er dan wél in gaat? Nou, roggemeel dus. En verder, karnemelk. Haha ja echt. Gewoon melk of room kan ook, maar ik vind zelf dat baksels met karnemelk beter rijzen, en ook lekkerder zijn. En dan nog honing, appelmoes, zout en baksoda, en eieren. Onze hennetjes zijn na de kortste dag weer gaan leggen, dus eitjes hebben we. Karnemelk en honing hebben we niet zelf maar in de toekomst hopelijk wel.


Per koek nam ik 250 gram meel, 150 ml karnemelk, vier eetlepels honing, drie kleine eitjes, een halve kop zelfgemaakte appelmoes (zonder suiker), halve tl zout en volle tl baksoda. Mix de droge ingrediënten, voeg achtereenvolgens al roerend karnemelk, honing, geklutste eitjes en de appelmoes toe. Bak een dik half uur op 200 graden.





Toen de vrijdagavond pizza's uit de oven kwamen vanavond schoof ik er twéé van die roggekoeken in, met in het midden nog een plat maisbrood. Want dat lijkt veel op elkaar qua samenstelling en moet allemaal even lang gebakken worden.


En zo hebben we weer baksels genoeg voorlopig, en zal ik je nog laten weten hoe deze roggekoek bevalt. Het is natuurlijk nu alleen nog maar een basis. Er kunnen walnoten in en gedroogd fruit en venkelzaad en stukjes stoofpeer ... en en. Maar eerst maar eens kijken of het bevalt, zo, deze andere koek.







Met de grote schoonmaak van deze week zal ik je verder maar niet lastig vallen. Alleen even dit. Ik heb zo'n doos in de bijkeuken staan met allemaal zakken. Alle lege zakken en zakjes gaan erin. En het is dan na een jaar één grote bende.


En dan heeft iemand een keer even snel een zakje nodig voor het één of ander, en dan moet die hele doos overhoop en vind je nét niet wat je zoekt. Heel vervelend. Heb je daarvoor al die zakken bewaard?


Dus, elk jaar ruim ik die doos op, en dan gaat het weer een paar maanden goed. En dat vind ik nou een leuk werkje. Om van zo'n chaos, om daar orde van te maken. Om van zo'n enorme bult plastic en papier (die Paul meteen in de kliko zou gooien want wat een zooi) ...


....... om dat allemaal uit te zoeken en te sorteren. In stapeltjes. Kleine plastic zakjes bij elkaar. Grote bij elkaar. Papieren zakken bij elkaar. Vuilniszakken oprollen en in het aanrechtkastje. Stoffen tassen bij elkaar. Dan is afval ineens weer ... product! 


Wat weer allemaal prachtig hergebruikt gaat worden!🍀🍀🍀







En dat was mijn anti-dingen-weggooien tip. De eerste voor 2022. Er zullen vast nog meer volgen.😊



9 reacties:

Anoniem zei

Dag Clarien,

Ik krijg meteen trek in ontbijtkoek!
https://tamarkookt.blogspot.com/p/kaarsen-maken.html najaar?
Is dit een projekt voor komend najaar?

Groeten
Loes

Willem zei

Tijdens mijn schooltijd hielp ik wel eens bij een bakker, maar ik was meteen verdwenen als hij roggebrood bakte of bezig was met de bereiding van oudewijvenkoek. Roggebrood, ik vind het heel erg lekker, maar de hooibroeilucht tijdens het bakken stond me ook heel erg tegen en tegen deeg van oudewijvenkoek had ik twee bezwaren; het zag er uit als een grote hoop donkerbruine menselijke ontlasting en het rook naar anijs. Als ergens anijs in verwerkt is vind ik, nu bijna 65 jaar later, nog steeds niet te pruimen.
Maar om positief af te sluiten; geluk bij een ongeluk, letterlijk in dit geval, is dat ik ongeveer 25 jaar geleden mijn reuk grotendeels kwijt geraakt ben, dus een stuk minder minder hinder heb van vieze luchtjes.

Anoniem zei

Clarien, ik heb een off-topic vraagje: ik wil zelf een paar tuinpalen gaan plaatsen volgens jouw zand- en watermethode, en nou vroeg ik me af: vul je het gat gewoon met de grond die je er net uit hebt gegraven? Of haal je speciaal zand ervoor, bijvoorbeeld grof brekerzand?

Bij voorbaat dank en een lieve groet,
Marjolein.

Mevrouw Niekje zei

Lekkere koek!! Leuk om te lezen en ik krijg meteen zin om weer eens een kruidkoek te bakken.

Lies zei

Oeps..., reactie is weg!

Anoniem zei

Je zegt dat er geen suiker in de koek zit, maar honing is puur suiker. Het heeft scheikundig gezien exact dezelfde structuur. Laat jezelf niet wijsmaken dat honing gezonder is dan suiker. Het is identiek aan elkaar.

Anoniem zei

Dan hoor ik bij dat ene procent wat niet dol is op koek ,nooit geweest ik ben meer van de hartige dingen en worteltjes ,radijs ,komkommer ,rammenas .

Gr Petra.

Clarien zei

Marjolein je vraag over palen ... het hangt ervan af. Meestal gebruik ik de opgegraven grond. Wij zitten op een zandbank dus het is grootdeels zand. De palen gaan er vaak na 1 seizoen weer uit. Als het echt heel stevig moet voor lange termijn dan neem ik wit fijn zand. Dan is het met water net beton, zo sterk!

Clarien zei

Anoniem over honing. Dat klopt niet helemaal wat je zegt. Rauwe pure honing heeft veel meer waarde dan geraffineerde suiker. Is veel gezonder. Oa door enzymen. Maar eenmaal verhit werken de enzymen niet meer en heeft honing iid niet veel meer waarde dan suiker. Maar het gaat mij ook om het zelfvoorzienend kunnen zijn😊