Net eekhoorns.

on maandag 27 september 2021
Van 't weekend zouden Paul en ik weg, voor een mini vakantie van 3 dagen in Limburg. Ik had me verheugd op heerlijke wandelingen en gezellige restaurantjes .... maar helaas, het ging niet door. Brit had een raar soort hoestje, wat kennelhoest bleek te zijn. Het is onschuldig, maar wel besmettelijk, en ze kon dus niet naar de kennel.


En Brit is een echte boerderijhond en géén camperhond .... dus .... bleven we thuis. Het zit ons niet mee met de tripjes. Het vorige geplande tripje in het voorjaar ging ook al niet door vanwege een migraine aanval van mij. 


'Nou,' zei ik tegen Paul, 'dan ga ik naar Marjan.' Zo gezegd zo gedaan. Zus en ik troffen elkaar zaterdag op de streekproducten markt, op Landgoed Ewsum in Middelstum.  
Het is erg leuk. zo'n markt, maar ja ... precies al die dingen die daar verkocht worden aan groenten en weckspullen en potten jam en siroop enzo ... dat heb ik hier ook allemaal. De kruidentuinen en de moestuinen op het landgoed waren wel weer erg inspirerend, zózeer zelfs, dat ik daar geen foto's van heb. Haha want zo gaat dan dan. 


Hun pompoenen waren een stuk groter dan de mijne, dat wel.😄


Daarna nog even pierewaaien bij Marjan thuis, en toen weer op huus an.
Wat je hierboven ziet is de popmais, voor popcorn. Die moet héél goed drogen. Anders popt hij niet. Ik heb de kolven met wasknijpers aan een rek gehangen. Als het regent kan het rek dus zó naar binnen. Zo moet het wel lukken, dacht ik. En zo probeer je elk jaar weer wat nieuws uit.


Oogst opslaan. Een groot deel van de oogst slaan wij rechtstreeks op. In onze magen. Ja echt, bakken en bakken vol eten we gewoon maar meteen op. Zoals ook veel courgettes. Hieronder zie je wat er zoal in zo'n courgettesoepje gaat. Ik laat het zien vanwege de sliert oostindische kers, die erdoor ging. Je hebt hem misschien zelf ook wel in je tuin staan, en hij smaakt erg lekker, een beetje peperig, in een soepje. 


Zo'n bloem leg je er dan natuurlijk bovenop. En dan snél opdienen voor de bloem zinkt.😄


Bij het oprooien van een paar wortels kwam ik wel vijftien rupsen tegen van de koninginnenpage. Dat is die supermooie vlinder die we hier maar héél zelden zien. Laat die rupsen dus vooral zitten, als je ze ziet. Ze eten wel wat van je loof op maar daar kunnen de wortels best tegen. En dan heb je volgend jaar misschien ook die mooie vlinders! 


De rupsen zitten dus op het wortelloof, maar ook op de schermbloemen van dille en venkel en van pastinaak enzo. De rups alleen al is adembenemend mooi! Ik had de wortels nodig voor weer zo'n verse bouillon. Verse bouillon maken is éven een beetje werk, maar dan ben je voor een half jaar klaar. Ik neem altijd 4 soorten groente, namelijk wortel, prei, ui, en kool of knol. Van alles ongeveer 250 gram. Dan fijnmalen met nog wat verse kruiden en een pepertje.


Als de groente fijn is, laat je de mixer aan staan en voegt er zout aan toen. Ik nam iets minder dan een pond zout, op een ruime kilo groenten. Minder zout kan ook maar dan heb je kans dat het gaat fermenteren (verzuren). In de verhouding hierboven blijft het zeker een half jaar goed in de koelkast.


Zo heb je dan ruim drie pond verse bouillon waar je élk gerecht mee op smaak kan brengen. Je hebt dan maar één of twee theelepeltjes nodig. Het is ook heel lekker voor een cup-a-soepje.


Jaja we zijn net eekhoorns hier, deze weken. Steeds maar slepen met voedsel en alles in orde maken om het te kunnen bewaren. Het is soms ook wel eens met frisse tegenzin. Ik zou best een dagje naar Amsterdam willen, of naar Utrecht, naar één van de dochters. En dan cappucino op een terrasje. Kleren en schoenen passen. Een zak patat. Een leuke film.


Haha maar dat moet nog éven wachten. Nog een paar weken!


Vandaag was er iets anders leuks namelijk het dorsen van weer een deel van de rogge. Dat is een leuk klusje, vooral als je van meppen houdt! Want het graan sla je letterlijk uit de aren. Kijk maar even op het filmpje, als je wilt zien hoe dat gaat.


Het is wel érg slecht te verstaan, wat ik allemaal vertel, en mijn hoofd zie je ook haast niet. Maar je krijgt wel een indruk van het dorsen. En voor kattenliefhebbers is het ook leuk.🐈🐈🐈


De rogge was al een tijdje schoon op, dus ik heb meteen wat van het uitgedorste graan gebruikt om het te malen. De helft rogge en de helft mais. Dat geeft een heel lekker meel voor pannenkoeken. En die aten we dus vandaag.


Handig he, zo'n graanmolen. Ik kreeg hem op mijn verjaardag vorige maand. Blij mee!!

 


8 reacties:

Coby Breitner zei

Prachtig kraampje zo met de zonnebloemen e.d.

Marguerite zei

Wat een super leuk blogje is dit weer.
En wat weet je veel van groenten en het verwerken ervan
Moet/kan nog heel veel leren

Lies zei

Gezellig, Clarien, met/bij Marjan. Wel spijtig van je weekendje Limburg.
Rupsen -> koesteren.
Dorsen, even intensief bezig, met een heel mooi resultaat.
Lie(f)s.

MC zei

Hey Clarien, ik had géén koninginnepage op mijn wortelzaden, maar die rups op je foto heb ik deze week gespot in de tuin !

Je filmpje is héél goed : goed verstaanbaar, duidelijk genoeg, heel educatief. Wat een goud, die rogge.
En de katten zijn fun :)

Anoniem zei

Wat een leuk en leerzaam filmpje. En de lang onverstoorbare poes is een genoegen om naar te kijken.

groet, Cleo

Anoniem zei

Met knol bedoel je knolderij?

Willem zei

Thuis hadden we nog 3 dorsstokken die van mijn opa en zijn beide broers geweest waren. Mijn vader heeft me een keer voorgedaan hoe ze gebruikt werden en dat was een stuk 'gewelddadiger' dan wat ik je met beide mattenkloppers zie doen. Krijg je met de mattenkloppers de aren wel goed leeggedorst vraag ik me af. Het zou toch zonde zijn als dat niet het geval is.
Voor de mensen die het verschil niet weten tussen een dorsvlegel en een dorsstok: kort door de bocht gezegd; een dorsvlegel is een lange rechte stok met een, door een leren riempje aan de stok verbonden blok aan het eind waarmee je de korrels uit de aren klopt. Volgens de overlevering kon je het beste een palinghuid hebben ipv een leren riempje.
Een dorsstok is en (zelf)gebogen stok die aan een eind afgevlakt is en aan het andere eind afgerond is. Met het afgeplatte deel worden de korrels uit de aren geslagen. Met welke van de twee het makkelijker werken is weet ik echt niet, maar het zal wel zo zijn dat waarmee je opgegroeid bent, ook het gemakkelijkste voor je is.
Traditioneel schijnt het dorsen een handeling te zijn die je nog voor het ontbijt deed. Naar mij verteld is, deden de mannen dat in hun (lange) onderbroek en hemd. Ze kleedden zich pas aan na het dorsen. Het moet dus wel een werkje geweest zijn waarvan je het warm kreeg, want dorsen gebeurde vrijwel altijd bij de winterdag en op de deel, waar het dan misschien wel vorstvrij was, maar verre van aangenaam warm.

Drenthegirl zei

I enjoy a little life with you from time to time from thousands of miles away! (USA)